Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České hokejistky na MS dlouho vedly nad Švédskem, v závěru však odpadly a skončily šesté

Kamloops - České hokejistky podlehly v utkání o 5. místo na mistrovství světa v kanadském Kamloops Švédsku 2:4, přestože ještě v 51. minutě vedly 2:0. I tak dosáhly svěřenkyně trenéra Jiřího Vozáka šestým místem historického úspěchu. Ve finále se i na sedmnáctém světovém šampionátu utká Kanada s obhájkyněmi titulu Spojenými státy americkými.

Česká brankářka Klára Peslarová
zdroj: ČTK/AP

"Věřím, že jsme na Švédky měli, a celých padesát minut jsme hráli výborný hokej. Pak si myslím, že některé hráčky začaly mít strach z vítězství. Přisuzoval bych to spíš tomu, že potřebujeme víc takových těžkých zápasů. To nám chybí," uvedl Vozák.

Vedení českému týmu zařídila dvěma góly v úvodním dějství kapitánka Alena Polenská. Nejdříve překonala brankářku Saru Grahnovou v osmé minutě a za 117 vteřin se při vyloučení Johanny Fällmanové prosadila znovu.

Dvoubrankový náskok držely Češky do 51. minuty, kdy brankářku Kláru Peslarovou překonala Erika Johanssonová. Švédky stav rychle otočily. Za 99 vteřin vyrovnala Anna Borgqvistová a za dalších 26 vteřin se Seveřanky radovaly i po trefě Lisy Johanssonové.

Šesté místo je velkým pokrokem

Skóre uzavřela při power play českého týmu do prázdné branky v oslabení Sabina Küllerová. "Švédky se nakoply prvním gólem. Nevím, jestli jsme zazmatkovaly, nebo se začaly bát o výsledek. Možná je to i tím, že si Švédky po vstřelení prvního gólu začaly věřit," řekla Polenská. Nakonec ale byla s celkovým výsledkem hodně spokojená. "Mrzí nás prohra, ale za pár dnů si uvědomíme, že šesté místo je hezké. Je to velký pokrok oproti minulým letům," podotkla kapitánka týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání MS hokejistek Česko - Švédsko

Češky startovaly v elitní skupině MS podruhé a před třemi lety hned sestoupily. "Jeli jsme sem s tím, že jsme se chtěli zachránit. To jsme splnili, nakonec jsme šestí, což je hodně dobrý výsledek. Ne hodně dobrý, ale výborný," řekl Vozák.

Obhájkyně zlata z minulých dvou šampionátů Američanky v semifinále rozdrtily Rusko 9:0 a domácí Kanaďanky zdolaly Finsko 5:3. Finále se hraje v úterý od 4:30 SEČ.

Výsledky MS hokejistek:

O 5. místo:

ČR - Švédsko 2:4 (2:0, 0:0, 0:4) Branky a nahrávky: 8. Polenská (Křížová, Hymlárová), 10. Polenská (Zíková, Křížová) - 51. Johanssonová (Lindhová, Borgqvistová), 52. Borgqvistová (Lindhová, Rasková), 53. Johanssonová (Olssonová), 60. Borgqvistová. Rozhodčí: Glennová (USA), Nakajamová (Jap.) - Frattarelliová (USA), Girardová (Fr.). Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 612.

Semifinále:

USA - Rusko 9:0 (5:0, 3:0, 1:0) Branky: 7. a 40. Stacková, 8. a 26. Lamoureuxová-Davidsonová, 12. a 42. Knightová, 11. Bozeková, 20. Gugganová, 38. Deckerová.

Kanada - Finsko 5:3 (1:1, 1:0, 3:2) Branky: 13., 46. a 58. Spoonerová, 38. Agostaová, 57. Turnbullová - 7. Valkamaová, 56. Karvinenová, 60. Saariová.

O udržení - 2. zápas:

Japonsko - Švýcarsko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1) - konečný stav série 0:2, Japonsko sestupuje do skupiny A divize I. Nahradí je Německo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články