Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Češi chtějí překvapit Američany a bojovat na šampionátu o medaile

Helsinky - Čeští hokejisté se pokusí po jedenácti letech postoupit do bojů o medaile na mistrovství světa hráčů do 20 let. Tým kouče Jakuba Petra však čeká v sobotním čtvrtfinále v Helsinkách velmi těžký soupeř v podobě USA. Tento zápas sledujte od 19:00 v přímém přenosu na ČT sport i na našem webu. Jako "předkrm" poběží od 16:55 na ČT sport i na webu další ze čtvrtfinálových duelů, a to souboj týmů Finska a Kanady.

Gólová radost českých hokejistů do 20 let
zdroj: ČTK/AP autor: Heikki Saukkomaa

Pro podstatné části obou mužstev půjde o reprízu finále šampionátu osmnáctiletých v roce 2014, které Američané vyhráli 5:2. I tehdy se hrálo ve Finsku. "Pamatuji si, že na nás vletěli. V prvních deseti minutách dali tři góly. Proto bude strašně důležité chytit začátek zápasu, ustát to a pak chodit do různých brejků," řekl útočník David Pastrňák, který v dosavadních čtyřech zápasech na turnaji nasbíral čtyři kanadské body za gól a tři asistence.
 
Reprezentanti se zatím v Helsinkách prezentují dobrými výkony. Porazili Slovensko a Bělorusko, s Ruskem prohráli po samostatných nájezdech a nedokázali bodovat jen proti domácímu Finsku. Přestože prohráli 4:5, ještě ve třetí třetině vedli a o šanci na výhru přišli v oslabeních.

Reprezentační trenér Jakub Petr: "V základní skupině jsme mohli získat více bodů. Ovšem nebyli jsme jen účastníky zájezdu, jak jsem o tom mluvil před turnajem. Ukázali jsme, že do play off míříme jako rovnocenný partner."

Češi nakonec obsadili ve skupině třetí místo a pro čtvrtfinále se museli stěhovat z Hartwall Areny do nedaleké Ice Hall. Musí se tak rychle adaptovat na trochu menší kluziště. "Američané jsou hodně agresivní a dobře bruslí. Budou se určitě snažit hodně lítat na menším kluzišti, to jim musíme zarazit a hrát zodpovědně zezadu," uvedl Pastrňák.

"USA předvádí parádní kombinaci evropského hokeje s prvky zámořského. Mají rychlé přechody do pásma, jsou silní na kotouči. Dá se u nich najít jen málo slabin. Základem bude, abychom se vyvarovali vyloučení," doplnil jej kouč Petr.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští mladíci se chystají na hokejovou bitvu s USA

O síle Američanů svědčí i dosavadní výsledky, v Helsinkách prohráli jen jednou - 0:1 se Švédskem, které jako jediné na turnaji neztratilo ani bod.
 
Hra v oslabení je zatím jedním z problémů českého týmu
 
Hůře na tom jsou na turnaji jen Kanaďané a Slováci. Ani efektivita přesilovek není nejlepší, v početní výhodě vstřelili Češi jen jeden gól. "Přesilovky ale trénujeme hodně," řekl
Šimon Stránský. "Přesilovky a oslabení čtvrtfinále hodně ovlivní," míní útočník Jan Ordoš.

Družstvo se také bude hodně spoléhat na výkon brankáře Vítka Vaněčka. Ten v Helsinkách dosud odchytal všechny zápasy českého týmu a plní tak roli týmové jedničky. "Očekávám podobný zápas, na jaké jsem zvyklý ze sezony," prohlásil Vaněček, který působí v nižší zámořské soutěži ECHL v týmu South Carolina Stingrays.

"Na Američany se těším hodně. Budou určitě hodně střílet, trošku mě omlátí a půjdou dost do brány. Na to si musím dávat pozor," řekl český brankář. "Hlavně nesmíme dostávat tolik gólů. Taková přestřelka jako proti Finům se nemůže opakovat. Kluci jinak hráli v útoku dost dobře. Musím v brance tým trošku podržet a snad to vyjde," dodal Vaněček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články