Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Češi přežili finské přesilovky, výhru nad Suomi vystřelil Jaškin

Předposlední turnaj Euro Hockey Tour začala česká reprezentace vítězně. Proti výběru Finska se Češi museli zejména ve druhé třetině bránit soupeřovým přesilovkám, které úspěšně přečkali. V 50. minutě zlomil nerozhodný výsledek stanovený v první části Dmitrij Jaškin ve vlastní početní výhodě, čímž napodobil Filipa Zadinu. Pojistku přidal Andrej Nestrašil v závěru do prázdné branky a upravil na konečných 3:1. Přímý přenos utkání Česko – Švédsko sledujte v sobotu na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 14:00.

Čeští mladíci v národním týmu
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Debut v národním týmu si odbyli najednou hned čtyři Filipové: bek Pavlík a útočníci Zadina, Chlapík a Chytil. Branku českého týmu s kapitánem Červenkou hájil Francouz, gólmanská jednička z olympijského turnaje v Pchjongčchangu. A už po 47 vteřinách musel vytáhnout těžký zákrok proti bekhendu obránce Pokky. Domácí rychle kontrovali, když Enlund zablokoval hůl Tomáškovi a sebral mu prakticky jistý gól.

Obrany obou soupeřů byly i nadále vcelku snadno prostupné, ale střelci selhávali, nebo ztroskotali na brankářích. Manninen byl sám před Francouzem, na druhé straně při první přesilovce stihl Kilpeläinen zareagovat na Nestrašilovu teč po Kubalíkově nabídce.

Poté už přišly i góly. Češi hráli záhy další početní výhodu, v níž se snažil Zadina najít na teč clonícího Jaškina, který se přetahoval s Riikolou a právě finský bek usměrnil puk mimo dosah Kilpeläinena. Jenže už ve 12. minutě překvapil Francouze ranou pod lapačku Suomela.

V signalizované početní výhodě pak zahrozili Seveřané. Do přečíslení dvou na jednoho ujeli Ikonen a Rajala, jehož bombu ale ztlumil Francouz. Povedenou individuální akcí se blýskl Chytil, rovnovážným stavem však nepohnula ani následná Sandellova rána z mezikruží.

Hned zkraje druhého dějství měl velkou příležitost Kubalík, jenže Kilpeläinen byl znovu pozorný. Pak se museli domácí bránit 18 vteřin pouze ve třech proti pěti. V závěru klasické početní výhody Finů faulovali znovu a přibylo ještě dalších osm vteřin dvojnásobných starostí. Skóre se ale neměnilo i proto, že Finové místy kombinovali na úkor střelby.

Vyloučení ve druhé třetině bylo na straně Čechů hned pět, zatímco Finové se v této fázi hry obešli bez faulů. "To byl asi takový hlavní kritický moment celého zápasu. Ale Pavel Francouz nás tam podržel, za což jsme mu vděční, právě díky němu jsme vyhráli," prohlásil Zadina.

Riikolu poté skvěle vychytal Francouz a plně odčinil své zaváhání při obdržené brance. Ve 34. minutě měl ideálně nabito Horák v oslabení, jenže netrefil dobře puk. Důrazný Jaškin neuspěl před finskou brankou, Kilpeläinen při Jordánově pokusu puk vytěsnil krajem lapačky. Rajala si na druhé straně pohrál s Pavlíkem, jenže Francouz situaci přečetl a kotouč mu vypíchl holí.

Na začátku třetí dvacetiminutovky si oba týmy neúspěšně zkusily přesilovku. Jaškinovi se vyplatil důraz na brankovišti v 50. minutě, kdy si po Kautově ráně bez přípravy pohotově srovnal puk na holi a za pravým betonem finského gólmana ho poslal do sítě.

Navýšení náskoku měl na holi Tomášek, jenž si sice chytře počkal se zakončením, ale ležící Kilpeläinen ho přesto vychytal lapačkou. Finové sáhli v závěru ke hře bez gólmana, čehož využil 45 vteřin před sirénou Nestrašil.

"Bylo to super, jsem rád, že jsme vyhráli. Nasadili jsme mladé kluky a celé mužstvo bylo relativně mladé, takže nikdo nevěděl, co od toho čekat. Ale popasovali se s tím skvěle a zápas se zvládnul," uvedl Francouz. Dalším soupeřem českého týmu na turnaji Euro Hockey Tour bude v sobotu Švédsko. Zápas začne ve 14:20.

Turnaj Carlson Hockey Games v Pardubicích, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Finsko 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 10. Zadina (D. Sklenička), 50. Jaškin (Kaut, D. Sklenička), 60. Nestrašil - 12. Suomela (Näkyvä). Rozhodčí: Oskirko, Soin (oba Rus.) - J. Ondráček, Špůr (oba ČR). Vyloučení: 9:6. Využití: 2:0. Diváci: 6212.

ČR: Francouz - Pyrochta, Jordán, Pláněk, D. Sklenička, F. Pavlík, T. Pavelka, J. Galvas, Moravčík - Nestrašil, Horák, D. Kubalík - F. Zadina, Chytil, Jaškin - M. Kaut, Chlapík, Červenka - A. Musil, Tomášek, D. Šťastný. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Finsko: Kilpeläinen - Pokka, Riikola, Honka, Kivistö, Näkyvä, Vaakanainen, Jokiharju - Palola, Manninen, Jormakka - Puustinen, Suomela, Savinainen - Rajala, Sandell, Ikonen - Anttila, Niemi, Enlund. Trenéři: Lauri Marjamäki, Jussi Tapola a Mikko Manner.

Josef Jandač (trenér ČR): "Samozřejmě jsme rádi za vítězství, nicméně si nemyslím, že bychom byli lepším týmem. Naopak jsme byli horším týmem a rozhodly speciální týmy. Dali jsme góly z přesilovek a ubránili četná oslabení, což si myslím, že rozhodlo. Trošičku vázl pohyb, z toho pramenily fauly, možná tam byla i určitá nešikovnost. A taková hra by se nám v budoucnu nemusela vyplatit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články