Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi prohráli s ruskou sbornou 2:4

Vancouver - Čeští hokejisté prohráli v závěrečném utkání skupiny B olympijského turnaje s Ruskem 2:4, obsadili druhé místo a nedokázali tak potvrdit přímý postup do čtvrtfinále. Branky vstřelili Tomáš Plekanec a Milan Michálek. Jako nejlepší tým z druhých míst by mohla svěřence Vladimíra Růžičky posunout přímo mezi nejlepší osmičku už jen souhra výsledků ve zbývajících zápasech skupin A a C, v nichž se utkají Kanada s USA a Finsko se Švédskem. Další informace nabízí webový speciál zoh.cz.

Sborná nastoupila do utkání mnohem aktivněji. Po předešlém nezdaru proti Slovensku totiž Ovečkin a spol. nechtěli připustit další zaváhání. Hvězda Washingtonu od první minuty tvrdě dohrávala osobní souboje a i její spoluhráči se snažili vytvořit si převahu.

Tomáš Vokoun:

"Prohráli jsme utkání, to se v turnaji stává. Znamená to, že budeme muset hrát jeden zápas navíc, ale i přesto jsme v turnaji. To je to pozitivní. Myslím si, že jsme hráli celkem slušné utkání."

Český tým se v útočné třetině poprvé vážněji předvedl až v 6. minutě, kdy Fleischmann vyzkoušel pozornost Nabokova. Mnohem více práce měl Vokoun, jenž si v první třetině připsal jedenáct zásahů. Bez větších problémů přečkal první přesilovou hru soupeře, ve které Rusové jen jednou nebezpečně vystřelili.

Když však na trestné lavici seděl Jágr, dostali se světoví šampioni z posledních dvou let do vedení. Skóre otevřel z úhlu dorážející Malkin. Nejnebezpečnější z české strany byl útok Krejčího, který byl v 17. minutě blízko vyrovnání, Fleischmann však těsně minul. Lépe se vedlo Plekancovi, jenž 54 vteřin před koncem třetiny využil dvojnásobnou početní výhodu a svým třetím gólem na turnaji vyrovnal.

Po přestávce se hra vyrovnala, brankové šance však měli spíše Rusové. Například v 22. minutě při signalizované přesilovce Sjomin z otočky jen těsně minul odkrytou českou branku. Gól však přišel z nenápadné akce v 35. minutě, kdy Vokouna prostřelil Kozlov. O pár vteřin později již sborná mohla vést o dvě branky, Markov však v dobré pozici místo zakončení nepřesně přihrával.

V 36. minutě se podařilo Čechům po velkém závaru dotlačit puk za brankovou čáru, rozhodčí však těsně předtím zřejmě hru přerušili. Uklidňující dvoubrankový náskok získali Rusové v 42. minutě. Na začátku gólové akce byl dlouho nevýrazný Ovečkin, jenž ve středním pásmu obral tvrdě o puk Jágra a z následného rychlého protiútoku zvýšil Malkin.

Sborná se uklidnila a na Vokouna mířila jedna střela za druhou, na ledě se i přiostřilo. Snížit mohl v přesilové hře Plekanec, který však nedokázal v tísni ideálně zakončit. Češi se snažili více tlačit do útoku, čímž soupeři nabízeli možnost rychlých kontrů. Ovečkin se Sjominem ale čtvrtý gól nepřidali.

Místo toho se prosadili Češi. V 55. minutě snížil Milan Michálek, jehož kouč Růžička posunul k Jágrovi místo nevýrazného Červenky. Vyrovnat se ale českému mužstvu už nepodařilo, naopak při power play počtvrté inkasovalo.

0

Branky a nahrávky: 20. Plekanec (Eliáš, T. Kaberle), 55. M. Michálek (Židlický, Blaťák) - 16. Malkin (Dacjuk, Ovečkin), 35. Kozlov (Radulov, S. Fjodorov), 42. Malkin (Sjomin, Tjutin), 60. Dacjuk (Malkin, Ovečkin). Rozhodčí: O'Halloran, Pellerin - Morin (všichni Kan.), Feola (USA).

Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 17 114.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články