Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi na slavící sbornou nestačili, v Moskvě prohráli 1:5

Moskva - Necelých 24 hodin po porážce 2:4 s Finskem a po nočním přeletu do Moskvy nastoupili čeští hokejisté na turnaji Channel One Cup proti Rusku. Únava se na výkonu českého výběru projevila zejména v první třetině, kterou sborná vyhrála 3:0 a položila tak základ pohodlnému vítězství 5:1. Utkání se hrálo netradičně v pátek v rámci oslav 70 let ruského hokeje. Svěřenci trenéra Josefa Jandače zůstávají bez bodu, v závěrečném duelu na turnaji je čeká v neděli od 11:00 Švédsko. Přímý přenos můžete sledovat na ČT sport a ctsport.cz.

Utkání Rusko - Česko
zdroj: AP autor: Pavel Golovkin

Oproti čtvrtečnímu duelu v Helsinkách nastoupil v brance českého týmu Furch místo Francouze a ve čtvrtém útoku Forman místo Červeného.

Úvod byl opatrný a až v šesté minutě se dostal do šance Ljubuškin, ale Furch zasáhl lapačkou. O několik sekund později už sborná slavila. Kovalčukovu teč Bělovovy střely ještě český gólman vykopl betonem, ale z dorážky otevřel skóre Plotnikov.

Šerťorkina pak prověřil Pavelka, ale v deváté minutě domácí zvýšili. Kovalčuk prostřelil z mezikruží Furcha mezi betony a puk ještě za brankovou čáru dorazil Dacjuk.

Rusové byli dál při chuti. Při Hanzlově vyloučení neměli přesnou mušku Dacjuk, Plotnikov a krátce po skončení početní výhody ani Andronov.

O pár vteřin později vystřelil od modré čáry Antipin, Furch stihl puk vyrazit betonem, ale z dorážky zakončil do odkryté branky Tkačov. Češi se do větší šance nedostali ani při Ljubuškinově vyloučení.

Do druhé části vstoupil český tým v pozměněném složení a obraz hry se zcela změnil. Jenže Šerťorkin vychytal osamoceného Kämpfa a ve 24. minutě mu po Horákově střele z levého kruhu pomohla levá tyč.

Na druhé straně po brejku sborné zasáhl Furch proti Jakovlevovi. Hru ale ovládali Češi a ruský gólman zasáhl i proti Zohornovi.

V 28. minutě už se při hře čtyř proti čtyřem Jandačův výběr dočkal gólové radosti. Jordánův pokus se odrazil za Šesťorkinova záda od Zohornovy brusle a sudí gól po poradě s videorozhodčím uznali.

Rusové se pak ubránili při zbytku Kovalčukova trestu i při Jakovlevově vyloučení, při kterém byl blízko gólu z dorážky opět Zohorna. Snížení nepřinesla Čechům ani další přesilovka po Bělovově faulu.

Když zůstala nevyužitá i početní výhoda při Kovalčukově trestu, udeřili znovu Rusové. Svetlakovovu střelu od pravého mantinelu tečoval před Furchem Tělegin.

Při Formanově vyloučení Furch vyrazil nebezpečný pokus Šalunova. Porazil si také se střelami Ožiganova, Kovalčuka a dorážkou Tkačova, odolal i při Pláňkově vyloučení. Výsledek ale dovršil 57 sekund před koncem v přesilovce pěti proti třem Kovalčuk.

Rusko - Česko 5:1 (3:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Plotnikov (Kovalčuk, Bělov), 9. Dacjuk (Kovalčuk), 12. Tkačov (Antipin, Barabanov), 43. Tělegin (Svetlakov, Ničuškin), 60. Kovalčuk (Svetlakov) - 28. T. Zohorna (Jordán). Rozhodčí: Brännare, Rantala (oba Fin.) - Sadovnikov, Zacharenko (oba Rus.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 11 668.

Rusko: Šesťorkin - Bělov, Jakovlev, Kiselevič, Ožiganov, Antipin, Bereglazov, Gavrikov, Ljubuškin - Kovalčuk, Dacjuk, Plotnikov - Ničuškin, Svetlakov, Tělegin - Andronov, Tkačov, Barabanov - Šumakov, Šalunov, Sannikov. Trenéři: Oleg Znarok, Harijs Vitolinš, Ilja Vorobjov a Igor Nikitin.

Česko: Furch - Jeřábek, Polášek, Rutta, Jordán, Vitásek, T. Pavelka, Pláněk, T. Dvořák - Radil, Sobotka, D. Kubalík - Kämpf, Horák, Kousal - Forman, R. Hanzl, T. Zohorna - Lhoták, D. Tomášek (38. Červený), Říčka. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.

Josef Jandač: "První třetina rozhodla. My jsme v ní byli horší a rychle jsme prohrávali. Druhá třetina byla jako den a noc, tam jsme mohli zase naopak my ten zápas zdramatizovat nebo otočit, ale z tlaku, který jsme si vytvořili, jsme dali jen jednu branku. Ve třetí třetině jsme v tom chtěli samozřejmě pokračovat, ale po naší přesilovce nějaký tlak utnul rychlý čtvrtý gól, který nás v té snaze trošičku zastavil. Pak už jsme na zvrat neměli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články