Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Češi porazili Lotyšsko 5:2, soupeř je však potrápil

Vancouver - Čeští hokejisté porazili ve druhém zápase na olympijských hrách ve Vancouveru Lotyšsko 5:2 a k přímému postupu ze základní skupiny B do čtvrtfinále jim stačí získat bod v nedělním závěrečném duelu první části turnaje proti Rusku. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky nad Lotyšskem už po šesti minutách vedli 3:0, poté se jim podařilo vstřelit i čtvrtý gól, ale soupeř dokázal zápas notně zdramatizovat, když se přiblížil českému celku na rozdíl dvou gólů. Při závěrečné power play však dokázal kapitán týmu Patrik Eliáš upravit výsledek střelou přes celé hřiště do prázdné branky. Stejně jako jeho spoluhráč z útoku Jaromír Jágr tak vstřelil gól v obou dosavadních zápasech. Třemi asistencemi se blýskl bek Marek Židlický. Další zápasy i jiné sportovní přenosy sledujte na programech ČT2 a ČT4 nebo webu ČT24. Podrobný servis z her ve Vancouveru získáte na internetovém speciálu zoh.cz.

Vstup do pátého vzájemného utkání v historii zvládl český výběr na výbornou. Již ve třetí minutě se rychlou kombinací prosadila třetí formace a Krejčí svou první brankou v národním týmu otevřel skóre. Vzápětí mohl další gól přidat Michálek, ale ujala se až Plekancova teč Židlického střely o 63 vteřin později. Brankář Masalskis byl v neustále permanenci, a když byl vyloučen Vasiljevs, inkasoval potřetí. Jágrovu střelu tečoval jeden z hráčů soupeře a konkurent českého gólmana Pruska v Dinamu Riga nestihl včas zareagovat. V čase 5:07 Lotyšsko prohrávalo 0:3 a zdálo se, že o osudu zápasu je rozhodnuto.

Vladimír Růžička:

"Dali dva góly, ožili, šli do toho a určitě nás ve třetí třetině prověřili. Hráli velice dobře, byli nebezpeční a my jsme byli trošku moc nervózní, aby nedali ještě gól."

Český tým se i poté tlačil do útoku, často zavřel soupeře v jeho obranném pásmu při vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Až po 13 minutách se v útoku osmělili i Lotyši, Vokouna však překvapit nedokázali. Největší šanci spálili Redlihs a Darzinšem, jenž při zakončení minul puk v přečíslení dva na jednoho. Outsider zápasu následně nevyužil dvě přesilové hry, Vokouna nepřekonal ani ve slibné šanci Cipulis, a tak udeřili opět Češi. Při Rekisově vyloučení přesně zakončil Kaberle. Lotyšský bek byl pět vteřin po návratu na led opět vyloučen, tentokrát však už soupeř jeho faul nepotrestal. Vokouna na druhé straně prověřil Darzinš, ale český gólman držel čisté konto.

Patrik Eliáš:

"Přestali jsme se tlačit do šancí a dostávat do tlaku. Nechali jsme se uspokojit a začali jsme vymýšlet místo střel."

Když v další přesilovce vychytal Plekance Masalskis, přišly lotyšské chvíle. S koncem české početní výhody špatně vystřelil Zbyněk Michálek, Vasiljevs posunul puk na Sotniekse vracejícího z trestné lavice a lotyšský obránce prostřelil Vokouna. Vzápětí byl vyloučen Jágr a Ankipans snížil na 2:4, když tečoval střelu Karsumse. Třetí třetina tak získala nečekaný náboj.

Jaromír Jágr:

"Abys dal gól, tak musíš hrát pořád stejně. Střílet na branku. Kdybychom hráli stejně jako prvních pět minut, tak by možná skóre vypadalo jinak, ale tolik bys sis to neužil."

Uklidňující pátý gól mohlo Česko přidat v početních výhodách, na které kouč Růžička opět začal nasazovat elitní hráče. Masalskis však chytal spolehlivě. Předvést se musel i Vokoun, jehož připravenost prověřil Niživijs. V koncovce se neprosadil ani Havlát v 52. minutě, jenž se dostal za lotyšskou obranu. Závěr byl proto maximálně dramatický. V 58. minutě hráli přesilovku Češi, sedm vteřin před jejím skončením byl vyloučen Čajánek a početní výhodu získal soupeř, jenž zároveň okamžitě odvolal brankáře. Snížit se mu ale nepodařilo, naopak Eliáš přidal pátý český gól.

Kouč Růžička po zápase naznačil, že do dalších zápasů zřejmě sáhne ke změnám v rozložení jednotlivých útočných řad. "Trošku ty lajny přeházím. Teď jde o to, abychom našli optimální sestavu. Zároveň je důležité, aby mužstvo drželo pohromadě. Někdy to někomu nejde, ale všichni musí bojovat a dřít," řekl trenér.

Na české hokejisty čeká v neděli třetí a zatím papírově nejtěžší soupeř na olympijských hrách, tým Ruska. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky se se sbornou utkají o přímý postup do čtvrtfinále turnaje, ke kterému jim stačí získat bod.

0

Branky a nahrávky: 3. Krejčí (Erat, Fleischmann), 4. Plekanec (Židlický, Rolinek), 6. Jágr (Židlický, T. Kaberle), 27. T. Kaberle (Eliáš, Židlický), 60. Eliáš - 36. Sotnieks (Vasiljevs), 39. Ankipans (Karsums, Pujacs)

Rozhodčí: Rönn (Fin.), Rooney - Nelson (oba USA), Fonselius (Fin.)

Diváci: 16 984 (vyprodáno)

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články