Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Část reprezentace se sešla před MS, další hráči se k týmu připojí individuálně

Hokejová reprezentace se sešla v Praze před mistrovstvím světa, které se uskuteční v květnu v Dánsku. Trenérovi Josefu Jandačovi se z nominované třiadvacítky zatím hlásili dva gólmani, sedm obránců a sedm útočníků. Zbývající pozvaní hokejisté se k týmu postupně připojí později.

Josef Jandač
zdroj: ČTK/Pancer Václav

Se sedmičkou dopředu omluvených hráčů se Jandač dohodl na jejich individuálním příjezdu. Včetně poražených účastníků čtvrtfinále, pardubických útočníků Davida Tomáška s debutantem Martinem Kautem, které donominoval v pondělí spolu s obráncem Tomášem Pavelkou ze Sparty a útočníkem Jakubem Orsavou z Mladé Boleslavi.

"Robert Kousal se připojí ve středu, Michal Řepík a David Tomášek zrovna tak, již zítra dorazí Martin Kaut. U kluků ze Švýcarska se Michal Birner připojí 1. dubna, Roman Červenka má ještě nějaké problémy z play-off a dáme si vědět, ale asi podobně jako Birner až v Příbrami. Obránce Michal Jordán pak až 9. dubna," řekl Jandač na srazu.

Po zařazení osmnáctiletého Kauta jsou ve výběru čtyři nováčci. Debutovat v národním týmu mohou také obránce Jakub Galvas z Olomouce a útočníci Adam Musil ze San Antonia z nižší AHL a Matěj Stránský z Čerepovce z KHL. Kaut, který reprezentoval na přelomu roku na mistrovství světa hráčů do 20 let, má za sebou druhou sezonu v extralize v dresu Pardubic. Ve 45 zápasech včetně play-off si v ní připsal 12 branek a devět asistencí.

Je nám líto, video expirovalo.
Část hokejové reprezentace trénovala v Praze

"Jde o hráče, kteří mají možnost se ukázat a nabrat zkušenosti. Třeba se jim pak otevře i cesta dál. Říkal jsem to i v kabině, že u mistrovství světa je to trošku jiné než nominace na Světový pohár či olympiádu, kde je nominace daná. Tady je poměrně dlouhá příprava a už mnoho kluků do ní šlo s minimálními šancemi a nakonec hráli na šampionátu. Je to jen na nich; pochopitelně někdo má tu šanci větší, někdo menší," podotkl Jandač.

Jandač nemůže pro květnové MS v Dánsku počítat se zraněnými útočníky Tomášem Zohornou z Chabarovsku a Lukášem Radilem ze Spartaku Moskva a bekem Jakubem Nakládalem z Jaroslavle. Velmi malá pravděpodobnost účasti je s ohledem na zdravotní stav také u dalších obránců Jana Koláře z Chabarovsku a Tomáše Kundrátka z Nižního Novgorodu.

Pro Jandače to znamená velmi citelné ztráty. Každý z pětice hráčů hájil české barvy v únoru na olympijském turnaji v Pchjongčchangu a reprezentační kouč na ně spoléhá již delší dobu.

"Tomáš Zohorna má problémy s kotníkem, šampionát nemůže absolvovat. Lukáš Radil, u toho víme zhruba týden o jeho zdravotních problémech, které mu nedovolí účast na mistrovství světa, a čeká ho poměrně dlouhodobá léčba. Jakub Nakládal jde také na operaci," vypočítal Jandač na srazu hokejové reprezentace v Praze.

Jandač chce z KHL povolat Jana Kováře a Pavla Francouze

Alespoň náznaky naděje jsou v případech Koláře s Kundrátkem. "O Honzu Koláře máme samozřejmě zájem, jenže má poměrně závažné zdravotní problémy. Není to přímo břišní sval, ale nepříjemné zranění v oblasti břicha," přiblížil Jandač. 

Z Kontinentální ligy však chce určitě využít služeb útočníka Jana Kováře z již vyřazeného Magnitogorsku a Pavla Francouze, brankářské jedničky týmu pod pěti kruhy. "S Honzou Kovářem jsem domluvený, že si budeme volat, Pavla čeká s Čeljabinskem ještě rozhodující zápas (proti Ufě). Zájem o něho máme, ale i kdyby už pro něho skončilo play-off, určitě se nezapojí hned a necháme mu nějaký čas," uvedl.

Český tým bude trénovat v Tipsport Aréně do čtvrtka. Od neděle se pak přesune do Příbrami, kde sehraje ve středu 4. dubna a o den později duely Euro Hockey Challenge proti Švýcarsku. V dalším týdnu se Češi vrátí k přípravě do Prahy a pak se přesunou do Francie k dalším dvěma duelům EHCh (13. dubna v Amiens a o den později v Cergy).

Následně se uskuteční Carlson Hockey Games v Pardubicích a generálkou před MS budou Švédské hry v Södertälje a Stockholmu (26.-29. dubna). Šampionát v Dánsku se uskuteční od 4. do 20. května. Český tým do něj vstoupí 5. května duelem se Slovenskem, ve skupině A narazí také na Švédsko, Švýcarsko, Rusko, Bělorusko, Francii a Rakousko.

Nominace českých hokejistů na start přípravy před MS v Dánsku:

Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice), Dominik Furch (Omsk/KHL)

Obránci: Marek Hrbas, Lukáš Klok (oba Vítkovice), Jakub Galvas (Olomouc), Tomáš Pavelka (Sparta Praha), Michal Jordán (Chabarovsk/KHL), Vojtěch Mozík (Podolsk/KHL), Adam Polášek (Soči/KHL), Ondřej Vitásek (Chanty-Mansijsk/KHL)

Útočníci: Martin Kaut, David Tomášek (oba Pardubice), Michal Birner, Roman Červenka (oba Fribourg-Gottéron/Švýc.), Andrej Nestrašil, Robin Hanzl (oba Nižněkamsk/KHL), Jakub Orsava (Mladá Boleslav), Michal Řepík (Sparta Praha), David Šťastný (Zlín), Roman Horák (Podolsk/KHL), Robert Kousal (Davos/Švýc.), Adam Musil (San Antonio/AHL), Matěj Stránský (Čerepovec/KHL)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články