Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Český hokej na světovém šampionátu prodělá

Kloten - Účast českých hokejistů na mistrovství světa skončí několikamilionovou ztrátou. Podle generálního sekretáře svazu Martina Urbana prodělá tuzemská hokejová pokladna osm až dvanáct milionů korun. Důvodem jsou vysoké pojistky hráčů z NHL a také pravidla Mezinárodní hokejové federace (IIHF), díky nimž nemohou jednotlivé týmy na šampionátu marketingově vydělat.

Český hokej se nejvíce "prohne" na pojistkách hráčů. Podle Urbana půjde o čtyři až devět milionů korun. "Záleží na počtu hráčů, kteří přijedou, a na jejich smlouvách," dodal.

Hokej navíc tratí i na pravidlech IIHF. Pokud by například národní týmy chtěly na dresech nosit reklamy sponzorů, mají smůlu. Na dresech totiž mohou být výhradně loga sponzorů IIHF, zisky pak putují společnosti Infront Sports and Media, která je marketingovým partnerem IIHF.

"Hráči se mohou na oficiálních místech pohybovat pouze v oblečení s danými sponzory IIHF, je to velmi přísně hlídané. Pokud by to někdo porušil, národní svaz platí vysoké pokuty," řekl Urban deníku Sport.

Prémie od IIHF za umístění na MS:

1. místo 1 milion franků (přibližně 17,5 milionu korun)
2. místo 850 tisíc franků (14,9 milionu korun)
3. místo 820 tisíc franků (14,4 milionu korun)
4. místo 790 tisíc franků (13,8 milionu)
5. - 8. místo 525 tisíc franků (9,2 milionu)

Hlavním příjmem českého týmu jsou prémie za umístění. Jenže i kdyby reprezentace získala milion franků (18 milionů korun) za první místo, 12,5 milionů padne na prémie hráčům.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články