Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Češi přišli o tříbrankový náskok a Švédsku podlehli 4:6

Praha – Skvěle vstoupili čeští hokejisté do prvního utkání Channel One Cupu, které hostila zaplněná pražská O2 arena. Nad Švédskem na začátku druhé třetiny vedli již 3:0, o luxusní náskok ale přišli během pouhé 1:15 minuty. Znovuzrození Švédi začali duelu dominovat, čeští hokejisté nestíhali, severskému soupeři podlehli 4:6 a prohráli tak i čtvrté utkání v sezoně.

Češi na Švédsko nakonec nestačili
zdroj: ČTK

"Hráli jsme třicet minut dobře a pak třicet minut katastrofa. Je to zklamání. Když si člověk zahraje před plnou O2 arenou, lidi udělali všechno, co mohli, aby nás podrželi. Za stavu 3:0 by to tak zkušený tým, jaký máme, měl udržet. Dostat ještě šest gólů doma, to je katastrofa," prohlásil obránce Ondřej Němec. 

Úvod duelu patřil Švédsku. Hned v první minutě po přihrávce Janmarka-Nyléna byl sám u levé tyče Lundqvist, ale přikopl si puk mimo branku. Pak se postupně ocitl ve třech šancích Möller, proti němuž dvakrát zasáhl Francouz a jednou útočník Kazaně minul. První velkou možnost domácích mezitím vytvořil v šesté minutě Klepiš pro Horáka, který ale Nilssona neprostřelil.

Růžičkův výběr se ubránil při Kolářově vyloučení a ve 14. minutě během 52 vteřin dvakrát udeřil. Nejdříve Jan Kovář po rychlém přechodu do útoku prostřelil švédského gólmana pod vyrážečku, pak po střele debutanta Horáka od modré čáry dorážel z otočky Birner a připsal si v 10. startu premiérovou reprezentační trefu.

Na úvod druhého dějství odolali Češi při trestu Klepiše, který ve 24. minutě ideálně uvolnil Červenku, jenž zvýšil na 3:0. Kouč Marts si vybral oddechový čas, ale další šance měli Zaťovič a Valský. Švédové se ubránili i při trestu Rahimiho a po polovině utkání bleskově během 74 vteřin smazali ztrátu.

Nejdříve využil obránce Hersley Francouzova zakrytého výhledu a zamířil od modré přesně do pravého horního rohu. Pak tentýž hráč na levé straně přešel přes Krajíčka a bekhendem zavěsil pod horní tyč. Při Červenkově trestu opět přes clonu překonal Francouze další zadák Fransson a i Češi si vybrali oddechový čas. Další pokus vyslal ještě Kronwall. 

V 35. minutě při Franssonově vyloučení sestřelil zákrokem na hlavu Rahimi Klepiše a strhla se potyčka. Rahimi byl vyloučen na pět minut a do konce utkání, mstící se kapitán Smoleňák dostal desetiminutový trest. Sedmivteřinovou přesilovku pět na tři bleskově využil ránou od modré čáry Němec, ale v pokračující výhodě se už Češi neprosadili. Naopak Francouz musel řešit několik situací, zahrozili hlavně Ryno a Ridderwall.

Zvýšit mohl ve 42. minutě Valský, ale nezamířil přesně. Vzápětí se radovali Švédové, když Fransson objel branku a stejně jako Hersley si připsal druhou trefu v utkání. Po šancích na obou stranách rozhodl pět minut před koncem Janmark-Nylén, který z úhlu překvapil Francouze střelou mezi betony.

"Hodně mě to mrzí, protože jsem šel celou dobu s tím hráčem, on vystřelil z velkého úhlu. Já jak jsem schovával tu nohu, aby se přesně tohle nestalo, tak mi to tam trefil," prohlásil Pavel Francouz. Po další chybné rozehrávce v obranném pásmu se mezi kruhy prosadil k zakončení Johnson a potvrdil výhru lídra Euro Hockey Tour. Pro svěřence trenéra Vladimíra Růžičky pokračuje druhý díl Euro Hockey Tour v Soči sobotním duelem s Finskem a nedělním s Ruskem.

Rozrostla se síň slávy

Před utkáním byl oceněn bývalý brankář Dominik Hašek, který byl před měsícem uveden do hokejové Síně slávy v Torontu. Sám pak jako předseda návrhové komise Síně slávy ČSLH přihlížel poctě novým členům Janu Havlovi, Františku Ševčíkovi, Ladislavu Šmídovi staršímu a in memoriam Luďku Brábníkovi. V první přestávce se také fanouškům ve zcela zaplněné O2 areně představili poprvé maskoti domácího mistrovství světa v Praze a Ostravě, králíci Bob a Bobek. 

ČR - Švédsko 4:6 (2:0, 2:3, 0:3) Branky a nahrávky: 14. Jan Kovář (Radil, Zaťovič), 14. Birner (Horák), 24. Červenka (Klepiš, Zámorský), 36. Němec (Krajíček, Červenka) - 31. Hersley (Omark, Jimmie Ericsson), 31. Hersley (Petersson), 32. Fransson (Omark, Möller), 44. Fransson (Omark, Jimmie Ericcsson), 55. Janmark-Nylén (Junland), 57. A. Johnson (Sjögren). Rozhodčí: Boman, Levonen (oba Fin.) - Lhotský, Suchánek (oba ČR). Vyloučení: 3:2, navíc Smoleňák 10 min. - Rahimi 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 16 348.

ČR: Francouz - Němec, Kolář II, Krajíček, Vitásek, Zámorský, Polášek, Pláněk, Kempný - Klepiš, Sobotka, Červenka - Birner, Horák, Smoleňák - Radil, Jan Kovář, Zaťovič - Řepík, Filippi, Valský. Trenéři: Vladimír Růžička, Jaroslav Špaček a Ondřej Weissmann.

Švédsko: Nilsson - Gustafsson, S. Kronwall, Hersley, Fransson, Junland, Rahimi, Burström - Rödin, Sjögren, Ullström - Janmark-Nylén, J. Lundqvist, Ridderwall - Möller, Jimmie Ericsson, Omark - Petersson, Ryno, Thörnberg - od 41. navíc A. Johnson, Thuresson. Trenéři: Pär Marts a Peter Popovic. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články