Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi porazili v Liberci Finy a v Českých hokejových hrách skončili druzí

Liberec - V závěrečném utkání Českých hokejových her v Liberci porazili čeští reprezentanti Finsko 4:3 v prodloužení a v konečném pořadí turnaje obsadili druhé místo za Ruskem. To vyhrálo i celou Euro Hockey Tour, Češi v ní skončili poslední. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky dnes vedli již 2:0, rozhodující trefu však zařídil až v čase 60:39 po akci Jaromíra Jágra jeho spoluhráč z Omsku Jakub Klepiš.

Český tým vstoupil do zápasu výtečně, i když nejprve musel přežít úvodní minutu, v níž si gólman Kopřiva připsal hned čtyři nelehké zákroky. V polovině čtvrté minuty Rolinek ve spolupráci s Červenkou vybojovali v rohu útočného pásma puk, slávistický útočník ho poslal na brankoviště nekrytému Markovi a ten už si věděl rady, jak ošálit Riksmana. Chvilku nato mohl zvýšit Klepiš, ale gólman byl proti.

Na začátku 10. minuty se v oslabení prodral do šance Marek a ač těsně atakován Aaltem, dokázal úspěšně zakončit. Finové však vzápětí přesilovku zužitkovali, když o 16 vteřin později Hirschovits překonal Kopřivu. Tým Suomi gól evidentně nabudil a probral k životu. Jeho snaha o vyrovnání přinesla úspěch v 16. minutě, kdy vypálil od modré čáry Saravo a puku za Kopřivova záda pomohla před brankovištěm ležící hokejka. V závěru vypálil v početní výhodě nadějně Klepiš, Riksmana ale nezaskočil.

V nástupu do druhé třetiny dohrávali Češi přesilovku ze závěru úvodního dějství, vytvořili si obrovský tlak, ale Riksman přestál bez úhony slibné šance Čajánka s Němcem i po dvou ranách Klepiše a Jágra. První formace řádila také při svém dalším střídání, kdy uzamknula na minutu Finy v jejich obranném pásmu jako při přesilovce a vysloužila si potlesk na otevřené scéně. Ani Klepišova teč Čajánkova nahození se však neujala.

Ve 31. minutě se protlačil až před Kopřivu Komarov, Němec mu však za cenu sekání šanci překazil. Následné oslabení zvládl Růžičkův výběr vcelku s přehledem a soupeře do šance nepustil. Naopak si svou aktivitou vzápětí vysloužil přesilovku pět na tři dokonce na 108 vteřin, sehrál ji však příliš pasivně a kromě Čajánkovy šance nebyla Riksmanova branka vůbec v ohrožení. Před druhou přestávkou ještě kouzlili okolo Riksmanova brankoviště Jágr s Klepišem, ale stavem 2:2 nepohnuli.

Úvod třetí části příliš vzruchu nenabídl, o to více se ho posléze vměstnalo do chvilky okolo 46. minuty. Po Makkonenově akci vypadl kotouč v brankovišti za Kopřivovými zády, snažil se ho dorazit Erkinjuntti, Blaťáka však nepřetlačil a český bek uklidil puk do bezpečí. Vzápětí se hra přesunula na druhou stranu kluziště, kde po buly zařídil přesnou ranou třetí gól českého mužstva Lukeš. Vedení však mělo jepičí život. O pouhých 25 vteřin později vyrovnal Hyvönen, jež překonal po ledě Kopřivu.

V 51. minutě měl zpoza branky slibně nabito Rolinek, pálil ovšem pouze do Riksmana čekajícího v rozkleku. Necelé dvě minuty před vypršením základní hrací doby mohli Finové rozhodnout, když jeli ve dvou na jednoho Hirschovits s Hyvönenem, jenž vzal zakončení na sebe, Kopřiva se však střelou po ledě zaskočit nenechal. I proto dospěl zápas do prodloužení.

O tom, že generálka přes světovým šampionátem bude pro Čechy vítězná, rozhodl již po 39 vteřinách nastavení po Jágrově akci pohotovou a přesnou ranou Klepiš.

Česká republika - Finsko 4:3 v prodl. (2:2, 0:0, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Marek (Červenka), 10. Marek (Barinka), 46. Lukeš (Kutlák), 61. Klepiš (Jágr) - 10. Hirschovits (Hyvönen), 16. Saravo (Kähkönen), 47. Hyvönen (Hirschovits). Rozhodčí: Bulanov, Kadyrov (oba Rus.) - Pouzar, Blümel (oba ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 238.

Sestavy:
Česká republika: Kopřiva - Němec, Čáslava, Krstev, Kutlák, Sičák, Blaťák, M. Barinka - Jágr, Čajánek, Klepiš - Červenka, Marek, Rolinek - Kvapil, J. Hlinka, Olesz - Frolík, D. Květoň, Lukeš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Finsko: Riksman - Nummelin, Lehtonen, Aalto, Niskala, Saravo, Niinimaa - Hyvönen, Hirschovits, S. Kapanen - Kerman, Santala, Vahalahti - Pyörälä, Makkonen, Koskenkorva - Komarov, Laakso, Kähkönen - od 41. navíc Erkinjuntti. Trenér: Jukka Jalonen

Hlavní zprávy

Nejčtenější články