Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České hokejistky jdou do boje o historickou účast na olympiádě

Weiden (Německo) – České hokejistky čeká vpravdě historická výzva v podobě boje o účast na olympijských hrách v Soči. O jedno postupové místo se utkají svěřenkyně trenéra Karla Manharta ve Weidenu od čtvrtka do neděle s Kazachstánem, favorizovaným domácím Německem a Čínou. O druhé volné místo hrají v Popradu domácí Slovenky, Norky, Japonky a Dánky. 

Ilustrační fotografie
zdroj: Getty Images

Český tým udělal za poslední léta velký výkonnostní pokrok. Před dvěma roky se vrátil po roce z divize II do divize I a loni v březnu v lotyšském Ventspilsu hned slavil postup do elitní skupiny mistrovství světa.

Mírnými favoritkami kvalifikačního turnaje jsou Němky, které loni v souboji se Slovenskem uhájily účast mezi elitní osmičkou. Češky je ale na listopadovém Halloween Cup ve Füssenu porazily 2:1. Naopak Kazachstán a Čína, které hrají ve druhé nejvyšší divizi ženského hokeje, by měly být papírově slabšími soupeři.

Nepovedená příprava nesnižuje odhodlání

České hokejistky se připravovaly na kvalifikaci v minulém týdnu v Litoměřicích. Sehrály i dva přípravné duely s Japonkami, ve kterých ale prohrály 4:6 a 1:2. V prvním zápase trenér Karel Manhart ještě testoval sestavu před konečnou nominací a ve druhém už nasadil tým pro boje ve Weidenu.    

"Mrzí nás, že jsme prohráli. Byla to ale kvalitní příprava. Japonky jsou hodně rychlé, mají dobrý přístup a umí to s holí. Museli jsme hrát v tempu a nehráli jsme špatně. Ve Weidenu to nebude nijak rychlé utkání ani s Němkami, Kazaškami ani s Čínou," řekl Manhart.

Do turnaje ve Weidenu vstoupí Češky ve čtvrtek v 16:00 proti Kazachstánu, o den později v 19:30 je na programu klíčový souboj s Německem a v neděli od 14:00 se hraje duel s Čínou. Jistou účast pod pěti kruhy mají obhájkyně triumfu z Vancouveru Kanaďanky, Američanky, dále Finsko, Švýcarsko, Švédsko a Rusko.  

Nominace českých hokejistek na kvalifikaci OH v Soči v roce 2014 ve Weidenu: 

Brankářky: Kateřina Bečevová (Slavia Praha), Radka Lhotská (Sälzgitter Icefighters)

Obránkyně: Petra Herzigová, Pavlína Horálková, Samatha Kolowratová, Dominika Lásková, Aneta Tejralová (všechny Slavia Praha), Jana Fialová (Banff Hockey Academy), Kateřina Flachsová (DHC Langenhal)

Útočnice: Klára Chmelová, Tereza Vanišová (obě Slavia Praha), Eva Holešová, Simona Studentová (obě Neuchatel Futur), Katka Kaplanová (SK Karviná), Aneta Lédlová (HC Litvínov), Denisa Křížová (National Sports Academy), Lucie Manhartová (Norwich University), Kateřina Mrázová (Boston Blades), Sonja Nováková (DHC Langenhal), Alena Polenská (Brown University) 

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články