Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Češi si zlehka poradili se Slovinci 5:1, dvakrát se trefil Horák

Paříž – Český národní tým si na mistrovství světa připsal čtvrtou výhru v řadě. Zásluhou dvou gólů Horáka a tref Řepíka, Kempného a Červenky zvítězil nad Slovinskem 5:1. Ve skupině B je tak druhý hned za Kanadou. Svěřenci trenéra Josefa Jandače se v neděli utkají s Francií, do zápasu už by měla zasáhnout i posila z NHL v podobě Vladimíra Sobotky. Přímý přenos odvysílá ČT sport a web ctsport.cz od 15:45.

Čeští hokejisté se radují z gólu v síti Slovinska
zdroj: ČTK/RvSMedia/ autor: Monika Majer

Jestliže trenér Josef Jandač nebyl až dosud zcela spokojený s ofenzivní činností svých svěřenců, utkání se Slovinskem bojujícím o udržení v elitní skupině, smetlo připomínky k pomalé rozehrávce ze stolu. Český tým drtivou většinu času diktoval tempo, rozjezd gólostroje, na němž měl největší podíl muž zápasu Horák, byl pouze otázkou času.

"Máme se bát Norů, máme se bát Slovinců?" ptal se řečnicky expert ČT sport Milan Antoš. "Když budeme hrát nátlakově, nemohou mít šanci," připomněl čtvrteční úmorný duel se Seveřany, který rozhodl Kovář až v prodloužení. A tak se také stalo.

První třetiny měly z českého pohledu v Paříži zatím vlažnější rozjezdy, což ovšem ani zdaleka nebyl tento případ. V české početní převaze ostatně Slovinsko hned zkraje poprvé kapitulovalo – Řepík neomylně dával po přesné přihrávce Kováře do prázdné brány. Trenéři vsadili po Bělorusku opět na trio Plekanec-Pastrňák-Voráček, ale tentokrát to bylo představení zejména třetí a čtvrté formace.

Zmatky přišly s přesilovkovou trefou Horáka po páté přihrávce Pastrňáka na turnaji. Gól odražený od kamerky v Krošeljově brance byl regulérní, rozhodčí ovšem hru po upozornění od videa zastavili až o chvíli později. To se těsně před písknutím stihl trefit ještě Řepík. Řešení bylo nasnadě: třetí gól neuznáváme a vracíme čas.

Zaskočení Slovinci, kteří nad Českem ještě nikdy nevyhráli, se ještě ani nestačili oklepat a Horák už zvyšoval mezi betony podruhé. Tým Nika Zupančiče se motal v kruhu. Nedůraz, nahazování, málo drajvu, to všechno dávalo dohromady pobídku, kterou po pěkné kombinaci s Vránou využil ve druhé třetině Kempný.

Národní tým tlak zmírnil, chvílemi přehrával a prostřední dvacetiminutovka nabídla řadu hluchých pasáží. Slovinci vycítili příležitost, protože bohorovná hra neutuchala ani na začátku třetího dějství. Nejdříve pustila obrana do slušné situace Pema, poté Goličiče a Saboliče. Skóre se ale měnilo až v momentě, kdy Krejčík neuhlídal jeden z výpadů a k přihrávce zpoza brány se dostal Verlič.

České hokejisty to znatelně akcelerovalo, což potvrdil Červenkův gólový nájezd od modré – 5:1. V rychlém sledu za sebou vystrašil slovinského gólmana Řepíkův bekhendový blafák, do zakončení se hnal i Voráček, ale na stavu už se nic nezměnilo.

Skupina B (Paříž): ČR - Slovinsko 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Řepík (Jan Kovář, Červenka), 9. Horák (Pastrňák, Voráček), 12. Horák (Gudas, Šimek), 23. Kempný (Vrána), 48. Červenka (Jan Kovář) - 45. Verlič (Muršak, Urbas). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Salonen (Fin.) - Oliver (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. Diváci: 2805. 

ČR: Mrázek - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek - Pastrňák, Plekanec, Voráček - Červenka, Jan Kovář, Radil - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Slovinsko: Krošelj - Kovačevič, Pretnar, Gregorc, Robar, Vidmar, Kranjc, Podlipnik, Repe - Jeglič, Tičarm, Sabolič - Verlič, Muršak, Urbas - D. Rodman, Goličič, Ograjenšek - Kuralt, Mušič, Pem. Trenér: Nik Zupančič.

Josef Jandač (trenér ČR): "Rozhodla první třetina. Hodně důležité bylo, že jsme využili hned první dvě přesilovky. Poté jsme zápas kontrolovali a mohli jsme se trochu uklidnit. První třetina byla podle našich představ, byli jsme živí, měli tlak do branky a hráli to, co jsme si řekli. Ve druhé a třetí jsme trochu polevili, možná pod dojmem vedení. Žádná hitparáda zbylé dvě třetiny nebyly a pro oko diváka to možná taky nebyl nejlepší hokej. Měli jsme dost ztrát puku ve středním pásmu, ale výsledek zápasu jsme kontrolovali. Jsme šťastní, že jsme zvládli dva zápasy ve dvou dnech. Teď se soustředíme na Francii. Obránce Šimek zápas nedohrál, ale věříme, že bude v pořádku."

Nik Zupančič (trenér Slovinska): "Utkání rozhodly dva rychlé góly v přesilových hrách. Měli jsme problém s kvalitními českými hráči, zejména s jejich hrou ve středním pásmu. Po první třetině jsme hráli trochu lépe, ale celkově jsme udělali hodně zbytečných chyb. Český tým prokázal své kvality a zaslouženě vyhrál."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články