Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Češi mohou potvrdit zlepšený dojem se Švédskem, chytat bude Salák

Soči - České hokejisty po čtvrteční domácí výhře 2:0 nad Finskem čeká na Channel One Cupu po přesunu z Prahy do Soči sobotní souboj se Švédskem, v němž se pokusí získat skalp i třetího soka v Euro Hockey Tour. Se Švédy v této sezoně Češi oba zápasy prohráli a dokonce ani neskórovali. V případě úspěchu proti výběru Tří korunek by tým kouče Aloise Hadamczika dosáhl nejlepšího turnajového výsledku v sezoně. Utkání sledujte od 15:30 na programu ČT sport a našem webu. Už od 10:50 můžete sledovat zápas Rusko - Finsko. Oba duely komentují Robert Záruba a David Pospíšil.

Do branky se místo Jakuba Kováře, který vychytal nulu proti Finsku, v sobotu postaví Alexander Salák. Do obrany naskočí nově Petr Zámorský a Tomáš Mojžíš. V sestavě už chybí Tomáš Kaberle, který byl nominován jen na čtvrteční domácí duel a odlétá za rodinou do Toronta, odpočívat bude jeho parťák z obrany v duelu s Finy Martin Ševc. "Útoky zůstanou stejné, Lukáš Radil bude připravený jako třináctý útočník," řekl trenér Hadamczik.

Proti Švédsku se bude český tým snažit prolomit sérii čtyř porážek. Na tým Pära Martse Češi nestačili od únorové výhry v Malmö 2:0 třikrát v rámci Euro Hockey Tour ani na mistrovství světa ve Stockholmu, kde se při porážce 1:2 alespoň střelecky prosadili. V EHT čekají proti výběru Tří korunek na gól už tři zápasy. Češi mají Švédům co vracet, jelikož neúspěšná série ve vzájemných kláních vyvrcholila v listopadu v Gävle na turnaji Karjala debaklem 0:6.

"Neberu to tak, že bych jim chtěl něco vracet. Je to další zápas a tento tým má na to, aby uspěl," věří reprezentační kouč. Potěšil jej výkon proti Finsku a doufá, že na něj jeho svěřenci navážou. "Když takový výkon zopakujeme, tak můžeme určitě uspět. Je potřeba hrát důrazně od první minuty a soupeře k ničemu nepustit. Myslím si, že výhra nad Finy týmu určitě pomůže. Dokázal si, že umí odehrát kvalitní utkání. Navíc se prosadil i střelecky, což je důležité," potěšila Hadamczika teprve druhá výhra ze sedmi utkání v tomto ročníku.


Salák ocenil Kováře a těší se na halu v Soči

"Když se vyhraje první utkání, tak turnaj jde o to líp. Kuba Kovář předvedl famózní výkon a hlavně díky němu jsme vyhráli. Budu se snažit navázat na jeho výkon. Abych ho překonal, tak asi budu muset dát gól," usmíval se Salák. Těší se, že si zachytá v olympijské hale Bolšoj. "Bude skvělé, že se tam podívám, jak to tam vypadá."

Rád by si to zopakoval i za necelé dva měsíce. Ve hře o olympiádu jsou dvě místa za předpokládanou jedničkou Ondřejem Pavelcem. "Kuba nastavil laťku hodně vysoko. Já se budu snažit předvést taky stabilní výkon a uvidíme, jak se to vyvrbí. Chci hlavně pomoct týmu a získat další body do turnaje," uvedl šestadvacetiletý gólman.

"Olympiáda je jednou za čtyři roky a letos to zatím vychází, že šance je. Za další čtyři roky to může být úplně jinak. Teď začínají mladí kluci u nás v extralize chytat výborně a i v NHL se prosazují." I když nechce šanci promarnit, bere boj o Soči reálně. "Každý tam chce být, ale když se tam nedostanu, tak se pro mě nic zásadního neděje. Pro mě by to byl krásný úspěch v kariéře, ale kdybych tam nebyl, tak zapnu televizi, dám si nějaký koktejl a budu fandit klukům," uvedl Salák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články