Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Český dům Moskva poskytoval během hokejového MS "azyl" fanouškům i štábu ČT

Moskva – Český dům Moskva zažil během nedávno skončeného mistrovství světa v hokeji pěkný mumraj. Krom fanoušků se totiž v českém centru, které poskytuje zázemí českým občanům během jejich pobytu v hlavním městě Ruska, ubytoval i štáb České televize. O fungování Českého domu se v rozhovoru pro náš web rozpovídal jeho ředitel Jiří Podhola.

Reprezentační asistent Jaroslav Špaček v Českém domě Moskva
zdroj: ČT sport

Co všechno Český dům v rámci šampionátu podniká a jak jste se na to připravovali?

Již několik měsíců před zahájením šampionátu začal Český dům Moskva přijímat objednávky na ubytování hokejových fanoušků a partnerů Českého hokejového svazu.  V prosinci minulého roku byla uzavřena dohoda o spolupráci Českého domu Moskva s Českou televizí. Nejdůležitější pro nás bylo 100% využití ubytovací kapacity, zabezpečení všech služeb pro ubytované a komplexní organizace akce. S předstihem jsme se domlouvali na specifických požadavcích, jako například na zajištění stravy pro fanoušky a štáb ČT po zápasech v nočních hodinách nebo dopravy na stadion.

Také jsme chtěli, aby se Český dům Moskva v době konání MS v hokeji stal hlavním stánkem pro fanoušky, a to jak z řad těch, kteří do Moskvy přijeli, tak i z těch, kteří v Českém domě Moskva dlouhodobě žijí.

Po celou dobu trvání MS jsme organizovali promítání hokejových zápasů české reprezentace a bohatý doprovodný program, na kterém jsme spolupracovali s Generálním partnerem České hokejové reprezentace společností Pilsner Urquell. Pro fanoušky se nám podařilo zorganizovat setkání s některými hráči české hokejové reprezentace, jejich trenéry a členy realizačního týmu.

Je to oproti běžnému fungování Domu velká změna?

Neřekl bych, že období MS znamenalo výraznou změnu, neboť jsme zvyklí pořádat rozsáhlé akce pro české společnosti a exportéry. Určitým specifikem byla vysoká koncentrace osob při příjezdech a odjezdech našich hostů, ale i s tímto jsme se dokázali velmi dobře vypořádat.

Slavomír Lener se v českém domě setkal s fanoušky
zdroj: ČT sport

S jakým operujete na akci rozpočtem a co spolkne jeho největší část?

Na pořádání akcí v Českém domě Moskva jsme nepotřebovali žádný speciální rozpočet, neboť jsme všechny akce dokázali vhodně začlenit do běžného provozu, čímž jsme se vyvarovali dalších nákladů.

Kolik jste na akci najali lidí?

Právě díky velmi dobré přípravě a organizaci jsme nepotřebovali žádné další pracovníky a byli jsme schopni rozšířit naše služby flexibilně podle přání a potřeb našich hostů.

Čím se Český dům v Moskvě odlišuje od ostatních českých domů v zahraničí?

Český dům Moskva je jediným, a tudíž i jedinečným domem v zahraniční síti příspěvkové organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR Česká centra. Oproti jiným českým domům, které vznikají u příležitostí konání olympiád, máme daleko vhodnější podmínky pro poskytování služeb a nejrůznějších požadavků našim hostům a fanouškům.             

Hlavním úkolem Českého domu je zejména rozvíjení obchodních a kulturních kontaktů. Na jaké úrovni jsou?

Základním úkolem Českého domu Moskva je podpora českých podnikatelů a exportérů, kteří se snaží prosadit na ruském trhu. Tato podpora spočívá jak ve vytváření podmínek pro jejich podnikání, tak také poskytování užitečných informací. Významné je také vytváření výborných podmínek a zázemí pro rodiny představitelů českých společností. Díky naší výjimečnosti získávají čeští podnikatelé prostřednictvím Českého domu Moskva významnou konkurenční výhodu oproti podnikatelům z jiných států.

Jiří Podhola, ředitel Českého domu v Moskvě
zdroj: Český dům Moskva

Akce probíhá během 14 dnů, co po ní zbude hmatatelného?

Během poskytování služeb v době konání MS v hokeji jsme získali celou řadu nových zkušeností a poznatků, které rozhodně v budoucnu využijeme při zajišťování a organizování podobných akcí a při poskytování služeb uživatelům Českého domu Moskva. V roce 2018 se v Moskvě uskuteční MS ve fotbale, což bude další velmi významná sportovní akce, na které bychom chtěli být viděni. Pevně věříme, že se české reprezentaci podaří na mistrovství postoupit, neboť by tento úspěch zvýšil zájem českých fanoušků, kteří by přijeli do Moskvy český tým podpořit. Toto mistrovství by mohlo být další větší sportovní akcí pro Český dům Moskva.  

V době mistrovství MS v hokeji jsme také zaznamenali zvýšený zájem českých turistů z řad fanoušků, kteří se do Moskvy chtějí opět vrátit a navštívit místa, které si nestihli prohlédnout.  

Řešili jste během existence domu nějakou krizovou situaci, popř. jakou?

Celé MS v hokeji v Českém domě Moskva proběhlo bez jakýchkoliv problémů, což je známkou velmi dobré přípravy a následného zajištění veškerých služeb našimi zaměstnanci, kterým patří obrovské poděkování. Nejen vysoká kvalita poskytovaných služeb, ale také celková bezpečnost hostů, je velmi citlivě vnímána. Naši hosté se přesvědčili, že se na Český dům Moskva mohou bez jakýchkoliv obav opětovně obrátit. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články