Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Česko-slovenská extraliga nebude. Kluby jsou proti

Velká Bíteš – Slovenské kluby v české hokejové extralize hrát nebudou. Na mimořádném jednání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje byl jejich návrh na rozšíření soutěže zamítnut. Třináct klubů bylo proti, jeden se zdržel hlasování. O účast v české extralize měly zájem Slovan Bratislava a Košice.

Hokej
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Kluby drtivou většinou tento návrh zamítly," řekl prezident APK LH Ctibor Jech. Kluby nechtěly předjímat, jak by se případně postavily k podobnému návrhu v budoucnosti. "V tuto chvíli těžko říct. My jsme měli za úkol probrat jen tento materiál," uvedl Jech.

O projekt nachystaný už na příští sezonu neměl zájem ani marketingový partner Tipsport extraligy, agentura BPA. "My dále pokračujeme v úkolech, které máme před sebou. To je především řešení ekonomické situace klubů v extralize a výběr nového marketingového partnera nebo dohoda s partnerem, se kterým jsme dosud spolupracovali," řekl prezident libereckého klubu, jenž stojí v čele APK.

Odpověď na návrhy dvojice slovenských klubů, které řešily případný systém soutěže v několika různých variantách, ale postrádaly řešení ekonomických či sportovně-technických problémů, měly české extraligové kluby dát narychlo do pátku. "Tyto materiály jsme dostali zhruba před čtrnácti dny. Kluby je měly k dispozici tak, aby je posoudily. Dneska se k tomu vyjádřily," uvedl Jech.

Ne teď, snad za pár let

Návrh podaly Slovan Bratislava a Košice, dlouhodobě nejúspěšnější a nejbohatší slovenské celky, které hrají v moderních halách. "Je to momentálně šité horkou jehlou. Běží ještě smlouva s BPA a chystá se nová, takže by to přineslo více komplikací než užitku. Nejsou tam dotažené finance," prohlásil prezident Vítkovic František Černík. Podle něj má zájem hrát v Česku více slovenských klubů. "Na Slovensku nejsou kluby dohodnuté. Do české extraligy by chtěly také další kluby. Jsou to mé informace. Sice interní, ale pravdivé, protože ty lidi znám. Chtěly by také Poprad a Trenčín," dodal Černík. 

"Láká nás to. Zvlášť z Moravy je to schůdné, ale nabídka přišla moc narychlo. Pokud se Slovensko nezasekne, tak třeba v roce 2013 nebo 2014 se můžeme k myšlence vrátit. KHL se spojilo několik zemí. Takovému trendu se do budoucna nelze bránit."

Miroslav Vaněk, generální manažer Karlových Varů:

"Musíme dostat větší čas, abychom si vyhodnotili, jestli má smysl soutěž rozšiřovat. Logicky se můžou ozvat naše kluby, které o extraligu dlouhodobě usilují, tedy Chomutov a Ústí. Budou říkat proč Slováci a proč ne my?"

Zda se k podobným úvahám budou kluby české extraligy opravdu vracet, nedokážou říct. "My nejsme ti, kteří to iniciovali. A z diskuse a jednoznačnosti výsledku nemám pocit, že by to pro nás byla otázka na nejbližší týdny a měsíce. Z diskuse je jednoznačné, že problémy a starosti, které momentálně máme, jsou trochu někde jinde," prohlásil ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Skeptický je i Jech. "Můj soukromý názor je, že je to problematická záležitost. Nevidím v krátkém horizontu nějaké významné propojování. Je tady pokus Znojma (do EBEL). Jsem hodně zvědavý, jak si sezonu zhodnotí. Nevidím to v dohledné době jako revoluční myšlenku, všichni se potýkáme s financemi a prvně musí být na stole ekonomika, nikoliv sportovní stránka," řekl Jech.

Je nám líto, video expirovalo.
Slovenské týmy v ELH nebudou
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články