Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

České Budějovice hostí na hraně desítky balancující Litvínov

Praha - Velmi cenné body budou v sázce ve čtvrteční předehrávce 41. kola hokejové extraligy mezi Českými Budějovicemi a Litvínovem. Jihočeši po nepříliš povedené sérii potřebují upevnit svou pozici v první čtyřce, Litvínov naopak na desáté příčce čelí dotírajícím Kometě Brno a pražské Slavii.

Kouč domácích František Výborný připustil, že oba čtvrteční soupeři se i díky tomu, že začala již poslední čtvrtina základní části, dobře znají. "Máme k dispozici DVD z předchozích zápasů a můžeme tak přizpůsobit taktiku. Na tréninku se pak věnujeme modelovým situacím. Dneska všechna mužstva hrají podobným stylem; vycházejí ze zabezpečené obrany, hlavně při venkovních zápasech," uvedl Výborný. "Jedná se o první domácí zápas poslední čtvrtiny základní části a musíme ho bezpodmínečně zvládnout. Samozřejmě počítáme, jaký bodový zisk bude zhruba stačit na umístění v první šestce a čtyřce, ale musíme se soustředit na každý zápas a nastupovat s maximálním nasazením," dodal.

Litvínov sužovaly v poslední době vynucené absence několika klíčových hráčů. "Nijak blíže to však nesledujeme. V dnešní době jsou informace o sestavě dobře dostupné, nepochybuji, že Litvínovští naopak dobře vědí, že nám chybějí Kotalík, Martynek nebo Podlešák," připomněl Výborný opory, které naopak sám postrádá. Prostor ukázat se dá i proto mladíkům Markovi se Švihálkem, aby se mohli v týmu případně uchytit i dlouhodoběji. Duel s Litvínovem mohou podle jeho názoru rozhodnout přesilovky.

"Nám ale bohužel poslední dobou nejdou. Citelně znát je v nich i absence Aleše Kotalíka. Proto nabádáme hráče k maximální jednoduchosti, střelbě a důrazu na brankovišti, který nám poslední dobou chybí. Od zápasu s Plzní hraje v dobré formě Kuba Langhammer, který je před brankovištěm hodně nebezpečný, a budeme se snažit jeho dobré formy využít," nastínil Výborný. Severočeši, kteří v říjnu překvapivou výhrou 3:0 na jihu Čech překazili Mountfieldu sérii šesti vítězství, se dokázali oklepat z domácích porážek s Libercem a Spartou, v nichž navázali na neúspěšná vystoupení v Kladně a v Plzni.

Během těchto čtyř utkání Litvínovští vstřelili pouhé dvě branky. Následovaly ovšem výhry nad Pardubicemi a Karlovými Vary, v nichž Verva zaznamenala v základní hrací době celkem sedm zásahů do černého. "Samozřejmě to z nás těmi posledními zápasy docela spadlo, protože předtím se nám opravdu v ofenzivě nedařilo. Hlavní rozdíl byl ale v tom, že zatímco v těch předcházejících utkáních jsme si šance pouze vypracovali, v těch posledních dvou jsme je dokázali i proměnit," přiblížil trenér Jiří Kučera.

"Je také dobré, že se vrátil do sestavy Viktor Hübl. To je hrozně znát, je to osobnost a hráč, který dokáže rozhodovat," připomněl Kučera útočníka, jenž proti Jihočechům dokázal v této sezoně skórovat ve všech třech vzájemných utkáních. Mimo hru jsou ovšem nadále Černošek a Lukeš, otazník visí nad Brejčákem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články