Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Český tým na mistrovství povede jako kapitán Marek Židlický

Praha - Ač urostlý a respekt budící obránce zámořské Minnesoty, nepatří mostecký rodák mezi hráče, kteří by byli na ledě či mimo něj neustále slyšet. Přesto se při příchodu do kabiny českého týmu dozvěděl od trenérů, že právě jemu byla svěřena důvěra vést český tým ve Švýcarsku jako kapitán. Zvýšenou zodpovědnost však kvůli svému jmenování nevnímá. "Vždycky to záleží na tom týmu, jak se dá dohromady. Kapitán pak musí jít příkladem hlavně na ledě," řekl novinářům Židlický, který nemá s podobnou úlohou prakticky žádné zkušenosti.

Říct v kabině něco nahlas však pro něho případně nebude problém. "Já umím zakřičet taky, ale máme tam i další hráče. Jak však říkám, je to o celém týmu. Všichni kluci dobře ví, o co jde," připomněl dosud jediný zadák z NHL, který pozvánku do národního týmu přijal a neomluvil se. "Sezona v NHL je náročná a dlouhá, někdo na tom třeba není dobře po zdravotní stránce, je to každého rozhodnutí," podotkl Židlický.

Dvaatřicetiletý mostecký rodák před sezonou poprvé v NHL změnil dres. Místo Nashvillu hájí barvy Minnesoty. "Začínal jsem v novém klubu, nový systém, nové vedení, noví lidé. Byl to zajímavý začátek a pak ta sezona utekla velice rychle. Škoda jen, že jsme nepostoupili do play off, protože lidé tam by si to určitě zasloužili, chodili nám fandit celý rok."

Přestože je obráncem, patří ke spolehlivým exekutorům nájezdů. Z pěti proměnil v této sezoně NHL tři a pokaždé šlo o nájezd, jímž zajistil Wild vítězství. Více vítězných penalt už v soutěži zaznamenal jen Aleš Kotalík (pět). Na vylepšení této série v národním týmu však nemyslí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články