Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi prohráli s Ruskem na nájezdy 3:4

Moskva - Čeští hokejisté dnes prohráli v závěrečném duelu moskevského Channel One Cupu 3:4 po samostatných nájezdech s domácím Ruskem. Češi dvakrát dotáhli náskok soupeře, ale v nájezdech rozhodl Sergej Mozjakin. Sborná tak nakonec na turnaji skončila druhá a neobhájila předchozích pět prvenství na domácím podniku Euro Hockey Tour. Český tým skončil třetí, jeho včerejší soupeř, Švédsko, poslední.

Oproti sobotnímu utkání se Švédskem nahradil v české brance Štěpánka Schwarz a kouč Růžička zamíchal složením všech útočných formací. Mezi Jágra a Čajánka se postavil v elitním útoku Červenka.

Sborná zahrozila hned v úvodu tečí Morozova, Rusové odvrátili nebezpečí po Rolinkově přihrávce na Jágra. Pak kryl Košečkin Bednářovu střelu, domácí potom ještě bez potíží přečkali vyloučení Sušinského. V osmé minutě těsně minul Zaripov, následně při Novákově trestu ztroskotal na Schwarzovi Těreščenko.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Rusko - Česko

Z tlaku vyplynul ještě Čáslavův faul, Bykovovu týmu se naskytla na 52 vteřin přesilovka pěti proti třem, ale Češi odolali. V 11. minutě při hře čtyř proti čtyřem prověřil Schwarze od modré čáry Guskov, za dvě minuty fauloval unikajícího Saprykina Bednář, ale Rus pád ještě přifilmoval, takže ani k českému oslabení nedošlo.

První třetinu vyhráli Rusové 1:0

Košečkina vzápětí ohrozil bekhendem Hudler, v 16. minutě se ale už radovali Rusové. Krstev ještě odvrátil nebezpečí při přečíslení dvou na jednoho, ale Zaripov pak uvolnil mezi kruhy Saprykina, který přesouvajícího se Schwarze překonal. Při snaze o rychlou odpověď Klepišovu ránu vyrazil gólman Magnitogorsku a Blaťák po průniku nezamířil přesně.

Hned po přestávce zahrozil z dorážky Těreščenko, kterého pak fauloval Čajánek, ale Rusové z tlaku Schwarze nepřekonali. Finští sudí vzápětí poslali Čajánka na trestnou lavici znovu, v nejslibnější pozici této přesilovky ale Radulov minul branku. Při Aťjušovově faulu zasáhl po Rolinkově průniku od mantinelu Košečkin.

Růžičkův výběr si aktivitou vynutil další fauly. Při Proškinově trestu nenašel Jágr po sólu přesně Červenku, ale vynutil si nedovolený zákrok od Kozlova a následovala na 87 vteřin výhoda dvou hráčů v poli. Jenže Košečkin vyrovnání ani při velkém tlaku Čechů nedovolil. Dvakrát neuspěl Jágr a jednou Červenka, proti kterému zasáhl ruský gólman reflexivně vyrážečkou.

Dva české góly znamenaly vyrovnání

Při Čajánkově už třetím trestu Rusové zvýšili, když se trefil od modré čáry Nikulin. Za dvě minuty unikl Jágr, jeho blafák mezi betony Košečkina těsně minul pravou tyč, ale Kalinin českou hvězdu fauloval a v přesilovce už Růžičkův tým snížil.

Novák objel branku, nabil Němcovi, který spolupráci beků zakončil přesnou ránou k pravé tyči. A přišlo ještě ideálně načasované vyrovnání. Jágr vysunul Červenku, ten v přečíslení dvou na jednoho přihrál najetému Blaťákovi, který se závěrečnou sirénou zasadil soupeři druhý úder.

Otočit stav mohl hned po pauze tečí Čajánek, kterému přihrál Blaťák, jenž zase v 44. minutě zabránil ve velké šanci Mozjakinovi ve skórování. V 51. minutě se natlačil před Košečkina Vašíček, ale lepší zakončení mu pokazil faulem Višněvskij. Rusové se ale v oslabení ubránili a krátce po něm získali opět náskok. Fjodorov přihrál Radulovovi, který vystřelil a pak ještě dotlačil za čáru skákavý puk. Za dvě minuty ale Čajánek přihrál zpoza branky mezi kruhy Červenkovi, který vynutil prodloužení.

V nastavení těsně minul Morozov, na druhé straně pak Blaťák v šanci zvolil místo zakončení přihrávku. Rozhodovaly nájezdy, v nichž byli úspěšní jen Rusové Mozjakin a Morozov.

Branky a nahrávky: 16. Saprykin (Zaripov), 36. I. Nikulin (Zaripov,
Morozov), 53. Radulov (S. Fjodorov), rozhodující sam. nájezd Mozjakin - 39.
Němec (F. Novák), 40. Blaťák (Červenka, Jágr), 55. Červenka (Čajánek).

Proměněné nájezdy: Mozjakin, Morozov (oba Rus.).

Neproměněné nájezdy: Zaripov - Klepiš, Marek.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články