Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češi porazili Slovensko i podruhé. Dobrou defenzivu podpořil Bartošák nulou

Českým hokejistům se povedla i odveta se Slovenskem. Vyhráli obě přípravná utkání před blížícím se mistrovství světa na Slovensku. Po výhře 3:1 v Trenčíně reprezentanti na lavičce už i s koučem Milošem Říhou uspěli v Nitře 2:0. Euro Hockey Challenge zakončili s bilancí šesti vítězství ze šesti duelů. Za národní tým se dnes prosadili Zaťovič a Tomášek. Brankář Bartošák má první nulu v reprezentaci.

Čeští hokejisté se radují z branky proti Slovensku
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Po úspěšném pátečním záskoku asistenta Roberta Reichela se na střídačku v roli hlavního kouče vrátil Miloš Říha, který chyběl v Trenčíně po zdravotních problémech. V sestavě byli poprvé bek Radko Gudas a útočník Jakub Voráček, který byl kapitánem. Oba góly padly již během úvodní třetiny.

Tým se nyní sejde k dalšímu pokračování přípravy na květnové mistrovství světa v pondělí večer v Brně, kde také absolvuje generálku na vrchol sezony v podobě turnaje Carlson Hockey Games, který uzavře seriál Euro Hockey Tour.

Stejně jako v pátek v Trenčíně při výhře 3:1 zasadili Češi rivalovi hned zkraje těžký direkt na jeho sebevědomí a odhodlání. Nejprve sice nevyužili přečíslení dvou na jednoho, ale pak v končící třetí minutě vystřelil za kruhem Zaťovič a jeho pokus zápěstím skončil v horním růžku branky, kterou hájil jeho klubový spoluhráč z Brna Čiliak.

Hosté pak nepotrestali Zigovo hákování, ale byli blízko zvýšení v polovině úvodní třetiny, kdy měli dobré příležitosti Rousek a záhy po něm Červený, ale Čiliak si poradil. Český tým pozorně bránil a nepouštěl Slováky do šancí, naopak na začátku 18. minuty přidal druhý gól Tomášek, jenž trefil ze vzduchu odražený puk po Kolářově pokusu. Na konci 19. minuty mohl snížit Nagy, jenže neuspěl.

V průběhu druhé části se Slováci tlačili za snížením, ale když je nezastavila defenziva hostů, stál jim v cestě spolehlivý Bartošák. Ve 27. minutě vychytal v krátkém sledu dvakrát Lantošiho. Čiliak se na druhé straně nenechal zahanbit při Voráčkově zakončení. Stejně dobře si vedl ve 34. minutě při přesilovkové ráně Gudase.

Na začátku třetí dvacetiminutovky nezužitkovali Říhovi svěřenci početní výhodu po dalším Zigově prohřešku. V polovině 45. minuty pak sami pykali, když hráli v šesti. V oslabení zahrozil Kubalík, jehož dobrý pokus však schoval do lapačky Čiliak. Vzápětí se na druhé straně blýskl povedenou individuální akcí Buček, zakončil ji střelou z otočky, ale Bartošák byl pozorný a vyrazil ji betonem.

Oba celky si pak zahrály neúspěšně ještě po jedné přesilovce a zápas spěl do finiše. Na začátku 58. minuty se ještě provinil Tomáš Zohorna, Slováci svou převahu umocnili hrou bez gólmana, ale Bartošáka o čisté konto připravit nedokázali.

Poté, co s Německem v Karlových Varech inkasovali Češi za dva zápasy osm gólů, Slovákům dopřáli za 120 minut hry radost pouze jedinkrát.

Euro Hockey Challenge v Nitře:

Slovensko - ČR 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Zaťovič (Krejčík), 18. Tomášek (Kolář). Rozhodčí: Stano, Müllner - Šefčík, Gegáň (všichni SR). Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 3600 (vyprodáno).

Sestavy:

Slovensko: Čiliak - Čajkovský, Sekera, Ďaloga, Fehérváry, Grman, Rosandič, Štajnoch, Koch - Pánik, Sukeľ, Buček - Studenič, Kytnár, Nagy - Lantoši, Zigo, Lunter - Svitana, Buc, Bondra. Trenéři: Craig Ramsay, Michal Handzuš a Róbert Petrovický.

ČR: Bartošák - Gudas, Krejčík, Sklenička, Moravčík, Zámorský, Jeřábek, Kundrátek, Kolář - Voráček, Jan Kovář, Zaťovič - H. Zohorna, Chytil, Tomášek - Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík - Rousek, T. Zohorna, Červený. Trenéři: Miloš Říha st., Robert Reichel a Karel Mlejnek.¨

Miloš Říha (trenér ČR): "Takový zápas jsme potřebovali. Slováci hráli oproti prvním utkání daleko lépe. Od druhé třetiny hráli agresivněji a dohrávali nás, hodně bruslili, takový totální hokej v jejich podání jsme potřebovali, abychom vyzkoušeli obranu, jak na to budou hráči reagovat. Myslím, že jsme zareagovali velmi dobře a chytrým způsobem s podporou vynikajícího gólmana jsme to zvládli. Okénka tam pořád jsou, ale kluci reagují na to, co po nich chceme, což je důležité."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články