Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME Maďarsko

Česko ztratilo tři mistry světa, Slováci kapitána reprezentace

Praha – Tragédie ruského letounu Jak-42, v jehož troskách zahynul celý tým Lokomotivu Jaroslavl, se výrazně dotkla i českého a slovenského sportu. Při největším leteckém neštěstí sportovců od roku 1987, kdy v Tichém oceánu zahynulo 44 členů peruánského fotbalového týmu Alianza Lima, přišli o život čeští reprezentanti Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček a také slovenský útočník Pavol Demitra. Český hokej tak přišel o tři mistry světa a osobnosti současné reprezentace, Slovensko o jednoho z nejlepších útočníků své generace a kapitána národního týmu.

Dvaatřicetiletý obránce Karel Rachůnek se do paměti českých hokejových fanoušků nejvíce zapsal brankou do sítě Švédska na mistrovství světa 2010. V semifinále vyrovnal sedm vteřin před koncem na 2:2 a podceňovaný český tým nakonec šampionát vyhrál. V dresu národního týmu se podílel také na bronzové medaili z letošního šampionátu na Slovensku, účastnil se i MS 2009.

V české extralize je Rachůnkovo jméno spojeno s rodným Zlínem, kde v roce 1997 v nejvyšší soutěži debutoval. Po dvou letech zkusil štěstí v zámořské NHL, kde strávil více než tři sezony v dresu Ottawy. Na sezonu 2002/03 přešel do ruské ligy, kterou následně s Jaroslavlí vyhrál. V NHL hrál také za New York Rangers a krátce za New Jersey Devils.

Během výluky v zámoří před šesti lety působil v extraligovém Znojmě, následující sezonu strávil opět v Jaroslavli. V roce 2008 se z NHL naposledy vrátil do nově vznikající Kontinentální ligy, kde nastupoval za Dynamo Moskva. Před rokem se vrátil do svého osudového klubu, s kterým pod vedením trenéra Vladimíra Vůjtka získal v KHL bronz.

Mistr světa z roku 2005 Josef Vašíček byl odborníky ceněn hlavně jako jeden z nejlepších bránících centrů mimo NHL. Silový útočník, bojovník a týmový hráč na černou práci si velké renomé vysloužil v zámořské Carolině, kde strávil více než pět sezon a v roce 2006 vyhrál s Hurricanes Stanley Cup.

V NHL oblékl rodák z Havlíčkova Brodu ještě krátce dres Nashvillu, sezonu odehrál i v New York Islanders a výluku strávil v pražské Slavii. Od roku 2008 působil v Jaroslavli, kde se vypracoval v jednoho z nejproduktivnějších hráčů ligy. Mistrovi světa do 20 let, účastníkovi světového poháru 2004 a olympiády ve Vancouveru by 12. září bylo 31 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Vzpomínka na mrtvé hokejisty

Jan Marek vstoupil do seniorského hokeje v dresu rodného Jindřichova Hradce, extraligovou šanci dostal poprvé v roce 1998 u třineckých Ocelářů. Po pěti letech se přesunul do pražské Sparty, kde na konci svého tříletého angažmá vyhrál český titul a o rok později i turnaj Super Six.

Po přestupu do Ruska se rychle prosadil v sestavě Metalurgu Magnitogorsk, s kterým hned v první sezoně získal ligové prvenství. V loňské sezoně okusil jednatřicetiletý útočník jak nepovedené angažmá v CSKA Moskva, tak vítěznou jízdu až do finále KHL v dresu Atlantu Mytišči.

S českou reprezentací se Marek zúčastnil čtyř světových šampionátů, získal bronz na letošním turnaji v Bratislavě a před rokem výrazně přispěl k zisku zlaté medaile na MS v Německu. Ve čtvrtfinále s Finy i v semifinále se Švédy proměnil rozhodující nájezdy v penaltovém rozstřelu.

Jeden z nejslavnějších hokejistů slovenské historie Pavol Demitra začal svou kariéru v roce 1992 v Trenčíně, kde strávil před šesti lety i výluku v NHL. V roce 1993 byl draftován Ottawou, kde odehrál tři sezony, dalších sedm let strávil v St. Louis Blues. V zámoří nastupoval i za Los Angeles Kings, Minnesotu Wild a Vancouver Canucks. V NHL odehrál téměř 900 utkání, v roce 2000 získal Lady Byng Memorial Trophy pro nejslušnějšího hráče NHL.

Se slovenskou reprezentací získal Demitra bronzovou medaili na MS v roce 2003 a s národním dresem se emotivně rozloučil po zápase s Dánskem na letošním domácím mistrovství světa. Nejlepší hokejista Slovenska za rok 1999 se zúčastnil šesti mistrovství světa, tří olympiád a dvou světových pohárů, v roce 1993 získal s posledním federálním výběrem bronz na MS juniorů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články