Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Českým hokejistům se na úvod MS opět postaví Dánové

Kloten - Více než šestitýdenní přípravná fáze na mistrovství světa hokejové reprezentaci skončila. Národní tým vstoupí dnes v Klotenu do vrcholné akce letošní sezony stejně jako před rokem zápasem proti Dánsku. Také letos se trenéři rozhodli nastoupit k duelu s neúplným kádrem, pouze s šestnácti hráči do pole. Začátek druhého utkání základní skupiny D je ve 20:15. Stejně jako další zápasy ho můžete sledovat na programu ČT2. Další informace najdete i na serveru mshokej.cz.

První vzájemný zápas těchto soupeřů skončil loni v Québeku českou výhrou 5:2, která se však hlavně ze začátku nerodila lehce. Seveřané totiž favorizovanému českému mužstvu dali gól z první střely již v 31. vteřině a po první třetině bylo skóre vyrovnané 2:2.

"Jak to bylo loni, není podstatné. Pro nás je to utkání, kterým otvíráme mistrovství světa, a tak k tomu přistoupíme. Co bylo dříve, mě nezajímá. Hlavní je, co je dnes a zítra," řekl trenér Vladimír Růžička novinářům po dnešním tréninku, který mužstvo absolvovalo opět v malé hale v Dübendorfu. Ledovou plochu v Klotenu si tak hráči před zápasem vyzkoušejí až při dopoledním rozbruslení.

"Dánové jsou mančaft hrající těžkým severským stylem. Musíme jim dát rychle pár gólů a vzít zápas do svých rukou. Jinak se s nimi můžeme půl nebo tři čtvrtě zápasu tahat o výsledek. Doufám, že budeme mít dobrý start a první zápas na turnaji zvládneme tak, jak si představujeme," řekl Kotalík, který si dobře pamatoval loňský nevydařený úvod duelu.

Štěpánek začne jako jednička

V brance se v Klotenu představí benjamínek Jakub Štěpánek, jehož čeká křest ohněm. Dvaadvacetiletý gólman Vítkovic má na kontě jen tři reprezentační starty. Štěpánek přitom měl mít v těchto dnech už dávno dovolenou, ale kvůli zdravotním problémům Martina Pruska byl povolán zpět do přípravy a nakonec si svými výkony vybojoval pozici jedničky na úvod šampionátu.

"V Německu chytal výborně, zachytal i v Liberci, proto teď sázíme na něj," řekl Růžička a upozornil, že rozhoduje momentální forma. Uzdravený Prusek bude připraven jako dvojka a měl by se představit v druhém utkání MS v pondělí proti Norsku.

"Na konci sezony zažívám něco, s čím absolutně nemám zkušenost. To se nedá srovnat s ničím, co jsem zatím u hokeje prožil. Za dva měsíce toho mám za sebou víc než v celé dosavadní kariéře. Je to super," řekl Štěpánek novinářům po pátečním tréninku. Třebaže v sobotu bude podle statistik nejlepší brankář play off extraligy začínat jako jednička, jako gólman číslo jedna národního týmu se necítí. "Jenom začínám v prvním zápase," podotkl Štěpánek, který zatím nepociťuje ani nervozitu.

Aktuálně je na české soupisce vedle dvou brankářů šestnáct hráčů do pole, mezi kterými je ale jen pětice obránců - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Blaťák a Polák. V zápase se ale představí šest beků. "Ještě jednoho dnes dopíšeme. Kdo to bude, se ale teprve rozhodneme," uvedl Růžička.

V útoku dostane příležitost jedenáct vyvolených

Vedle již dříve známých tří formací budou hrát i Roman Červenka a Rostislav Olesz. Jen z tribuny tak budou duel sledovat Josef Vašíček, Marek Kvapil a Michael Frolík, jenž má přitom na dánský hokej příjemné vzpomínky. V prosinci 2007 vstřelil Dánsku na juniorském mistrovství světa v Pardubicích hattrick. Vašíček do hry nezasáhne s ohledem na menší zdravotní problémy, které měl v minulých dnech s kolenem. Proti Norsku by už ale měl hrát. "Koleno vypadá dobře, což je dobře. V neděli nebo pondělí ho dopíšeme na soupisku," pochvaloval si Růžička, který stále řeší i další posílení týmu o hráče ze zámoří.

Předpokládaná sestava:

Štěpánek (Prusek) - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Blaťák, Polák - Jágr, Hemský, Čajánek - Kotalík, Marek, Rolinek - Irgl, Hlinka, Klepiš - Červenka, Olesz.

Jakub Štěpánek
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články