Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi konečně chtějí v sezoně zvítězit, v cestě je Finsko

Soči - Na pátý pokus se budou snažit uhrát první vítězství v sezoně čeští hokejisté, které čeká v Soči v sobotu ve druhém vystoupení na Channel One Cupu duel s Finskem. V dějišti letošních olympijských her se musejí obejít bez zraněného útočníka Romana Červenky a nastoupí v pozměněné sestavě. Tu plánoval kouč Vladimír Růžička už dříve bez ohledu na to, že ve čtvrtek jeho svěřenci ztratili dobře rozehraný zápas v pražské O2 areně se Švédskem (4:6). 

Do branky se postaví místo Pavla Francouze zkušenější Jakub Kovář, do hry se nově zapojí také tři debutanti - útočníci Erik Hrňa, Tomáš Mertl a obránce Vladimír Eminger - i zadák Vojtěch Mozík s forvardem Dominikem Simonem. Mimo sestavu naopak zůstanou beci Ondřej Vitásek, Martin Pláněk a forvardi Michal Řepík a Jakub Valský.

Pohromadě nezůstala oproti duelu se Švédskem ani jedna obranná dvojice a v útoku vedle sebe nastoupí znovu jen dvojice Jan Kovář a Martin Zaťovič, jinak trenéři kompletně zamíchali jejich složením. "Chybí nám Roman Červenka a potřebovali jsme těch pět hráčů, které máme navíc, zabudovat do sestavy," řekl k novému složení formací asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Rozdělí se i spolupráce Jakuba Klepiše s Vladimírem Sobotkou. "Chtěli bychom je oba vidět s jinými hráči, abychom těch variant měli do budoucna víc," doplnil Špaček po dnešním večerním tréninku v hale Bolšoj.

Předpokládaná sestava ČR

Jakub Kovář - Němec, Kempný, Krajíček, Eminger, Zámorský, Kolář II, Mozík, Polášek - Radil, Sobotka, Horák - Hrňa, Jan Kovář, Zaťovič - Klepiš, Mertl, Smoleňák - Simon, Filippi, Birner.

Proti Finsku budou chtít Češi konečně utnout sérii porážek a rozšířit zisk pouhého bodu v sérii Euro Hockey Tour. Čtyři prohry za sebou na úvod sezony - tak špatný vstup samostatná česká reprezentace nepamatuje. V součtu s porážkami v semifinále květnového mistrovství světa s Finskem (0:3) a v boji o třetí místo se Švédskem (0:3) už čeká Růžičkův tým na výhru šest utkání.

"Každopádně to chceme prolomit. Nikdo nechce prohrávat. Nejsme tady od toho, abychom přijeli a jen nějak ty zápasy odehráli. Každý se snaží každé střídání dřít. O to to bylo těžší, že jsme si zápas se Švédy víceméně prohráli sami. Život jde ale dál, je to sport a snad to nějak prolomíme," prohlásil obránce Lukáš Krajíček, který hrál v Soči při loňském triumfu na Channel One Cupu i na únorových olympijských hrách. "Budeme se snažit, abychom odvezli šest bodů," dodal zadák Dinama Minsk.

S Finskem prohráli Češi třikrát za sebou. Naposledy uspěli loni právě na Channel One Cupu v Praze po výhře 2:0, kdy čisté konto vychytal Jakub Kovář. Sérií proher na startu této sezony se brankář moc nezabývá. "Nebyl jsem na minulé akci a spousta hráčů z tohoto týmu také ne, takže nikdo nevnímá, že se prohrálo čtyřikrát. Prohráli jsme včera a budeme chtít vyhrát zítra, to je jediné, co řešíme," uvedl gólman Jekatěrinburgu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté se připravují na zápas s Finskem

Recept na úspěch nabízí jednoduchý. "Musíme dostat míň gólů než soupeř, zatím se to čtyřikrát nepovedlo. Zápas se Švédy nebyl špatný, dostali jsme gól na 1:3 a vzápětí na 2:3, to nás samozřejmě psychicky srazilo. Byl to psychologický moment, který by zamával s každým mančaftem. Tím víc, když se hraje doma před plnou halou," řekl Kovář.

Podle útočníka Michala Birnera, který byl i na listopadovém turnaji Karjala, musí tým daleko zodpovědněji bránit než proti Švédsku. "Byly to celkem laciné góly. V tréninku to přitom vypadalo všechno celkem slušně. Všechno začíná od obrany, nějaké góly vždycky dáme, ale budeme chtít jich dostat co nejméně," podotkl hráč finské KalPy Kuopio.

S Finy, kteří na úvod turnaje podlehli v Soči Rusku 0:2, očekává daleko důraznější hokej. "Bude to bruslivé, asi více fyzické než se Švédy. Finové přeci jen hrajou víc do těla, takový kanadský hokej, takže to bude těžké. Musíme být trpěliví a nepouštět je do moc šancí," dodal Birner.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články