Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi si chtějí spravit chuť se Švýcary. Vůbec ty kluky neznám, přiznal Mazanec

Úvodní duel se Švédskem jim podle představ nevyšel, čeští hokejisté si tak chtějí na turnaji Karjala spravit chuť v druhém vystoupení, v němž vyzvou Švýcarsko. V zápase proti soupeři ze základní skupiny olympijského turnaje v Pchjongčchangu nahradí Pavla Francouze v brance Marek Mazanec a odbude si debut v národním týmu. Rovněž Švýcaři v prvním vystoupení prohráli, když nestačili na Kanadu (2:3). Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport nebo na webu ctsport.cz od 13:40.

Utkání Česko - Švýcarsko
zdroj: PA autor: Graham Hughes

Národní tým má za sebou přesun z Örebra do Helsinek, kde absolvuje i nedělní souboj s Ruskem. Se svými přemožiteli ze základní skupiny květnového mistrovství světa v Paříži Švýcary se hokejisté střetnou díky rozšíření tradičního turnaje v olympijské sezoně na šest účastníků.

Reprezentační premiéra čeká Mazance. "Vůbec ty kluky ze švýcarského týmu neznám. Co ale tak slýchám, jsou strašně důslední a mají naučené věci, kterých se drží, neuhnou z toho. Jsou navíc disciplinovaní, takže to podle mého bude hodně těžký zápas," uvedl šestadvacetiletý písecký rodák.

"Švýcary jsme potkali naposledy na mistrovství světa a určitá pachuť z toho zápasu stále přetrvává. Ale Švýcarsko už je velmi vyspělá země. To dobře víme a v tom duchu se bavíme už několik let zpátky. Jde o velmi nepříjemného a těžkého soupeře," řekl kouč Josef Jandač, který připustil v úvodním vystoupení se Švédy řadu nedostatků.

"Musíme být odolnější v soubojích," prohlásil Jandač. "Pohyb jsme neměli úplně špatný, ale souboje musíme mít lepší. V tom se musíme zvednout," prohlásil před zápasy se Švýcarskem a Ruskem.

"Švýcaři výborně bruslí a přiblížili se světové špičce. Sice tam teď nemají hráče z NHL, které měli na mistrovství světa, ale i tak jim máme co vracet. Je to ale hlavně o naší hře; chceme se zaměřit na detaily, které jsme ve středu dělali špatně," dodal asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Podle kapitána Jakuba Nakládala musí mužstvo mnohem lépe zvládat oslabení. "Dali jsme sice dva góly v přesilovce, ale oni tři. A právě ty nerovnovážné situace často rozhodují. Tam si myslím, že jsme to sehráli trošku polekaně. Lítali jsme tam a pak jim to nechali otevřené. Na to si musíme určitě sednout. Oslabení musíme hrát jinak, protože v příštím utkání by se nám to mohlo vymstít," prohlásil Nakládal.

"Je potřeba se vyvarovat oslabení, mít jich co nejméně a snažit se najít pozitiva, speciálně z té první dvacetiminutovky, v níž jsme byli dobří. A když se druhý tým dostane do tlaku, nesmíme zbytečně panikařit a musíme zajišťovat předbrankový prostor a z něho pak vyrážet do rychlých protiútoků," doplnil útočník Michal Birner.

Trenéři sáhli kromě brankoviště jen k malým změnám v sestavě. Bolestivě naražený bok ze středečního utkání nechává mimo hru Mertla, u něhož se o nasazení do duelu se Švýcary rozhodne definitivně až v pátek. Dodatečnou náhradu však vedení týmu povolávat určitě nebude. Na Mertlovo místo se posunul Jan Kovář, jehož pozici ve třetím útoku pak zaujal Lev. V obraně si odpočine Michal Moravčík, do hry naopak půjde David Němeček.

Předpokládaná sestava:

Mazanec - Nakládal, Šmíd, Kundrátek, Krejčík, Mozík, Vitásek, Němeček, Šulák - Radil, Nestrašil, Sekáč - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, Lev, Birner - Klepiš, Horák, Zaťovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články