Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České hokejisty čeká v dvojzápase s Ruskem mladý a ambiciózní soupeř

Ostrava - První ze dvou domácích zápasů s Ruskem sehrají v Třinci čeští hokejisté a pokusí se i potřetí v sezoně sbornou v Euro Hockey Tour porazit. Kouč Oleg Znarok představí na Moravě mladý tým se čtrnácti nováčky, jedinou velkou hvězdou je Alexandr Sjomin z Magnitogorsku. Utkání Česko - Rusko sledujte živě od 18:25 na programu ČT sport a našem webu, komentují Robert Záruba a Milan Antoš. Sobotní zápas vysíláme od 13:00.

Ilustrační foto

Češi vyhráli nad Ruskem v listopadu na turnaji Karjala v Helsinkách 4:3 po samostatných nájezdech a v prosinci na Channel One Cupu v Moskvě 4:2. Proti omlazenému ruskému výběru, v kterém z minulého souboje zůstali jen dva hráči, ale nečekají snazší bitvu. "Jsme sami zvědaví, jestli Rusové změní hru oproti Moskvě, protože ten mančaft je opravdu jiný," řekl asistent trenéra Vladimíra Vůjtka staršího Jiří Kalous.

"Naše domněnky jsou takové, že je to mladý mančaft, takže budou hodně bruslit a bude to z jejich strany agresivní hokej s forčekingem a napadáním v našem pásmu."

"Ruský tým je pro nás neznámá," přiznal Vůjtek. "Pro nás to nebude vůbec jednoduché, protože věkový průměr mužstva je asi dvacet dva let," podotkl ruský kouč Znarok.

To český tým naopak sází na souhru z minulých akcí, v Moskvě byla třináctka hráčů ze současného kádru. "Sehranost by se mohla zase projevit ve větší míře. Chceme navázat na ten poslední zápas s Ruskem. Měli jsme tam po systémové stránce dobře odehrané pasáže, v podstatě celé utkání bylo dobře zvládnuté. Budeme z toho vycházet," podotkl Kalous.

Rusy porazila česká reprezentace už čtyřikrát za sebou. "Jeden prvek je, že hodně hráčů je z KHL zvyklých na takového soupeře. Další je, že vždycky s Rusy hrajeme poslední zápas a může se tam projevit určitá sehranost týmu postupem v turnaji. Máme za sebou nějaké tréninky a zápas, posledním zápasem to graduje a ti kluci o sobě vědí," řekl Kalous.

V brance nastoupí Dominik Furch z Omsku, který se po listopadovém debutu v národním týmu může těšit na čtvrtý start v sezoně. Proti sborné vychytal výhru v Moskvě.

Na povedený prosincový turnaj naváže ve stejném složení také útok Lukáš Radil, Petr Koukal a Tomáš Vincour. Radil přirovnal dvojzápas s Rusy k tomu loňskému v Karlových Varech (3:0) a v Praze (4:3). "I když to bylo výsledkově jinak, tak hráli výborně. Rusů je strašně moc, můžou udělat v pohodě tři týmy," uvedl útočník Spartaku Moskva. Centr Koukal si ve čtvrtek připíše jubilejní stý start v reprezentaci.

"Potěší, že se člověk dokázal na to číslo dostat. Že měl výkonnost na to, aby ho trenéři pozvali. Jsou to ale samozřejmě i přípravné zápasy, kdyby to bylo sto zápasů na mistrovství světa, tak by to znělo ještě trošku jinak," prohlásil Koukal. V Třinci se národní tým představí po téměř 18 letech a v nové Werk Areně bude hrát premiérově. 

Předpokládaná sestava ČR:

Furch - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář II, Zámorský, Šimek, Hrbas, T. Voráček - Gulaš, Jan Kovář, Krenželok - Radil, Koukal, Vincour - Řepík, Kousal, Birner - Kašpar, Přibyl, Buchtele - J. Hruška.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články