Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

České hokejistky si poprvé zahrají v elitní kategorii MS

Ventspils (Lotyšsko) - České hokejistky ovládly skupinu A divize mistrovství světa v lotyšském Ventspilsu a poprvé v historii si zahrají v elitní kategorii. Postup si zajistily díky dnešní výhře v závěrečném zápase turnaje nad Rakouskem 6:1 a skončily o bod před druhým Norskem. Svěřenkyně trenéra Karla Manharta se teď mohou těšit na souboje s nejlepšími týmy světa v roce 2013 v Ottawě.

Hokej
zdroj: ČT24

Češky, které loni postoupily z divize II, sice v neděli v úvodním utkání prohrály s Japonskem (3:4), ale pak porazily postupně Norsko (2:1), Lotyšsko (5:0) i Kazachstán (3:2) a spanilou jízdu k účasti na historicky patnáctém mistrovství světa elitní kategorie dovršily dnes.

K postupu stačila českému týmu i výhra v nastavení, která by jej posunula před Norsko díky lepšímu výsledku ve vzájemném zápase. Češky sice v úvodu nevyužily dvě přesilovky pěti proti třem, ale v 18. minutě proměnila početní výhodu při vyloučení Wittichové Nováková. Hned za 61 vteřin zvýšila Studentová.

Ve druhé třetině zvýraznily náskok Manhartová s Polenskou a na začátku třetí třetiny upravily už na 6:0 Chmelová se Studentovou. Gólmance Lhotské sice pokazila čisté konto Schwarzlerová, ale oslavy historického úspěchu to Češkám nemohlo pokazit.

Právě Radka Lhotská, která byla vyhlášena nejlepší brankářkou turnaje, měla na postupu velký podíl. "Ještě si ani neuvědomuji, čeho jsme dosáhly, ale myslím, že nám to postupem času dojde," řekl Lhotská. Česká brankářka ovládla statistiky s úspěšností zákroků 96,15 procenta a průměrem 0,83 obdržené branky na zápas. "Je to skvělé, ale nejdůležitější je, že jsme vyhrály. Všechny jsme bojovaly jako tým," doplnila jednatřicetiletá Lhotská. "Už se těším do Ottawy. Splnil se nám sen."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články