Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Češi po skvělém výkonu poprvé vyhráli Karjalu

Turku - Čeští hokejisté poprvé v historii vyhráli turnaj Karjala. V posledním utkání podniku, který tentokrát zahajoval seriál Euro Hockey Tour, dnes porazili Rusko 2:1. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika vyhráli všechny tři zápasy na turnaji. Na dnešním úspěchu v Turku se podíleli góly Zbyněk Irgl a Jakub Kindl. Velkou zásluhu na triumfu měl i výborný brankář Ondřej Pavelec.

Česko - Rusko
zdroj: ČTK/AP autor: Martti Kainulainen

Český tým vykročil za historickou výhrou na turnaji ve stejné sestavě, v níž v pátek uspěl proti Finsku. V brance nastoupil opět Pavelec a hned na začátku si musel připadat jako ve třetí třetině duelu proti domácímu výběru. Sborná byla aktivnější a gólman Winnipegu byl v permanenci. V 6. minutě Pavelcovi pomohla i tyč po Šipačevově střele v přesilové hře. Práci měl i brankář Birjukov.

V 7. minutě jej od modré prostřelil Novák, puk ale doklouzal vedle pravé tyčky. O dvě minuty později již čeští hráči vedli. V přesilové akci se se štěstím individuálně prosadil Irgl. Vyrovnat mohl Kazionov, ale Pavelec byl pozorný. Podruhé se tak radoval Hadamczikův výběr a opět uspěl v přesilovce. Kindlovu střelu od modré pro Rusko nešťastně tečoval Bělov. Po přečíslení dva na jednoho mohl české vedení zvýšit Svoboda, ale dopadl stejně jako na druhé straně Šipačev.

Sborná měla více ze hry, i díky početním výhodám. Na přelomu první a druhé třetiny inkasoval hned tři menší tresty Tlustý, pozorný Pavelec ale držel čisté konto. Ustál i důraz Tichonova a Makarova před brankovištěm v polovině základní hrací doby. Ve 34. minutě už Rusové přetavili svou střeleckou převahu ve snížení. Šmídovo vyloučení využil obránce Medvěděv a Pavelec poprvé na turnaji inkasoval. Hadamczik se pokusil hru oživit změnami v sestavě, do elitní formace k veteránu Nedvědovi poslal benjamínka Hertla.

Alois Hadamczik, trenér:

V jednom útoku tak nastupovali nejstarší a nejmladší hráč týmu. I tak byl vytíženější český gólman. Vyrovnat mohli Petrov nebo Čudilov, Pavelec ale držel šance národního týmu na historický úspěch na Karjale. Ten mohl ve 48. minutě přiblížit Kovář, svůj samostatný nájezd ale neproměnil. Když se poté nepodařilo vyrovnat Petrovovi ani aktivnímu Medvěděvovi, připsal si český tým třetí výhru na turnaji, díky které poosmé v historii ovládl akci seriálu EHT.

Česká republika - Rusko 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Irgl, 18. Kindl (Irgl) - 34. Medveděv (I. Nikulin, Kokarev). Rozhodčí: Boman, Kaukosakari - Pesonen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 6:3. Využití: 2:1. Diváci: 7 869.

ČR: Pavelec - J. Krejčík, Šmíd, F. Novák, Čáslava, Kindl, Nakládal, Galvas - P. Nedvěd, Pech, Tlustý - Petružálek, Koukal, Vondrka - Irgl, Novotný, Hubáček - Hertl, Jan Kovář, J. Svoboda. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a Jan Procházka.

Rusko: K. Barulin - I. Nikulin, Medveděv, Bělov, Rjasenskij, Denisov, Čudinov, Alexandrov, J. Birjukov - Plotnikov, Anisimov, Dadonov - Kuzněcov, Šipačov, Petrov - Tarasenko, Tichonov, Makarov - Kokarev, Kazionov, Averin. Trenér: Zinetula Biljaledtinov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články