Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Češky obstály proti Kanaďankám, ale porážku neodvrátily. O historickou trefu se postarala Mlýnková

Proti "javorovým listům" v premiérovém utkání srdnatě bojovaly, ale obhájkyně titulu nezaskočily. České hokejistky prohrály ve druhém vystoupení na mistrovství světa v Kanadě s domácími reprezentantkami 1:5. Jedinou branku národního týmu vstřelila Natálie Mlýnková. Přímý přenos utkání USA – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli od 21:00.

"Byl to výjimečný večer. Snažila jsem se tým naladit tak, že se není čeho bát. Například plné hlediště. Říkala jsem, ať se podívají, že máme štěstí, že mají naše červené barvy. Hrát na této úrovní je důvod, proč trénujete. Bylo to pro nás hlavně velice cenné poměření sil a s celkem pozitivním výsledkem," řekla trenérka Carla MacLeodová.

Češky si musely na vůbec první duel s Kanaďankami počkat až po postupu do elitní skupiny světového šampionátu. A diváci v Bramptonu v kanadské provincii Ontario nedaleko Toronta viděli hned dva historické góly.

Z pohledu českých reprezentantek se o památný zápis zasloužila Mlýnková, jež bude vedená jako první úspěšná střelkyně v soubojích s Kanadou, když lehkým švihem překvapila Ann-Renee Desbiensovou a na konci úvodní části srovnala na 1:1.

Další hvězdný moment na druhé straně přidala ještě předtím Marie-Philip Poulinová. Kanadská kapitánka vstřelila stý gól v reprezentaci jako čtvrtá hráčka s javorovým listem na hrudi a přidala se ke trojici krajanek – třetí je Danielle Goyetteová se 114 góly, druhá Jayna Heffordová se 157 a zřejmě nedostižná rekordmanka Hayley Wickenheiserová je na prvním místě se 168 trefami.

Poulinová zaznamenala v zápase také gól číslo 101, kterým zvyšovala už na 4:1 na začátku třetí části. Vítěznou branku dala pouhých 25 sekund po českém vyrovnání Renata Fastová v 19. minutě a nasměrovala favoritky k triumfu.

Uklidňující třetí zásah zařídila Blayre Turnbullová až na konci prostřední třetiny, na jejíž tečovanou střelu Blanka Škodová v české brance nedosáhla podobně jako na další sraženou ránu Laury Staceyové v závěru.

"Myslím si, že na tomto výkonu můžeme stavět, i když jsme prohrály. Byl to náš první zápas s Kanadou. Účast v této skupině i s tímto skóre je pro nás skvělá. Pokusíme se od toho odrazit a být v dalších zápasech lepší a lepší," prohlásila obránkyně Dominika Lásková.

Mistrovství světa hokejistek v Bramptonu (Kanada):

Skupina A:

Kanada – Česko 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 9. Poulinová (Turnbullová, Jennerová), 19. Fastová (Larocqueová, Turnbullová), 39. Turnbullová (Larocqueová, Clarková), 43. Poulinová (Jennerová), 55. Staceyová (Turnbullová, Sheltonová) - 19. Mlýnková. Rozhodčí: Dewarová, Nearyová (obě Kan.) - Hammarová (Švéd.), Lacková (Brit.). Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 4036.

Švýcarsko  USA 1:9 (0:4, 0:2, 1:3)

Skupina B:
Francie  Maďarsko 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)
Finsko  Německo 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články