Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi se porvou o prvenství na turnaji proti Rusům. Z jejich výsledků nejsem překvapený, říká Pytlík

Vítězný debut v hokejové reprezentaci má za sebou devatenáctiletý útočník Jaromír Pytlík. Hráč Sault Ste. Marie v zámořské juniorské soutěži OHL pomohl k druhé výhře českého výběru na Turnaji Karjaly. Po výsledku 2:0 v duelu s domácími Finy o vítězi úvodního podniku série Euro Hockey Tour rozhodne souboj s Ruskem. Přímý přenos utkání sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 12:20.

Utkání Česko – Rusko
zdroj: ČTK/AP autor: Erik Simander

Pytlík si zápas po všech stránkách užil, byť na začátku bojoval s nervozitou. "Od akce v Brně a tří zápasů se Slováky jsem nehrál, jen trénoval. Takže nervozita před zápasem trošku byla. Po prvním střídání to ale ze mě spadlo a snažil jsem se ten zápas si užít, takže to bylo parádní. Mám velkou chuť hrát a jsem do toho zažranej. Jsem hrozně rád, že už se může hrát," řekl.

Hned zkraje při prvním střídání se přihlásil střelou na finskou branku, Sami Rajaniemi byl ale pozorný. "Možná, že kdybych nebyl tak nervózní a nešlo o první střídání, ještě bych to dovezl blíž k bráně a vystřelil líp. Takhle jsem se snažil to rychle nahodit na bránu, aby z toho případně něco bylo," popsal Pytlík.

Z debutu měl dobrý pocit. "Je to tady skvělý, protože starší kluci nás vzali dobře. Nejsme tady dva tábory, ale všichni jako jeden tým pohromadě. Je super, že nás pan Pešán sem takhle vzal. Mohli jsme jít po dlouhé době na led a dokonce si zahrát, což je paráda. A porovnání s dvacítkama? Bylo to podobné, tady se asi hrálo více do těla, bylo to o malinko rychlejší, ale jinak bych řekl, že je to podobné a hraje se stejným stylem," uvedl Pytlík.

Přiznal, že reprezentační pozvánka byla v současné nelehké době určitým vysvobozením. "V Evropě je teď v klubech hodně velký přetlak. Volal jsem si s panem Mlejnkem (trenérem dvacítky) i dalšími lidmi a snažili jsme se něco vymyslet. Jsem strašně rád, že vymysleli tuhle cestu, můžeme být tady se staršíma klukama a hodně toho od nich odkoukat, je to super."

Věří, že všem povolaným juniorům může zkušenost z Helsinek jen pomoct. "Máme tady extra tréninky, vidíme ty kluky, jak trénují přesilovky a další věci. Bude to určitě bonus směrem k mistrovství světa," domnívá se Pytlík.

Rusové mají skvělé hráče, říká Pytlík

V neděli dojde na konfrontaci s Ruskem, které postavilo mužstvo jen z juniorů. Také v českém táboře půjdou do boje všichni povolaní hráči z dvacítky. A čeká je těžká práce, i Rusové totiž obě utkání vyhráli. "Nejsem z jejich výsledků nijak překvapený. Víme, že Rusové mají skvělé hráče, ale určitě víme, že je možné je porazit. Ty kluky tam všichni známe, tady se jim daří, ale uvidíme, jak to bude vypadat potom na mistrovství světa. Tam může být klidně všechno jinak," řekl Pytlík.

Z bubliny v Helsinkách se po turnaji přesune do bubliny v Litoměřicích. "S kluky z dvacítky jsem si volal. Říkali, že mají těžké tréninky, ale že je super, že jsou konečně na ledě a můžou makat. Doufám, že po tom horším období už se to všechno rozjede. Extraliga se rozjela, což je pro fanoušky skvělá zpráva. Doufejme, že se to bude jen zlepšovat a zlepšovat," konstatoval Pytlík.

Doufá, že se nenaplní úvahy o tom, že by se OHL hrála kvůli koronaviru bez kontaktů. "Je těžké si to představit. Člověk si říká, jak by třeba zahajovali zápas, když by se neházelo buly... Někde jsem četl, že to ještě není oficiální. Za sebe doufám, že se to nestane, protože hokej by se asi měl hrát s hitama a podobně. Snažím se být optimistou, neutápět se v tom a myslet pozitivně, protože člověk by pak byl akorát naštvaný. Snad budeme hrát úplně normálně," řekl Pytlík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články