Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Bývalý obránce Kaberle zmapoval život hokejového klanu

Praha - Bývalý vynikající hokejový obránce František Kaberle pokřtil knihu Já a moji synové. Popisuje v ní nejen svoji kariéru, ale také hokejový život se dvěma syny Františkem a Tomášem, kteří jsou stále ještě aktivními nositeli slavného jména. František je členem obrany extraligových Pardubic, Tomáš dlouholetou oporou kanadského Toronta v zámořské NHL.

Devětapadesátiletý Kaberle patří mezi největší postavy historie českého hokeje; je dvojnásobným mistrem světa a šestinásobným mistrem republiky. Společně se syny pak čítá jejich sbírka celkem osm titulů světových šampionů - František Kaberle mladší vyhrál pětkrát, Tomáš jednou.

"Ta knížka je hlavně o hokeji, sem tam je tam zapsán i nějaký zážitek a hodně prostoru je věnováno mým skvělým spoluhráčům," řekl Kaberle. Sám nepsal, pouze vyprávěl. "Nemám na to talent jako třeba pan Gut, který napsal několik knížek, takže jsem vyprávěl autorce, která to zaznamenávala," dodal Kaberle.

Je nám líto, video expirovalo.
František Kaberle st. vydal knihu

Kaberel nezapomněl na hokejové kamarády

Stejný postup byl uplatňován i v případě jeho synů. "Jezdila jsem za nimi během léta a zpovídala je," popsala vznik knihy Alena Šloufová. Stejně postupovala i v případě Karla Guta, Pavla Patery, Jaromíra Jágra, Martina Procházky, Milana Nového, Františka Pospíšila či nedávno zemřelého Eduarda Nováka, jimž Kaberle v knize věnoval hodně prostoru, neboť se jedná o slavné postavy hokejové historie nebo Kaberleho dlouholeté spoluhráče a kamarády.

Kaberle se Šloufovou začali na knize pracovat před dvěma lety, po roční přestávce se ji nakonec podařilo dokončit. "Rozhodli jsme se to udělat tak trochu k Františkovým šedesátinám," připomněla Šloufová významné jubileum, které Kaberle v srpnu příštího roku oslaví.

Křtu se zúčastnili i Pavel Patera, současný kapitán hokejistů Kladna, s nímž právě Kaberle svázal svoji hokejovou kariéru, bývalý hráč, trenér a později i předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut a také spoluautorka knihy Alena Šloufová. Kniha o rozsahu 176 stran stojí 250 korun.

Z knihy Já a moji synové
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články