Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi přehráli Slováky 3:1

Vancouver - Čeští hokejisté úspěšně vstoupili do olympijského turnaje a porazili Slovensko 3:1. Velkou zásluhu na tom měl výborně chytající brankář Tomáš Vokoun a aktivně hrající útočník Jaromír Jágr. Hlavní česká hvězda vstřelila gól a připsala si jednu asistenci. Mezi střelce se zapsali i kapitán Patrik Eliáš a Tomáš Plekanec. Další zápas v základní skupině B čeká svěřence trenéra Vladimíra Růžičky v sobotu od 1:30 SEČ proti Lotyšsku. Podrobnější informace najdete na olympijském speciálu ČT zoh.cz.

V sestavě soupeře se nečekaně objevil i nejproduktivnější slovenský hráč v NHL Gáborík, jenž měl v minulých dnech zdravotní problémy a s týmem netrénoval. Do prvního náporu českému mužstvu pomohl Cibákův faul ve druhé minutě. Slováci se dostali do defenzivy a zejména agilní Kaberle ostřeloval brankáře Haláka. Jeden z jeho pokusů prošel gólmanovi Montrealu mezi betony, ale než stihli čeští útočníci puk dorazit, skryl jej Halák do lapačky.

Poté musel své umění předvést i Vokoun, před nějž se protlačil osamocený Pálffy. Opora Floridy však jeho bekhendovou střelu betonem vyrazila. Následně si Vokoun poradil i s šancí Zedníka. Aktivitou od prvního střídání hýřil i Jágr, o vedoucí gól se ale postaral Eliáš, který tečoval Blaťákovo nahození od modré čáry. Český kapitán mohl v 17. minutě přidat i druhý gól, když jej přesně našel Havlát, Halák byl ale pozorný.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáže Josefa Kvasničky a Jiřího Bydžovského

Ohlasy po utkání

Vladimír Růžička: "Opravdu byli nebezpeční a za nerozhodného stavu to u nás hořelo. Podržel nás ale Tomáš Vokoun, který podal excelentní výkon. Slovenský brankář chytal taky dobře, ale Tomáš byl lepší. To rozhodlo."

Ján Filc, trenér Slovenska: "Podali jsme dobrý výkon a stejně jako soupeř jsme si vytvořili řadu šancí, které jsme ale neproměnili. Zápas jsme ztratili v závěru druhé třetiny."

Jaromír Jágr: "Cítil jsem se jako vojáci v Iráku. Prostě jsem nevěděl, kde to vyběhne, ale pak se člověk přizpůsobí tomu tempu, začne hrát jinak a hned to šlo."

Hned po 47 sekundách druhé části se podařilo Slovensku vyrovnat. Kouč Filc posunul Gáboríka do první formace místo Marcela Hossy a útočník New York Rangers se hned v prvním střídání v novém útoku prosadil střelou pod horní tyčku. Češi se dostali pod tlak, při Blaťákově vyloučení udrželi nerozhodný stav i po nebezpečné teči Mariána Hossy.

Svěřenci trenéra Růžičky se zpět do hry dostali při početních výhodách. Při Chárově trestu trefil Židlický spojnici tyček, při českém vyloučení se měl co činit Vokoun, jehož prověřili Zedník a Stümpel. Když pak Vokounovi pomohla tyčka po dalším nebezpečném pokusu Mariána Hossy, udeřili Češi. Hned z protiútoku se prosadil Jágr, jenž se dostal za slovenské obránce a trefil se mezi Halákovy betony. Dvě sekundy před koncem druhé třetiny v přesilové hře využil práci aktivního Jágra před odkrytou brankou Plekanec.

Dramatičtější nádech mohl duel dostat hned po přestávce. Slováci opět začali aktivněji a tlačili se před Vokouna. Zedník už ve 43. minutě zvedal ruce na znamení radosti, gól ale nepadl. Češi se snažili soustředit na obranu a rychlé protiútoky. Ve 47. minutě byl blízko gólu Červenka, Jágrovu přihrávku však tečoval nad branku. Rušno bylo i před českou brankou. Při Hejdově vyloučení se snažil snížit Gáborík, ale neuspěl stejně jako o pár sekund později Marián Hossa. Klidně chytající Vokoun byl dál připraven a svými zákroky ničil sebevědomí slovenských střelců. Český tým vítězství uhájil i přesto, že v poslední části prohrál na střely 2:12.

Mnozí čeští fanoušci si kvůli dnešnímu zápasu hokejistů se Slovenskem přivstali a vyrazili už na šestou do sportbarů a některých restaurací, které měly kvůli utkání v tuto nezvyklou dobu otevřeno.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články