Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Červenka: Na papíře máme dobrý tým a věřím, že to ukážeme i na ledě

Nejzkušenějším českým hokejistou na nadcházejícím mistrovství světa ve Finsku bude jednoznačně Roman Červenka. Šestatřicetiletý útočník se chystá již na devátý šampionát, kromě toho se čtyřikrát představil na olympiádě a v roce 2016 nescházel ani ve výběru pro Světový pohár. Stejně jako v únoru na Hrách v Pekingu by měl reprezentaci vést jako kapitán. Věří, že tentokrát tým uspěje. Přímý přenos utkání Česko - Velká Británie sledujte v sobotu od 15:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté odletěli na MS do Finska i s brankářem Dostálem

"Věřím, že máme dobrý tým. Šance na úspěch určitě je. V posledních zápasech jsme ukázali, že kvalitu máme. Doufám, že vstup do turnaje bude podobný jako výkony v posledních duelech v přípravě," řekl Červenka před odletem do Tampere, kde reprezentaci čekají utkání v základní skupině.

Národní mužstvo před MS ovládlo České i Švédské hry a vyhrálo pětkrát za sebou. Zkušený útočník ale úspěšnou bilanci nepřeceňuje. "Dobře víme, že se začíná od nuly. Na druhou stranu to udržuje dobrou atmosféru v týmu a v kabině. Odehrané zápasy nám dodaly sebevědomí a sebedůvěru do turnaje," konstatovala opora švýcarského Rapperswil-Jona.

S výhrou na turnaji Euro Hockey Tour v zádech odletěl národní tým na MS i před rokem a poté v Lotyšsku neuspěl. I proto je Červenka obezřetný. "Myslím, že ano. Důležité ale je, že v kabině panuje dobrá atmosféra. Dost pomáhá i individuální sebevědomí hráčů. Když se dávají góly a vyhrává se, vždy to pomáhá. Dobře ale víme, že turnaj začíná od začátku a zápasů nás čeká dost. Předtím, než to bude důležité," upozornil Červenka.

Oproti olympiádě jsou v českém týmu hráči z NHL, změnil se hlavní trenér a systém hry. Hned několik hokejistů se do konečné nominace dostalo poté, co absolvovalo dlouhou přípravu na MS. I to může být podle Červenky výhoda. "Pokud se něco opakuje často, tak je to samozřejmě víc zažité, což těm klukům pomůže. Ale myslím, že kluci, včetně mě, co přijeli později, do toho vstoupili velice dobře a nebyl jediný problém." 

Červenka odehrál za národní tým již 166 zápasů a zažil řadu velkých akcí. Sílu mužstva podle jmen i proto hodnotit moc nechtěl.

"Není to o jménech na papíře, ale o tom, co předvedeme na ledě. Dobrým příkladem jsou Slováci, co ukázali na olympiádě. Ale myslím, že i na papíře máme dobrý tým a ukážeme to i na ledě. Jsme dobře vyvážení. Jsou tam zkušení kluci, ale i mladí, kteří jsou hladoví. Kabina v tomhle směru funguje velice dobře," zopakoval odchovanec Slavie.

Nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku švýcarské ligy se chystá na deváté MS a přibližuje se rekordmanovi Davidu Výbornému (12). Individuální statistiky ale zatím moc neřeší. "Takhle to nevnímám. Já bych moc rád ještě zažil nějaký úspěch. To je hlavní motivace, proč tady jsem a proč tu jsou vlastně všichni. Čísla pro mě momentálně nejsou důležitá. Možná až jednou skončím, tak se na to podívám, ale zatím tomu tak není," dodal Červenka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články