Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Čajánek poslal Zlín do semifinále

Hradec Králové - Zlínský Petr Čajánek gólem v prodloužení proti Hradci Králové v šestém čtvrtfinále zajistil účast Beranů v semifinále play-off hokejové extraligy. Loňský poražený finalista vyhrál 2:1. Zlín opanoval sérii 4:2 na zápasy, jeho soupeřem v semifinále bude Třinec.

Petr Čajánek ze Zlína (vpravo) se raduje z vítězného gólu v prodloužení
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Domácí Mountfield byl zpočátku o něco aktivnější, k čemuž mu pomohla i brzká přesilovka po Kotvanově prohřešku. Ta však přišla vniveč a následně se začali osmělovat i Berani, v jejichž brance dostal opět příležitost Štůrala. Ani šance Köhlera a Veselého ale stavem nepohnuly.

Ve 12. minutě přišlo největší vzrušení první třetiny: Mertl po nečekaném odrazu puku od mantinelu uháněl sám na Štůralu, při zakončení ale rozezvučel jen brankovou konstrukci. Na druhé straně kontroval Balaštík, přihrávku vzduchem před prázdnou branku minul Kubiš a ranou bez přípravy po hrozivém nápřahu neuspěl Honejsek, k němuž se zatoulal kotouč po nepřesnostech v rozehrávce domácích.

Zkraje druhé části se proháčkoval přes celou délku kluziště až do zakončení Knotek, o gólovou tečku ho však připravil pozorný Štůrala. A bezchybný byl strážce zlínského brankoviště i při Harantově pokusu.

Po polovině základní hrací doby Královéhradečtí zmáčkli svého soka, Štůrala se zapotil při Ptáčkově bombě, puk do odkryté branky nedokázal dostat Škoda. Poté přišla přesilovka domácích, v níž se znovu vyznamenal skvělý Štůrala po dalším dobře mířeném pokusu zkušeného beka Ptáčka.

V končící 37. minutě měli Berani jedinečnou příležitost v podobě 103 vteřin dlouhé přesilovky pět na tři, stačilo jim však pouze dvacet. Po Marušákově ráně od modré čáry se puk od zadního hrazení odrazil ke zcela volnému Balaštíkovi a zlínský kanonýr už si věděl rady. Před druhou přestávkou si klasickou přesilovku zahrál i Mountfield, jenže Kudrna ani jednu ze dvou slibných možností neproměnil.

Do třetího dějství vlétli Východočeši plni odhodlání se ještě poprat s nepříznivým vývojem. Tvrdík po akci Pospíšila a jeho střílené přihrávce tečí zblízka minul prázdnou branku. Poté přišla na řadu další přesilovka, v níž hosté přežili bez úhony s notnou dávkou štěstí, ale na začátku 48. minuty už se domácí dočkali. V signalizované početní výhodě ukončil po 107 minutách a jedné vteřině Štůralovu neprůstřelnost v sérii Škoda.

Rozhodnutí měli na holích Šimánek, Balaštík a v 56. minutě i Čajánek; toho sice nevychytal gólman, jenže nezacílil přesně. A protože selhal i Tvrdík, došlo na prodloužení. V něm bylo k vidění hned několik zajímavých momentů, o něco více ze hry měl Hradec, jenže rozdílová trefa dlouho nepřicházela. Přinesla ji až signalizovaná přesilovka pro Zlín. Hosté v přečíslení nejprve nastřelili zásluhou Lešky tyč, o pár vteřin později uzavřel celou sérii Čajánek.

Mountfield Hradec Králové - PSG Zlín 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 48. Škoda (Dej, Pospíšil) - 38. Balaštík (Marušák, Leška), 76. Čajánek (Marušák, Leška). Rozhodčí: Husička, Pešina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5, navíc Knotek - Zámorský oba 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5742. Konečný stav série: 2:4.

Hradec Králové: Kantor - Harant, Vydarený, Ptáček, Mikuš, Jank, Frühauf - Kudrna, Mertl, Šimánek - Dej, Tvrdík, Pospíšil - Švagrovský, Knotek, Škoda - Rousek, Červený, J. Marek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.

Zlín: Štůrala - Zámorský, Urbanec, Marušák, Kotvan, Řezníček, Horák - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - J. Ondráček, Melenovský, Kubiš - Okál, Holík, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Peter Draisaitl (Hradec Králové): "Myslím, že dnes to bylo tak trochu zrcadlo celé série, kdy se moment houpal sem a tam. Každý tým měl chvíle, kdy byl lepší než ten druhý. Nebylo žádnou náhodou, že se zápasy rozhodovaly až na jejich konci přes nějakou přesilovku, jiný okamžik nebo prodloužení. Když vezmeme všech těch šest zápasů, tak jsme měli také naše šance vyhrát každý z nich. V klíčových momentech se projevily play-off zkušenosti, kterých měl na své straně více Zlín. My jsme občas zahráli naivně, což byl možná nakonec ten rozdíl."

Juraj Jurík (Zlín): "Myslím si, že utkání bylo celkově vyrovnané. Věděli jsme, že máme ten bodík navíc, a i minulý zápas nám celkem vyšel, takže dvě třetiny bylo poznat, že jsme hráli docela dobře. Využili jsme té přesilovky, kterou jsme dostali. Šli jsme do vedení. Domácí pak v poslední třetině věděli, že mají nůž na krku, zlepšili hru, byli aktivnější, po zásluze si vynutili gól na 1:1 a šlo se do prodloužení. Pro nás šťastné - potřetí v sérii jsme dali gól v prodloužení my. Projevilo se tam podle mého názoru, že jsme měli víc zkušenějších hráčů, kteří mají něco odehrané. Jsme rádi, že jsme to ukončili na šest zápasů, Hradec Králové byl velice dobrým a nepříjemným soupeřem."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články