Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi zahájili přípravu na šampionát skalpem Rakouska, Langhamer přišel o nulu v závěru

Hokejová reprezentace úspěšně otevřela seriál utkání před mistrovstvím světa na Slovensku. Ve Znojmě nezaváhala v rámci Euro Hockey Challenge s Rakouskem, které porazila po brankách Davida Tomáška, Lukáše Kloka a Tomáše Fořta 3:1. Brankář Marek Langhamer byl při premiéře v národním dresu blízko čistému kontu, ale přišel o něj v čase 57:41.

Tomáš Mertl a David Tomášek (vpravo) slaví gól proti Rakousku
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

"Bylo to první utkání a bylo vidět, že někteří hráči dlouho nehráli, ale musím pochválit, že mužstvo zareagovalo na to, co jsme říkali. Rakušané velmi dobře bruslili, napadali nás až za bránou třemi hráči," popsal trenér Miloš Říha.

Premiéru v národním týmu si proti 14. týmu loňského mistrovství světa odbyli útočníci Tomáš Fořt a Šimon Stránský. Hned po 100 sekundách nabídl domácím přesilovou hru Wolfův faul a ve čtvrté minutě ji zužitkoval Tomášek, jenž po Fořtově teči Jordánova pokusu doklepl puk do okryté branky.

Další možnost měl Mertl, ale gólman Kickert odolal i po průniku Radima Zohorny či Sekáče. V polovině zvýšil střelou z pozice za levým kruhem obránce Klok a v devátém reprezentačním startu se radoval z premiérového zásahu. "Určitě to hodně potěší, ještě v prvním zápase po dlouhé pauze, protože jsme skončili 22. února. Jsem rád, že ten start byl takový, a samozřejmě se mi pak hrálo lépe," uvedl Klok.

Říhův tým měl jednoznačnou převahu a strážce rakouské svatyně si poradil se Zdráhalovou ranou. Ve 13. minutě Langhamerovu branku ohrozila ojedinělá tečovaná střela Hofera z ostrého úhlu. Při Maxově vyloučení pak našel Tomášek Mertla, který nicméně přestřelil. Gól nepřinesly ani pokusy Tomáše Zohorny a Dvořáka.

České mužstvo dominovalo a Langhamer si připsal první zákrok až ve 25. minutě při Tomáškově vyloučení a střele Schlachera od modré. Větší šanci měl po průniku v oslabení Jordán, ale Kickert zasáhl.

V polovině druhé části vysunul Tomáš Zohorna do úniku Sekáče, který také ztroskotal na gólmanovi Lince. A stav se nezměnil ani po střele Filipa Pavlíka, pokusu Radovana Pavlíka či možnostech Beránka a Radima Zohorny.

V úvodu závěrečného dějství pak ukryl Kickert Tomáškův bekhendový pokus v lapačce. V dobré pozici netrefil puk Beránek a průnik Radovana Pavlíka zlikvidoval rakouský gólman. Ve 44. minutě se dostal do šance Zwerger, ale Kundrátek mu ji zmařil. Při vyloučení Filipa Pavlíka měl Langhamer práci, čistý štít však udržel.

V 50. minutě pomohla hostům po Sekáčově zakončení zblízka tyč a o dvě minuty později znovu po Dvořákově střele z pozice mezi kruhy. V 53. minutě nicméně Češi skórovali. Červený zpoza branky našel zcela volného Fořta, který pohotově překonal Kickerta.

"Odrazilo se mi to tam, ale trošku jsem čekal, že to tam Ruda (Červený) vybojuje, takže jsem nebyl tak překvapený. Bylo to přesně tak, jak jsem potřeboval. Nebyl jsem ani daleko, ani blízko od gólmana a trefil jsem to," popsal Fořt.

Další možnosti skórovat měli ještě Beránek a Řepík. Langhamerovi v závěru sebral nulu z dorážky po Wolfově pokusu Hofer.

"Koukalo se na to z branky dobře, ale bylo to samozřejmě těžké, protože střel moc nebylo. Musel jsem se soustředit a byl to spíš takový boj s hlavou. Ztracená nula mě ani moc nemrzí, chtěl jsem vyhrát, a to se nám podařilo. Kluci fakt makali a bruslili," zhodnotil debutující gólman Langhamer.

ČR - Rakousko 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Tomášek (Fořt, Jordán), 10. Klok (Tomáš Dvořák), 53. Fořt (Červený) - 58. Hofer (R. Wolf). Rozhodčí: Hradil, Šír - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 4250 (vyprodáno). 

ČR: Langhamer - Kundrátek, Kolář, F. Pavlík, Jordán, Mozík, Krejčík, Klok, Tomáš Dvořák - Řepík, T. Zohorna, Sekáč - Tomášek, Fořt, Červený - Š. Stránský, Mertl, P. Zdráhal - R. Pavlík, R. Zohorna, O. Beránek. Trenéři: Miloš Říha a Robert Reichel.

Rakousko: Kickert - Maier, Lindner, Schlacher, R. Wolf, Vallant, Payr, Kernberger, Matzka, Steffler - Ulmer, Häussle, Ganahl - Hofer, Haudum, Zwerger - Wachter, Gaffal, Macierzynski - Pöschmann, Maxa, Antonitsch. Trenéři: Roger Bader, Alexander Mellitzer a Markus Peintner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články