Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Český výběr srazily fauly, prohrál s Finskem 1:2

Helsinky - Mladý český výběr se v prvním utkání sezony ve Finsku prezentoval aktivní hrou s čilým napadáním, avšak domácí těžili z větší zkušenosti. Do vedení dostal Suomi v přesilovce Immonen, Češi zkraje druhé třetiny srovnali díky první reprezentační trefě Smoleňáka. Vedení si však Finové vybojovali zpět ve 32. minutě - opět v přesilovce. V závěru se Růžičkův výběr snažil vyrovnat hrou bez brankáře, nicméně domácí už těsné vedení uhájili, Češi vstoupili do sezony, která bude zakončená domácím mistrovstvím, prohrou 1:2.

Finsko - Česko
zdroj: ČTK/AP

Domácí si oproti předpokladu na začátku utkání nevytvořili žádný velký tlak, přesto byli ve 3. minutě blízko vedoucí brance. Francouz však střelu osamoceného Junttily chytil. Na druhé straně na jeho akci odpověděl jeden z čtyř českých nováčků v zápase, útočník Lev. Metsola ale jeho pohotovou dorážku zlikvidoval. Finové následně nevyužili první přesilovou hru, ve druhé už se ale prosadili.

Vyloučení Krejčíka potrestal přesnou střelou od modré Immonen. Francouz neměl šanci zasáhnout, neboť mu Pihlström úspěšně clonil. Vyrovnat mohli Filippi nebo Orsava, Metsola si ale s jejich pokusy bez větších problémů poradil. Češi byli střelecky aktivnější než soupeř, dlouho však nemohli najít recept na brankáře Tappary Tampere.

Pavel Francouz (brankář):

Pavel Francouz"Jako tým nemusíme věšet hlavu. Nepředvedli jsme špatný výkon. Na to, že máme mladý tým, jsme si vedli dobře. Před zápasem jsme si říkali, že nesmíme dělat zbytečné fauly, a naneštěstí se nám jich podařilo pár vyrobit. To rozhodlo zápas. Byla to smůla nebo shoda náhod, ale nakupilo se nám to. Čtyři z šesti byly určitě zbytečné. Dokázali jsme si ale, že můžeme hrát s takovým soupeřem vyrovnaný zápas, což je pro nás povzbuzující. Klidně to mohlo skončit remízou. Když vychytáme mouchy, můžeme něco uhrát."

Až v 25. minutě se jej podařilo překonat Smoleňákovi, který se uvolnil přes Kousu a v osmém zápase za reprezentaci se dočkal premiérového gólu. Finy inkasovaná branka nabudila a aktivitou hýřil zejména Kousa. Obránce Raumy, vedoucího celku finské ligy, byl blízko branky ve 28. i 32. minutě. Francouz však obě jeho šance zlikvidoval. Po druhé příležitosti se domácí přece jen dostali do vedení. Faul Lva potrestal Palola. A mohlo být pro český tým i hůře, Hartikainen ale gólmana Litvínova nepřekonal.

Na začátku třetí třetiny Růžičkův výběr přečkal další oslabení a poté se opět snažil vyrovnat. Proti dobře bránícímu soupeři se ale Češi těžko prosazovali. Navíc si stále museli dávat pozor na rychlé protiútoky Seveřanů. Ve 48. minutě se prodral za obranu Lev, Metsolu ale neprostřelil. Další slibnou příležitost neproměnil Pohl. V 59. minutě odvolali Češi brankáře, ani v power play ale nevyrovnali. Naopak mohli sami ještě potřetí inkasovat.

Finsko - ČR 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Immonen (Janne Pesonen, Koistinen), 32. Palola (Filppula, Kousa) - 25. Smoleňák (T. Kubalík). Rozhodčí: Björk, Öhlund (oba Švéd.) - Jani Pesonen, Suominen (oba Fin.). Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. Diváci: 7 026.

Finsko: Metsola - Hietanen, Koistinen, Lajunen, Näkyvä, Kousa, Mäntylä, Ohtamaa, Marttinen - Pihlström, Immonen, Janne Pesonen - Hartikainen, Hytönen, Kiiskinen - Osala, Filppula, Palola - Junttila, Kemppainen, Tuppurainen. Trenér: Kari Jalonen.

ČR: Francouz - Zámorský, Krejčík, Roth, Vitásek, Mozík, Jank, Pláněk, Kempný - Pohl, Roman, Svačina - Radil, T. Zohorna, Orsava - T. Kubalík, Birner, Smoleňák - Valský, Filippi, Lev. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Vladimír Růžička (trenér): "Výsledek není špatný, ale rozhodlo přesně to, čeho jsme se obávali. Že budeme vylučovaní a budeme inkasovat v oslabení. Jinak kluci odehráli dobrý zápas, na můj vkus jsme ale měli málo šancí. Co se týká obranné hry, tak kluci makali a nechali tam všechno. Fauly v útočném pásmu byly určitě zbytečné, máme s nimi dlouhodobě problém. Hráče na to upozorňujeme, ale v zápase je to těžké. Hráč bojuje, chce získat puk a udělá faul."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články