Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Češi otočili s Ruskem na 2:1 a slaví triumf na Channel One Cupu

Soči – Čeští hokejisté dokázali porazit v posledním vystoupení na Channel One Cupu domácí reprezentaci Ruska 2:1, a získali tak prvenství na turnaji hraném v dejišti olympijských her v Soči po jedenácti letech. Sborná vedla po trestném střílení Alexandra Radulova, ale po dvou slepených gólech Tomáše Noska a Jiřího Novotného strhli Češi vítězství na svoji stranu během 105 vteřin.

Utkání Rusko - Česko
zdroj: ČTK autor: Aleš Krecl

Český tým ztratil v generálce na vrchol sezony jediný bod a vylepšil si bilanci v Euro Hockey Tour, ve které měl po dvou turnajích jedinou výhru. Radoval se z prvního triumfu od Karjaly z loňského listopadu. Oproti sobotnímu utkání se Švédskem se do sestavy zařadil debutant Radil, který na pravém křídle třetího útoku nahradil Vincoura. V obraně chyběl Mojžíš, jehož místo zaujal Ševc.

Rusové po prohře s Finskem od začátku český tým zatlačili a patřilo jim úvodní dějství. Hned ve druhé minutě promarnil šanci Burmistrov a Salák následně spolehlivě pochytal další z celkem 13 střeleckých pokusů sborné v první třetině. Hadamczikův výběr se ubránil i při vyloučeních Jana Kováře a Novotného. V 18. minutě se neprosadil ani Těreščenko a dorážejícímu Popovovi zmařila šanci česká defenziva.

Na přelomu úvodní a druhé časti odolala sborná při Medveděvově trestu a ve 22. minutě mohl otevřít skóre Radulov, který se snažil trefit puk ze vzduchu, ale Salák zasáhl. Češi se dostali do první vyložené šance ve 27. minutě, Hlinka však po Nedvědově přihrávce zblízka těsně minul levou tyč.

Vzápětí měl šanci Buchtele, který bekhendem Jerjomenka mezi betony neprostřelil. Bezbrankový stav nezměnila ani česká přesilovka při Tereščenkově pobytu na trestné lavici. Na druhé straně vyřešil ve 33. minutě Salák závar a Popovovu dorážku. Při Červenkově vyloučení pálil z pravé strany Burmistrov. Češi Jerjomenka při Prochorkinově trestu neohrozili.

Po 18 vteřinách třetí třetiny slavili vedení Rusové. Po zákroku Ševce na unikajícího Radulova bylo nařízeno trestné střílení a hvězda CSKA Moskva blafákem do bekhendu otevřela skóre. Hned ve 43. minutě ale bylo vyrovnáno. Po Kousalově průniku Jerjomenko stihl jen vyrazit puk a Nosek pohotovou dorážkou dal při třetím reprezentačním startu premiérovou branku.

Vzápětí Kovalčukovu střelu tečoval ramenem na horní tyč Salák, což si finští sudí Rantala a Salonen prověřili u videorozhodčího. Gól padl na druhé straně - český obrat za 105 vteřin dokonal po ideální Šimánkově přihrávce do odkryté branky Novotný. V 53. minutě pomohla Salákovi po ráně spoluhráče z Petrohradu Kovalčuka tentokrát pravá tyč. Češi těsný náskok ubránili, pojistit výhru ještě mohl Červenka.

Rusko - ČR 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 41. A. Radulov z trestného střílení - 43. T. Nosek (Kousal, Buchtele), 45. Novotný (Šimánek). Rozhodčí: Rantala, Salonen (oba Fin.) - Sadovnikov, Zacharenkov (oba Rus.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 9 897.

Rusko: Jerjomenko - Medveděv, Čudinov, Zubarev, I. Nikulin, Rjasenskij, Denisov, Kablukov, Kiselevič - A. Radulov, Šipačov, Kovalčuk - Pěrežogin, Těreščenko, Popov - Tichonov, Burmistrov, Panarin - Prochorkin, Averin, Kokarev. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Česko: Salák - Zámorský, Ševc, Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava - P. Nedvěd, J. Hlinka, Červenka - Sekáč, Jan Kovář, Vondrka - Radil, Novotný, Šimánek - T. Nosek, Kousal, Buchtele. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy