Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Český hokej slaví 110 let od založení U Platýze

Přesně na den před 110 lety, 11. prosince 1908, byl na valné hromadě v pražské restauraci U Platýze ustaven Český svaz hockeyový. Svolal ji slávistický funkcionář Emil Procházka, který však už téměř měsíc předtím přihlásil ještě neexistující svaz do Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Je nám líto, video expirovalo.
Minulost, současnost a budoucnost českého hokeje

V době, kdy se schylovalo ke vzniku Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), patřily ledové plochy v českých zemích prozatím bandyhokeji – hře, při níž hráči krotili místo puku míček. Když však stále častěji začalo přibývat zpráv o hokeji kanadském a "destičce z tvrdé pryže", někteří funkcionáři vytušili, že s bandy bude brzy konec.

Při vzniku Českého svazu hockeyového se v restauraci U Platýze sešli lidé z BZK, SK Slavia, AC Sparta, SK Smíchov, Unionu Žižkov, Novoměstského SK, Akademického SK, Čechie Karlín, SSK Olympia, Meteoru Královské Vinohrady, BK Mladá Boleslav a SK Vlašim.

Hned úvodní slova slávistického funkcionáře vyrazila zhruba třem desítkám přítomných pánů dech. Procházka jim totiž oznámil, že právě rodící se svaz je již členem Mezinárodní ligy hokeje na ledě (LIHG, dnešní IIHF). Jakmile činorodý muž zjistil, že ve Francii vše spěje k jejímu vzniku, nelenil a v listopadu ještě neexistující domácí svaz do LIHG přihlásil. Češi se tak stali druhými ze zakladatelů.

Procházkův, v časech Rakouska-Uherska o to "vypečenější", manévr byl zásadní i kvůli přelomové pozváncce na mezinárodní turnaj do Chamonix, kterou čeští hokejisté vzápětí obdrželi. Na tomto místě pak došlo v lednu 1909 k historicky prvnímu kontaktu Čechů s ledním hokejem, s kotoučem a holemi s rovnými čepelemi. Čeští hokejisté poté hned z prvního mistrovství Evropy, kterého se zúčastnili, v Berlíně v roce 1911 přivezli zlaté medaile.

U příležitosti 110 let od svého založení změnil ČSLH svoji tvář. Nově se oficiálně používá název Český hokej, výrazné obměny se dočkaly i reprezentační dresy, zmizel z nich velký státní znak, který nahradil lev. Nová podoba dresů hokejové reprezentace ale rozladila řadu fanoušků i některé hráče.

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články