Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

České Budějovice má dovést do hokejové extraligy Prospal

Prvoligové České Budějovice bude od příští sezony trénovat Václav Prospal. Třiačtyřicetiletý dvojnásobný mistr světa podepsal s klubem dvouletou smlouvu a bude řídit celý sportovní úsek Motoru.

Václav Prospal
zdroj: ČT4 autor: Honza Ján

"Celých pět let od znovuzrození klubu jsme byli s Václavem v kontaktu, ale až teď konečně nastaly takové okolnosti, aby se mohl do Motoru naplno vrátit. Právě on dostane na starost sportovní úsek klubu," uvedl generální manažer Stanislav Bednařík.

Prospal, českobudějovický odchovanec, převezme tým místo Mariana Jelínka, pod jehož vedením Jihočeši ani letos nedokázali postoupit zpět do extraligy. O nejvyšší soutěž klub přišel v roce 2013, kdy společnost Mountfield převedla licenci do Hradce Králové.

"O návratu do Českých Budějovic jsem dlouho uvažoval, k Motoru mám hodně blízký vztah a záleží mi na něm. S rodinou jsme se nakonec rozhodli, že se vrátíme do Čech, a já se tak postavím výzvě vrátit České Budějovice na výsluní. Moc se na to těším," řekl Prospal, jenž v současnosti působí jako asistent u reprezentace.

Je nám líto, video expirovalo.
Prospal se vrací do Budějovic, bude trenérem i ředitelem

Bývalý vynikající útočník, který má na kontě přes tisíc zápasů v NHL, po skončení kariéry zůstal s rodinou v Americe a věnoval se mimo jiné trénování mládeže. Teď si bude v Českých Budějovicích sestavovat realizační tým podle svých představ. Jasno o jeho složení by mělo být v příštím týdnu.

Cíl má Prospal jasný - návrat do extraligy. "Věřím, že nás v tom fandové nenechají a budou stát za tím, co chceme a co si přejeme. Já za sebe můžu slíbit, že do toho dám všechno. Tak, jak jsem to dělal i jako hráč," uvedl Prospal.

Pro Prospala, který u národního týmu po boku kouče Josefa Jandače působí druhou sezonu, to bude nová zkušenost v roli hlavního kouče. Na Floridě, kde žil s rodinou, trénoval po skončení kariéry mládežnický tým do 16 let Tampa Scorpions Bantam AA.

K novému angažmá mu pogratuloval i Jandač, který sám vedl České Budějovice v letech 2004 až 2008. Pomohl jim tehdy k návratu mezi elitu a tam pak dvakrát do semifinále. "Byla to moje dobrá štace, čtyři roky parádního života. Doufám, že se mu podaří vytáhnout Motor do extraligy," přál si Jandač.

"Známe ho všichni jako obrovského srdcaře. Je to jeden z mála kluků, kteří mají za sebou tak bohatou kariéru a aktivně se do hokeje zapojili. Že bude v českém hokeji dál, je jen dobře," doplnil Jandač, k jehož realizačnímu týmu v přípravě před mistrovstvím světa se Prospal připojí 9. dubna.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články