Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi bojovali až do konce, Finy udolali 2:0

Praha - Čeští hokejisté vstoupili do turnaje Channel One Cup vítězstvím 1:0 nad Finskem. V pražské O2 areně sice střelecky nezazářili, ale před více než 13 tisíci diváky přehráli severského rivala bojovností. Vítězný gól vstřelil dvaačtyřicetiletý veterán Petr Nedvěd, drouhou trefu přidal do prázdné branky Jaroslav Hlinka. Tým kouče Aloise Hadamczika podržel skvělým výkonem gólman Jakub Kovář, který udržel potřetí v národním týmu čisté konto.

Radost českých hokejistů
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

V sedmém utkání Euro Hockey Tour Češi teprve podruhé bodovali a připsali si druhé vítězství. Naopak Finové poprvé prohráli v normální hrací době. Druhé vystoupení na turnaji čeká český tým po pátečním přesunu do Soči v sobotu od 16:00 SEČ proti Švédsku. Přímé přenosy z celého turnaje přináší ČT sport a náš web.

"Dobře jsme bruslili, hráli s nasazením. Výkon byl podpořen vynikajícím výkonem brankáře Kováře," vyzdvihl kouč Hadamczik. "Máme tři zkušené útoky a jeden mladý. Musím říct, že ti mladí mě vůbec nezklamali. Byli v dobrém pohybu, vyhrávali osobní souboje. A všechno bylo podpořeno skvělými diváky, 13 tisíc diváků – to je úcta k hokeji," zdůraznil trenér národního týmu.

Hadamcik viděl nedostatky v defenzivě. "Obětavost byla, ale v obranné činnosti jsme udělali pár chyb, které by se neměly opakovat, Finové měli šance, ale Kovář byl výtečný," shrnul kouč.

Domácí výběr měl hned v úvodu na 64 vteřin možnost hrát v pěti proti třem, když nejdříve Finové špatně střídali a následně fauloval Jere Sallinen. Seveřané ale odolali, největší šanci měl Červenka. Hosté zahrozili poprvé v sedmé minutě, kdy dorážel Huhtala. Vzápětí po zaváhání Ohtamaay ohrozil Koskinena Vincour, ale chybují bek mu ještě stihl znemožnit lepší zakončení. Další možnost měl Červenka. Finové se ubránili i při trestu Huhtaly a Češi ustáli Sekáčovo vyloučení.

V druhém dějství přibylo šancí. Nejdříve po přihrávce Jana Kováře nepřekonal Koskinena z mezikruží Vondrka, na druhé straně ztroskotal Tommi Sallinen na Kovářovi. Ten zabránil ve skórování i Huhtalovi, který měl před sebou odkrytou branku. Za domácí pálil Buchtele. Češi se ubránili při Noskově trestu a pak je ještě několikrát podržel gólman Jekatěrinburgu.

Hrdina zápasu, gólman Jakub Kovář: "Mám z toho opravdu dobrý pocit. Jsou nuly, kdy máte patnáct, šestnáct zákroků a spíš tam děláte takovou zeď proti střelám přes celé hřiště nebo od půlky, ale dneska jsem si docela zachytal."

Střelec vítězného gólu Petr Nedvěd: "Jsem rád, že to vyšlo. Byl to dnes souboj brankářů a Jakub Kovář byl jednoznačně naším nejlepším hráčem. Chytil tam dva, spíš tři jasné góly. Držel nás celý zápas a dal nám tu šanci, abychom my mohli gól dát."

Ve 32. minutě vyrazil Kovář střely Hartikainena, Jormakky i dorážku Karalahtiho. Při dalším závaru si na něj nepřišel s důrazem před brankovištěm Koskiranta. Koskinen sice odolal po teči Hlinky, kterého ale fauloval Mäenpää. Bek Lva Praha neodseděl celý trest, protože Nedvěd překonal finského brankáře z pravého kruhu střelou k bližší tyči. V následném tlaku ještě pálili Nosek a Krajíček.

Kovář byl všude, vyrážel a hlavičkoval

Začátek třetí třetiny patřil Jakubu Kovářovi, který zachránil po vyloučeních Nedvěda a Vondrky český tým v 72 sekund dlouhém oslabení tří proti pěti. Zblízka jej nepřekonal nadvakrát Pesonen a český brankář zlikvidoval i další spršku střel. Zvýšit mohl ve 46. minutě Sekáč, ale jeho sólo vykryl Koskiken lapačkou.

Finové se snažili vyrovnat, ale Kovář byl neprůstřelný. Vylámali si na něm zuby Huhtala a Hytönen. Neinkasoval ani při Ševcově trestu. Na druhé straně se snažil o pojistku Červenka. V power play nejdříve minul prázdnou branku Novotný, ale 46 sekund před koncem se už trefil až z obranné třetiny Hlinka.

ČR - Finsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávka: 38. P. Nedvěd (Červenka), 60. J. Hlinka. Rozhodčí: Nord, Sjöqvist (oba Švéd.) - Lederer, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 13.096.

Sestavy:

ČR: Jakub Kovář - T. Kaberle, Ševc, Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava - P. Nedvěd, J. Hlinka, Červenka - Sekáč, Jan Kovář, Vondrka - Vincour, Novotný, Šimánek - T. Nosek, Kousal, Buchtele. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Finsko: Koskinen - Nummelin, Salmela, Karalahti, Mäenpää, Jaakola, Jalasvaara, Ohtamaa - Puustinen, Hytönen, Pesonen - Jormakka, Koskiranta, Hartikainen - Donskoi, Kemppainen, Rajala - J. Sallinen, T. Sallinen, Huhtala. Trenér: Erkka Westerlund.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články