Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Český hokej opustil Josef Augusta, skvělý útočník a trenér mistrů světa

Jihlava - Ve věku 70 let zemřel bývalý hokejový útočník a poté úspěšný trenér Josef Augusta. Člen Síně slávy českého hokeje několik let bojoval s rakovinou slinivky. Podstatnou část své kariéry spojil s Duklou Jihlava. Jako hráč má osm ligových titulů, tři stříbra a bronz z mistrovství světa i olympijské stříbro, jako trenér byl třikrát u triumfu české reprezentace na světovém šampionátu a dvakrát dovedl svůj tým k vítězství v domácí soutěži. Nejen tyto trofeje ho řadí k nejúspěšnějším českým hokejistům i trenérům posledních desetiletí.

Josef Augusta
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Josef Augusta je úzce spjat s nejúspěšnějšími obdobími našeho hokeje. Ztrácíme v něm nejen výborného hokejistu a mimořádně úspěšného trenéra, ale především skvělého chlapa a kamaráda," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král.

Augusta, rodák z Havlíčkova Brodu se jako hráč podílel na zisku stříbrných medailí na olympijských hrách v Innsbrucku a na světových šampionátech 1974, 1975 a 1978. Hrál i ve finále Kanadského poháru 1976 a s Duklou získal osm titulů mistra republiky.

Startoval na čtyřech mistrovstvích světa (1969, 1974, 1975 a 1978), na olympiádě v Innsbrucku 1976 a ve stejném roce na Kanadském poháru. Byl to právě Augusta, jenž tehdy přihrál na slavnou branku Milana Nového, kterou Československo poprvé porazilo kanadské profesionály.

Ze všech akcí národního týmu si přivezl medaili, vyjma MS 1969 (bronz) vždy stříbrnou. V československém dresu nastupoval jako bránící levé křídlo většinou v útoku s Bohuslavem Ebermannem a Ivanem Hlinkou nebo s Kladeňáky Eduardem Novákem a Milanem Novým. Aktivní kariéru Augusta ukončil ročníkem 1982/83 v německém Selbu.

Aktivní kariéru ukončil v roce 1983, poté se stal trenérem a Jihlavu i Olomouc dovedl k extraligovému titulu. Od roku 1996 vedl reprezentační B-tým, v červenci 1998 byl jmenován asistentem Ivana Hlinky u áčka a zahájil nejslavnější část své trenérské kariéry.

Nejprve se jako asistent podílel na titulu mistrů světa z roku 1999 a poté, co Hlinka odešel trénovat do NHL, převzal žezlo reprezentace. Spolu s Vladimírem Martincem pak vedl národní tým na třech světových šampionátech, z nichž první dva vyhrál a završil zlatý hattrick.

Připomeňte si Josefa Augustu v pořadech Všechnopárty a Uvolněte se, prosím:

Největšími neúspěchy Augustova trenérského působení v reprezentaci byly dva čtvrtfinálové zápasy s Ruskem - prohry na olympiádě v Salt Lake City v roce 2002 a na následném mistrovství světa ve Švédsku. Po těchto nezdarech mu svaz neprodloužil smlouvu. Augusta poté pracoval jako kouč a manažer v Havířově a poté krátce vedl Slovan Bratislava.

V roce 2009 se stal opět trenérem prvoligových hokejistů Dukly Jihlava. V témže roce, v den svých 63. narozenin, ve funkci na vlastní žádost skončil. V roce 2012 odešel i z dozorčí rady Dukly.

V říjnu 2015 oznámil, že je vážně nemocný, má rakovinu slinivky a podstupuje chemoterapii. "Já nebojuju, já se léčím. Cítím se dobře," řekl tehdy.

Podobně se vyjádřil i několikrát později. "V životě musíte furt bojovat. Nejde něco vzdát. Nemůžete něčemu podlehnout. Já se držím rčení: věř a víra tvá tě uzdraví," uvedl pro Blesk loni v květnu.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Dukla Jihlava

Hlavní zprávy

Nejčtenější články