Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Českoslovenští hokejisté přerušili na MS před 45 lety dominanci Sovětů

Praha - Před 45 lety vybojovali českoslovenští hokejisté historicky třetí titul mistrů světa. Na šampionátu 1972 v Praze tak přerušili nadvládu sovětského hokeje, když hráči SSSR usilovali o zisk desátého prvenství v řadě. Národní tým vedli za zlatými medailemi kapitán František Pospíšil a trenérský tandem Jaroslav Pitner s Vladimírem Kostkou.

František Pospíšil, kapitán československé hokejové reprezentace na MS 1972
zdroj: ČTK autor: Kruliš Jiří

Čekání na třetí titul se tehdy Československu protáhlo na 23 let. O to sladší éra přišla v 70. letech. "Dlouho jste usilovali o tuto poctu, tentokrát jste byli vynikající a zaslouženě vyhráli," uznal trenér SSSR Nikolaj Pučkov tehdejší sílu československého výběru. Ten i díky příkladné disciplíně a bojovnosti prošel celým turnajem bez zakolísání, jediný bod ztratil za remízu 3:3 v úvodním duelu se SSSR.

Československo na turnaji dominovalo, soupeřům nasázelo 72 branek a jen 16 inkasovalo, to vše v deseti zápasech. Nebyla tak nouze o vysoké výsledky jako 19:1 a 12:2 se Švýcarskem nebo dvakrát 8:1 proti Německé spolkové republice. Naopak těsné duely připravili národnímu týmu Švédové (4:1 a 2:0).

Vyvrcholení turnaje, který se hrál dvoukolovým systémem zápasů každého s každým, bylo v holešovické Sportovní hale ale plně v režii československého týmu, který si ve druhém utkání proti SSSR došel díky trefám Václava Nedomanského, Richarda Fardy a památnému gólu Jaroslava Holíka pro klíčové vítězství, které v závěru vychytal brankář Jiří Holeček.

Po výhře 3:2 nad SSSR hokejisté stvrdili titul mistrů světa i Evropy po posledním utkání proti Finsku (8:2), před jehož startem bylo už o novém mistrovi jasno. Hráči SSSR byli stříbrní, bronzovou medaili si z Prahy odvezlo mužstvo Švédska.

Jedna z nejslavnějších kapitol reprezentačního hokeje vyvrcholila dalšími dvěma tituly z let 1976 a 1977. Celková česká a československá bilance je 12 zlatých medailí. Poprvé se Češi radovali ze světového zlata v roce 1947, naposledy v roce 2010.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články