Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Český hokej zná šestici uchazečů o post prezidenta. Do výběru přibyli Bříza a Černý

Potvrzeno. O post prezidenta Českého hokeje se bude ucházet šest kandidátů: Petr Bříza, Otakar Černý mladší, Alois Hadamczik, Dominik Hašek, Bedřich Ščerban a Jiří Šlégr. Svaz dnes po jednání výkonného výboru potvrdil, že jejich nominace předložily ve stanovené lhůtě oprávněné subjekty, jimiž jsou členské kluby a krajské výkonné výbory ČSLH.

Je nám líto, video expirovalo.
O post prezidenta Českého hokeje se uchází šest kandidátů

Zatímco mezi konečnou sestavou uchazečů nakonec schází prezident Asociace profesionálních klubů ledního hokeje Aleš Pavlík, přibyli k Hadamczikovi, Haškovi, Ščerbanovi a Šlégrovi, kteří již dříve svou kandidaturu veřejně potvrdili, současný viceprezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Bříza a manažer mládežnických reprezentací a Síně slávy českého hokeje Otakar Černý mladší.

Uzávěrka přihlášek byla v pondělí. Nástupce Krále by měl být znám v sobotu 18. června, kdy je na programu volební konference. Král šéfoval českému hokeji od roku 2008 a odchod z funkce oznámil loni v září po zveřejnění informací, že za minulého režimu spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou StB.

V případě, že by žádný z kandidátů neobdržel v prvním kole volby nadpoloviční většinu hlasů, následuje další kolo, do něhož postoupí dva s nejvyšší podporou.

Vzhledem k volbě prezidenta rozhodl výkonný výbor již dříve také o tom, že konference zvolí i nástupce za členy, jejichž mandát předčasně skončí, ačkoli podle stanov může nahradit až čtyři z nich kooptací.

Vedle Krále rezignoval již dříve na funkci člena výkonného výboru Libor Zábranský, další místo by se uvolnilo v případě, že by se novým šéfem svazu stal jeden z trojice Bříza, Ščerban, Šlégr. Na uvolněná místa členů výkonného výboru byli nominováni Černý, Petr Dědek, Ctibor Jech a Aleš Kmoníček.

Členem výkonného výboru místo Zábranského bude zvolen kandidát, který obdrží v jednom kole volby nejvíce hlasů. Případná další uvolněná místa připadnou kandidátovi nebo kandidátům, kteří se umístí za ním. Podle návrhu volebního řádu je volba prezidenta i členů výkonného výboru tajná.

S cílem sjednotit funkční období prezidenta a výkonného výboru bude současně navrženo, aby byli prezident a nový člen či členové výboru zvoleni stejně jako stávající vedení s mandátem do řádné volební konference v roce 2024.

Delegáty s hlasem rozhodujícím jsou na konferenci prezident (1), viceprezidenti (3), předseda dozorčí rady (1), zástupci Tipsport extraligy (14), zástupci Chance ligy (14), zástupci II. ligy ČR (14), zástupci krajských výkonných výborů ČSLH (14) a zástupce ligy žen (1). Vzhledem k tomu, že prezident a jeden z viceprezidentů ČSLH rezignovali, je jejich nástupce oprávněno volit 60 delegátů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články