Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Buffalo uvedlo Haška do síně slávy a v příští sezoně vyřadí číslo 39

Buffalo - Český hokejový brankář Dominik Hašek, který byl uveden do klubové Síně slávy Buffala před utkáním NHL s Tampou Bay, se dočká v příští sezoně další pocty. Haškovo číslo 39 klub slavnostně vyřadí a vyvěsí ke stropu haly First Niagara Center.

Dominik Hašek v dresu Buffala
zdroj: ČTK

Devětačtyřicetiletý šestinásobný držitel Vezinovy trofeje z doby působení v Buffalu je prvním českým hokejistou, který byl v NHL za svou hvězdnou kariéru takto oceněn. Zařadí se mezi další šestici legend Buffala Gilberta Perreaulta (číslo 11), Ricka Martina (7), Reneho Roberta (14), Tima Hortona (2), Dannyho Gareho (18) a Pata LaFontainea (16).

Rick Jeanneret, televizní a rádiový reportér Buffala: "Říkám to už léta. A nyní mám příležitost říct to i přímo jemu - nikdy jsem neviděl lepšího gólmana, než byl Dominik Hašek."

Hašek v Buffalu působil v letech 1992 až 2001. Sabres jej získali z Chicaga za brankáře Stephana Beauregarda a výběr ve čtvrtém kole draftu. Sabres vychytal v NHL 234 vítězství ve 491 zápasech a s 55 čistými konty drží klubový rekord. V play-off má Hašek klubová maxima v počtu zápasů (68), výher (37) a čistých kont (6). V roce 1999 pomohl Sabres k postupu do finále Stanleyova poháru. Jeho zisku se dočkal ale až v letech 2002 a 2008 s Detroitem.

"Dominátor" si cení pocty, které se mu od Buffala dostává, a návrat do města, které mu přirostlo k srdci, i dění před ceremoniálem si užil. "Jsem velice potěšen, že jsem byl pozván do Buffala, abych byl uveden do klubové Síně slávy," řekl Hašek, který se tak zařadil mezi dalších 41 osobností Sabres. "Vždycky pro mě něco znamená, když se vracím do Buffala a potkám kamarády a lidi, se kterými jsem tady působil a strávil tak krásné chvíle."

Během kariéry v Buffalu si v letech 1997 a 1998 vysloužil také Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL, kterou získal dvakrát jako první gólman v historii, a Lester B. Pearson Award (Ted Lindsay Award) pro nejlepšího hráče podle hráčské asociace NHLPA. Dvakrát (v letech 1994 a 2001) také získal William M. Jennings Trophy pro brankáře týmu, který obdržel v sezoně nejmenší počet branek. "Prožil jsem v Buffalu skvělé roky. Mohu poděkovat, že jsem byl do tohoto města a organizace v roce 1992 z Chicaga vyměněn. Dostal jsem šanci stát se prvním gólmanem. Pak jsme měli šest nebo sedm let skvělé mužstvo a za devět sezon jsme s výjimkou jediné pokaždé byli v play-off," uvedl Hašek.

Dominik Hašek: "První v řadě stojí moji spoluhráči. Během těch devíti let v Buffalu jsem hrál s mnoha skvělými hráči a díky nim tady stojím. Ten společný čas si budu vždy pamatovat a také to, čeho jsme byli schopni dosáhnout."

Litoval jen, že s Buffalem nezískal Stanleyův pohár. "Povedlo se nám play-off v letech 1998 a 1999. Došli jsme i do finále. Ale přesto bylo pro mě velké ocenění hrát za tento klub a nikdy na to nezapomenu," doplnil Hašek, který v NHL chytal i za Ottawu. O naději na Stanleyův pohár v roce 1999 připravil Buffalo proti Dallasu kontroverzní gól Bretta Hulla, který rozhodl o výhře 4:2 na zápasy trefou ve třetím prodloužení, ale stál přitom v brankovišti. "To je život. Byli jsme tak blízko. Vím, že ten gól byl zklamáním pro všechny v kabině i ve městě, ale tak to v životě chodí. Někdy vyhrajete, někdy jste blízko a nevyjde to," řekl Hašek s odstupem 15 let.

Dominik Hašek v dresu Buffala
zdroj: ČTK

"Byl to pro nás nešťastný večer, ale pro mě to nebyl konec života. Věřím, že přijde den, kdy Buffalo Stanley Cup získá," tvrdí Hašek, přestože aktuálně jsou Sabres nejhorším týmem soutěže. V Buffalu se potkal s trenérem Tedem Nolanem, který jej vedl v letech 1995 a 1997 a měli spolu spory. Podle obou je ale už odvál čas. "Co k tomu mohu říct? Někdy věci cítíte jinak než jiný člověk a myslíte si, že váš názor je lepší než jeho. Ale myslím si, že i v té době jsme odvedli pro klub dobrou práci. Přeju mu hodně štěstí, aby se mu povedlo Buffalo zvednout," doplnil Hašek.

V NHL odchytal celkem 735 utkání s průměrem 2,13 obdržené branky na zápas a s úspěšností 92,2 procenta. S 389 výhrami mu patří jedenácté místo v historii a s 81 čistými konty se dělí o šestou pozici. V bojích o Stanleyův pohár měl ve 119 utkáních průměr 2,02 gólu na utkání, úspěšnost 92,5 procenta a vychytal 14 nul. Po odchodu z NHL ještě působil v sezoně 2009/10 v extraligových Pardubicích, kterým pomohl k titulu.

Následující ročník jako poslední v aktivní kariéře strávil ve Spartaku Moskva v Kontinentální lize. "Hokejová kariéra je za mnou. Byly to skvělé roky, člověk prožil fantastické věci. Dělal to, co miluje. Byl za to velmi dobře placený, byl s lidmi, které má rád, a prožil s nimi skvělé chvíle," prohlásil Hašek. Bude také kandidátem na vstup do Síně slávy NHL. Poprvé se jméno olympijského vítěze z Nagana může objevit mezi kandidáty už letos v létě.

Zdroj
ČTK, YouTube

Hlavní zprávy

Nejčtenější články