Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi porazili Švédy, Salák vychytal první nulu v reprezentaci

Malmö - Čeští hokejisté porazili na úvod Švédských her - Oddset Hockey Games - domácí reprezentaci 2:0. Zápas v Malmö, který byl součástí třetího dílu seriálu Euro Hockey Tour, rozhodli góly Michal Vondrka a Jiří Novotný. Výborný výkon podal brankář Alexander Salák, který poprvé v národním týmu udržel čisté konto.

Alexander Salák v utkání se Švédy
zdroj: ČTK/AP autor: Anders Wiklund

Po opatrném úvodu zápasu si převahu vytvořili domácí. První nebezpečnější akci si Švédové vypracovali ve 4. minutě, příležitost Fastha ale Salák bez problémů zlikvidoval. Erikssona na druhé straně následně prověřil Vrána, ale gólman Skeleftey potvrdil, že patří se Salákem k nejlepším mužům na svém postu v Elitserien.

Více práce měl ale Salák. Jeho pozornost vyzkoušel Ericsson, ale neuspěl stejně jako v první přesilové hře zápasu, při vyloučení Čáslavy, Hjalmarsson. Opora Färjestadu si v první třetině připsala 13 úspěšných zákroků, Eriksson osm. Jako poslední na něj nebezpečně střílel Tenkrát ve 20. minutě, otevřít skóre se mu ale nepodařilo.

Druhá dvacetiminutovka byla z českého pohledu ofenzivně mnohem vydařenější. Ve 23. minutě se do dobré střelecké příležitosti dostal Lindberg, ale Salák byl připraven a hosté se následně dostali do vedení. Vondrka obral o puk Burnströma a svůj samostatný nájezd přesně zakončil.

Zvýšit české vedení mohl Tenkrát, kterého v gólové šanci zastavil Skogs jen za cenu faulu a finští rozhodčí následně nařídili trestné střílení, útočník Sparty ale Erikssona neprostřelil.

Poté dokázal Salák úspěšně vyřešit závar před českým brankovištěm a jeho spoluhráči opět nebezpečně hrozili na druhé straně. Mojžíš však z dobré pozice nemířil přesně a Nedorost trefil horní tyč. Na druhé straně se zkoušel prosadit Aslund, ale dopadl stejně jako Vrána při první české přesilové hře. Salák i Eriksson byli pozorní.

Hadamczik k výkonu Saláka:

Hned po 24 sekundách třetí části Češi vedení zvýšili, v závaru po Krajíčkově nahození na branku se prosadil kapitán Novotný a připsal si 19. branku v národním týmu. Výborný Salák své spoluhráče několikrát podržel i při následných dvou oslabeních. V 53. minutě mohl po Petružálkově přihrávce zajistit českému týmu větší klid Vrána, švédského brankáře však prostřelit nedokázal. Svěřence kouče Hadamczika to ale nakonec mrzet nemuselo, cennou výhru uhájili i při power play domácích.

Jediným negativem zápasu z českého pohledu bylo pět vyloučení. "Petružálkovi jsem obě vyloučení vytýkal, protože byla zbytečná. Stejně tak jako vyhozený puk Ondřejem Němcem. To negativní bylo. Takové zákroky nebyly na místě. Faul patří k hokeji, ale je otázka kdy a kde. Faul holí v útočném pásmu je zbytečnost," dodal Hadamczik.

Švédsko - ČR 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Vondrka (Průcha), 41. Novotný (Irgl). Rozhodčí: Levonen, Kaukokari (oba Fin.) - Pihlblad, Haster (oba Švéd.). Vyloučení: 1:5. Bez využití. Diváci: 5097.

Švédsko: Eriksson - Burström, Ahnelöv, Bäckman, Fransson, Skogs, Nygren, Viklund - Paulsson, Söderberg, Thörnberg - Persson, Lundqvist, Pettersson - Ericsson, Lindberg, Andersson - Aslund, Rasmussen, Fasth - Hjalmarsson. Trenéři: Par Marts a Peter Popovic.

Česko: Salák - Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava, Mojžíš, Nakládal - Irgl, Novotný, Kašpar - Průcha, Nedorost, Vondrka - Petružálek, Vrána, Tenkrát - T. Rachůnek, Hertl, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy