Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Češi prohráli s Finy 0:2 a s turnajem se loučí

Vancouver - Sny českých hokejistů o zisku medaile z olympiády ve Vancouveru se rozplynuly. Svěřenci Vladimíra Růžičky podlehli ve čtvrtfinále Finsku 0:2. Až do 54. minuty žádná branka nepadla, poté otevřel skóre Hagman. Druhý gól přidal do prázdné branky 95 vteřin před koncem Filppula. Češi tak jedou domů bez medaile, Finové se v semifinále střetnou s Američany. Další informace přináší webový speciál zoh.cz.

Finové nastoupili bez potrestaného beka Pitkänena jen se šesti obránci a stejně tak i český tým, protože na střídačce zůstali Zbyněk Michálek a Blaťák. Jako první zahrozil ve třetí minutě Červenka, který zamířil těsně nad Kiprusoffovu branku. Vzápětí se dostal před Vokouna Jokinen, ale český gólman zasáhl betonem. Před českou branku se tlačil i Selänne, jehož ale fauloval Polák. Za 11 sekund jej následoval na trestnou lavici Kubina, který dohrál před brankovištěm tělem opět číhající Selänneho.

Početní výhoda Finů pět na tři ale trvala jen 38 vteřin, protože fauloval také na druhé straně Saku Koivu. V pokračující přesilovce nepřekonal Vokouna Mikko Koivu. Češi v plném počtu zahrozili tečí Milana Michálka a v osmé minutě málem prostřelil Kiprusoffa z pravé strany z úhlu po přihrávce Krejčího Eliáš. Fauly Vašíčka, Eliáše a Krejčího pak nabídly týmu Suomi ještě v úvodní části tři přesilovky, ale Miettinenovu ránu kryl Vokoun a Růžičkův výběr tuto pasáž hry přečkal bez úhony.

Je nám líto, video expirovalo.
Komentář Josefa Zajíce

V úvodu druhé části zahrozil aktivní Krejčí a z dorážky také Fleischmann. Finové ale postupně získávali převahu a byli nebezpečnější. Vokoun vykryl Kapanenovu teč, nepřekonal jej ani Jarkko Ruutu. Pak zamířil v rychlém sledu bekhendem i forhendem těsně mimo Selänne. Největší šanci měl ve 26. minutě po Kapanenově přihrávce osamocený Miettinen, ale český gólman se včas přesunul. Do hry pak naskočil místo Poláka Zbyněk Michálek.

Vokoun likvidoval jednu finskou šanci za druhou

V polovině utkání z úhlu zkoušel štěstí Peltonen, stojící Vokoun ale zasáhl betonem. Z rychlého brejku prověřil Kiprusoffa bekhendem Plekanec. Ve 36. minutě najížděl z úhlu na českou branku Hagman, opět ztroskotal na české opoře v brankovišti. Vzápětí posunul při akci Erata úmyslně branku Jokinen a v přesilovce ohrozili finského gólmana Eliáš a také Krejčího formace, ale Finové odolali.

Boj o každý kotouč pokračoval i v třetí třetině. Ve 46. minutě se odkryla branka Jágrovi, ale puk mu přeskočil čepel. Za čtyři minuty podržel Vokoun český tým po Timonenově střele. Vzápětí předložil Plekanec puk v přečíslení křížně přes brankoviště Eliášovi, ale český kapitán zamířil jen do boční konstrukce. Nebezpečně vypálil i Zbyněk Michálek. Osudným se stalo českému týmu Eratovo vyhození puku do hlediště a vyloučení za zdržování hry. V oslabení Kubina navíc ztratil při obranném zákroku helmu, musel pro ni za branku, aby nedostal trest, a Finové toho využili. Niskalaovu střelu tečoval před Vokounem Hagman, který právě kvůli Kubinově absenci před brankovištěm dostal prostor.

Ohlasy po utkání

Vladimír Růžička: "Faulů jsme měli moc, nebylo to dobré. Na druhou stranu jsme hráli v oslabení dobře. Stálo nás to ale dost sil a někteří hráči se nedostali na led."

Tomáš Vokoun: "Nebyli jsme o nic horší než Finové, ale prohráli jsme a je to zklamání."

Pavel Kubina: "Byl to velký turnaj a bude dlouho trvat, než se toho zbavíme. Bylo tady spousta výborných hráčů a je škoda, že jsme nehráli, jak jsme mohli. Těžko se bude vyřazení vstřebávat."

Následná snaha českého týmu byla marná, Plekanec Kiprusoffa nepřekvapil. Kouč Růžička sáhl 102 vteřin před koncem k power-play, ale Finové rychle získali puk a Filppula do prázdné branky definitivně rozhodl. Pokračující hra bez brankáře pak už výsledek nezměnila.

Finové, kteří před čtyřmi roky v Turíně získali stříbro, tak budou útočit znovu na finále. Obhájce bronzu je naopak ze hry a český hokej nadále čeká na medaili z velkého turnaje právě od roku 2006, kdy národní tým navíc získal i stříbro na mistrovství světa v Rize.

Výsledek čtvrtfinále

Česká republika - Finsko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 54. Hagman (Niskala), 59. Filppula (M. Koivu).

Rozhodčí: O'Halloran, Watson - Sharrers (všichni Kan.), Oskirko (Rus.). Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. Diváci: 5 461.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články