Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Česká osmnáctka se chystá na MS. Chceme konečně urvat zápas ve čtvrtfinále, hlásí kapitán Kulich

Bez jednoho z favoritů, s menším počtem účastníků a větší nadějí českého výběru. V sobotu začne mistrovství světa hokejistů do 18 let v Německu. Po vyloučení reprezentací Ruska a Běloruska ze soutěží Mezinárodní hokejové federace (IIHF) se šampionát bude hrát v upraveném formátu. Z osmi účastníků nikdo nesestoupí a všechny týmy po odehrání základních skupin absolvují čtvrtfinálové boje. Češi mají ve skupině v Landshutu za soupeře Německo, USA a Kanadu.

Kapitán reprezentační osmnáctky Jiří Kulich
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Výběr kouče Jakuba Petra nastoupí v sobotu proti Německu, v neděli proti USA a v úterý proti Kanadě. Všechny zápasy začnou v 15:30. Ve skupině v Kaufbeurenu se utkají mužstva Finska, Lotyšska, Švédska a Švýcarska. Čtvrtfinálová utkání jsou na programu ve čtvrtek 28. dubna, semifinále dva dny poté, finále a souboj o bronz v neděli 1. května.

V semifinále nebyla česká osmnáctka od roku 2014, kdy získala stříbro. "Letošní MS je specifické. I když mi bylo trochu podsouváno, že rozhodne čtvrtek a tedy čtvrtfinále, tak si nemyslím, že v téhle věkové kategorii to až takhle funguje. Že bychom si mohli dovolit říct, že je vše dobré, i když to nepůjde v základní skupině a nedostaneme od těch kluků zpětnou vazbu, kterou od nich ve hře vyžadujeme. Nemyslím si, že za jeden den se to pak všechno změní," řekl Petr.

"Rádi bychom si vytvořili dobrou startovní pozici do čtvrtfinále, protože dobře vnímáme i složení té druhé skupiny, čímž si vůbec nedovoluju odhadovat, kdo tam bude pro nás hratelnější a kdo ne. Chceme se ale na čtvrtfinále celkově dobře nachystat," dodal Petr.

Největší favorité jsou Američané, tvrdí Petr

Loni triumfovala Kanada před Ruskem a Švédskem. Kouč českého týmu však vidí největší sílu jinde. "V mých očích jsou jednoznačným favoritem Američané. Ale pokud budeme dělat proti ostatním týmům vše, co dělat máme, tak věřím, že můžeme být úspěšní. Tím ale nechci říct, že zápas s USA odepisujeme, to určitě ne," prohlásil Petr.

V přípravě před šampionátem zdolali jeho svěřenci Finsko (4:3 po nájezdech) a Lotyšsko (5:1). "Výhra nad Finy byla pro kluky a jejich sebevědomí důležitým impulzem, protože Finy považuji za tým první světové čtyřky. Potvrdilo to i fakt, že můžeme každému soupeři vzdorovat. Kluci vědí dopředu, jaké mají role, což je důležité, solidně jsme se předvedli v přesilovkách. Věřím, že při výběru hráčů jsme se nesekli, teď jde jen o to, aby to byli hráči schopní potvrdit v tom krátkém turnaji, který nás čeká," prohlásil Petr.

Ve výběru jsou dva hráči ze zámořských juniorských soutěží - útočníci Šimon Slavíček a Matyáš Šapovaliv. Dalších šest hráčů působí ve Finsku a jeden ve Švédsku. Mezi posilami z mužstev ze severu Evropy je i brzy sedmnáctiletý syn hlavního kouče, útočník Dominik Petr z Raumy. Role necestujících náhradníků připadly obráncům Tomáši Hebkovi s Filipem Krajčíkem a útočníkům Samuelu Šmajdovi s Vojtěchem Polákem.

Kapitánem je Jiří Kulich, jeho asistenty jsou obránci Matěj Prčík a Aleš Čech. "Vnímám složení týmu hodně pozitivně. Všem se chce makat. Hlavní je, že všichni taháme za stejný provaz a jsme jako jeden člověk. A cíle? Chceme určitě vyhrát každý zápas a konečně úspěšně urvat ten zápas ve čtvrtfinále. V přípravě jsme si dokázali, že na to máme," věří Kulich.

Nominace českých hokejistů na MS hráčů do 18 let v Německu:

Brankáři: Michael Schnattinger (Brno), Jan Špunar (Olomouc), Ondřej Bizoň (Ilves Tampere/Fin.),
obránci: Matěj Prčík, Denis Puchala (oba Vítkovice), Jakub Dvořák (Liberec), František Němec (Brno), Aleš Čech (Oulu/Fin.), Tomáš Hamara (Tappara Tampere/Fin.), Tadeáš Tůma (TUTO Turku/Fin.),
útočníci: Jiří Kulich, Robin Sapoušek, Dominik Rymon (všichni Karlovy Vary), Ondřej Becher (Havířov), Matyáš Melovský (Vítkovice), Lukáš Plos (Liberec), Marek Soukup (Plzeň), Eduard Šalé (Brno), Adam Bareš (Lahti/Fin.), Jan Gaspar (Södertälje/Švéd.), Dominik Petr (Rauma/Fin.), Šimon Slavíček (Flint/OHL), Matyáš Šapovaliv (Saginaw/OHL).

Program MS hokejistů do 18 let v Landshutu a Kaufbeurenu (Německo):

Skupina A (Landshut): Kanada, USA, ČR, Německo.

Skupina B (Kaufbeuren): Švédsko, Finsko, Švýcarsko, Lotyšsko.

Sobota 23. dubna:
Skupina A:
15:30 Německo - ČR,
19:30 Kanada - USA.
Skupina B:
14:30 Finsko - Švýcarsko,
18:30 Lotyšsko - Švédsko.

Neděle 24. dubna:
Skupina A:
15:30 ČR - USA,
19:30 Německo - Kanada.
Skupina B:
14:30 Finsko - Lotyšsko,
18:30 Švédsko - Švýcarsko.

Úterý 26. dubna:
Skupina A:
15:30 ČR - Kanada,
19:30 Německo - USA.
Skupina B:
14:30 Švýcarsko - Lotyšsko,
18:30 Švédsko - Finsko.

Čtvrtek 28. dubna:
14:30 čtvrtfinále (Kaufbeuren),
15:30 čtvrtfinále (Landshut),
18:30 čtvrtfinále (Kaufbeuren),
19:30 čtvrtfinále (Landshut).

Sobota 30. dubna (Landshut):
14:30 semifinále,
18:30 semifinále.

Neděle 1. května (Landshut):
14:30 o 3. místo,
18:30 finále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články