Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Červenka se chce ukázat na MS, těší se do Švýcarska a stále doufá v NHL

Praha - Poprvé od loňského mistrovství světa v Praze se připojil k hokejové reprezentaci útočník Roman Červenka a těší se, že opět bude moci ukázat své kvality na mezinárodní scéně. Po sezoně strávené v české extralize v dresu Chomutova, v níž suverénně ovládl produktivitu, už se pro tu další vrátí do zahraničí. Hned po čtvrtfinálovém vyřazení Pirátů se dohodl na smlouvě ve švýcarském Fribourgu a změnit by to mohl jen případný zájem z NHL.

Červenka byl v nominaci nového trenéra Vladimíra Vůjtka staršího, který na lavičce loni v létě nahradil Vladimíra Růžičku, na prosincový Channel One Cup v Praze a Moskvě. Omluvil se ale kvůli potížím s kolenem a v reprezentaci se tak objevil poprvé téměř po roce. "Nároďák mi na jednu stranu scházel, ale zase té vytíženosti jsem měl v Chomutově dost. Teď je ten pravý čas se zase soustředit na nároďák a věnovat se mu s plnou energií," řekl Červenka na srazu ve Velkých Popovicích.

"Bylo by brzy už v půlce března mít po sezoně. Samozřejmě bych uvítal, kdyby mistrovství začínalo dřív než 6. května. Čekání bude dlouhé a podstatné bude se udržet v tempu a načasovat formu tak, aby byla v pravou dobu." Kouč Vůjtek počítá s mistrem světa z roku 2010 zatím místo centra na křídlo. Měl v plánu jej zařadit k Vladimíru Sobotkovi, jenže jeho účast v reprezentaci je kvůli zranění hodně nejistá.

"Záleží na tom, s kým hrajete a jak jsou v lajně rozdělené úkoly. S Vláďou jsem hrál rád na křídle, on mi jako centr vyhovuje. Když bych měl tvořit hru, tak je to samozřejmě lepší z pozice centra. V Chomutově mi dozadu bránil Marek Tomica a já se mohl soustředit na útok," uvedl Červenka. Je ale připravený v reprezentaci na jakoukoliv roli. "Nechci si vybírat, s kým budu hrát. To je na trenérech, kde pro ně budu nejlepší," prohlásil útočník, který si v této sezoně extraligy připsal v 57 zápasech včetně play-off 70 bodů za 26 branek a 44 asistencí.

Je nám líto, video expirovalo.
Červenka se připojil k reprezentaci nezvykle brzo

Do NHL jen na jednocestnou smlouvu

Po působení v KHL v dresu Omsku, Lva Praha i Petrohradu i po sezoně strávené v Calgary v NHL se Červenka vrátil do domácí soutěže jen na rok. Dále preferoval zahraničí a dohodl se s Fribourgem. "Přišlo mi to teď jako nejlepší volba. Neuvažoval jsem o ničem jiném, jednalo se jen o Švýcarsku a jestli je Fribourg správná adresa. Těším se a jsem na to zvědavý," uvedl Červenka. "Když se skloubí hokejová kvalita a prostředí pro rodinu, tak je to ideální. Kdybych chtěl jít kamkoliv, rodina by šla se mnou. Ale Rusko po loňsku odpadlo. A jestli hrát ve Švédsku nebo Švýcarsku, tak Švýcarsko je jasná volba."

Soutěž podle něj bude kvalitní jako další evropské ligy. "Nevím, jak moc se liší, ale když se podíváme na Ligu mistrů, tak rozdíly jsou minimální. Nebude to žádná sranda. Trochu na kanadský styl, chodí tam hodně kluků se zkušeností z NHL a hodně se bruslí," prohlásil účastník pěti mistrovství světa a dvou olympijských her. Změnit plány by mu mohl jen zájem klubu z NHL. V roční smlouvě s Fribourgem má pro tuto možnost klauzuli.

"Ale musel by mě v NHL někdo chtít, pak by to bylo reálné. Pokusím se ukázat na ledě, že na ni mám. Když někdo bude mít zájem, budu rád a určitě bych šel. Když ne, tak budu hrát ve Švýcarsku," řekl. Zájem skautů ze zámoří by mohl vzbudit na mistrovství světa. "Loni jsem to řešil, pak toho bylo moc, čekal jsem dlouho. Když člověk neví, kde bude do poslední chvíle hrát, tak je to divné. Nakonec jsem se rozhodl dobře. Teď cítím, že chci ještě hrát venku. Švýcarsko byla nejlepší volba. Do NHL můžu jít jenom na jednocestnou smlouvu. Abych šel na kemp nebo na dvoucestnou, to ne," dodal Červenka.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články