Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Budou to zápasy na krev, těší se Jaškin na Světový pohár

Praha - Útočník Dmitrij Jaškin si díky zářijovému Světovému poháru odbude premiéru v dresu české hokejové reprezentace a debut bude pro třiadvacetiletého rodáka z Omsku o to pikantnější, že se může dočkat v přípravě zápasu proti Rusku. Syn bývalého obránce Vsetína Alexeje Jaškina naváže na vystoupení v českém dresu ze světových šampionátů do 18 i 20 let. Češi se před turnajem nejdříve utkají 8. září s Ruskem v Petrohradu a o dva dny později se sbornou i doma v O2 areně. Přímé přenosy z příprav před Světovým pohárem i samotný turnaj odvysílá živě ČT sport a náš web.

Po odchodu ze Slavie v roce 2012 působil rok v juniorské QMJHL v Monctonu a další tři sezony nastupoval v NHL za St. Louis či na farmě v celku Chicago Wolves v AHL. Možnost obléci reprezentační dres se naskytla až nyní. Nový kouč českého národního týmu Josef Jandač zařadil Jaškina do kádru pro prestižní turnaj v Torontu na konci května při druhé vlně nominace.

"Už jsem proti nim hrál v mládežnických reprezentacích a vždycky to bylo speciální. Určitě se na to těším. Myslím, že to bude sranda a super debut. Trošku asi nervózní budu, bylo by divný, kdybych nebyl. Ale pár zápasů jsem v NHL už odehrál, takže z toho pohledu to nebude zase tak nic zvláštního," doplnil Jaškin, který se aktuálně připravuje střídavě se Slavií i Spartou.

Přestože je český tým v zámoří odborníky pasován do role outsidera turnaje, podle Jaškina se bude rozhodovat až v samotných zápasech. "Je to jejich věc a uvidí se na ledě. Teď se může spekulovat a říkat cokoliv. Já se na to těším, co se stane, se stane. Je to největší turnaj za posledních asi deset let a všichni budou v plné síle a formě, takže musíme jen makat, soustředit se na nás a uvidíme," prohlásil Jaškin.

Český tým se poprvé sejde v neděli 4. září v Praze kvůli lékařským prohlídkám a o den později začne přípravný kemp. Jaškin zatím netuší, jaká bude jeho role v týmu. "Máme ještě do začátku deset dní do kempu a rozhovor o tom bude asi až tam," uvedl Jaškin, jehož v únoru v St. Louis navštívil při inspekční cestě asistent Jiří Kalous. "V tu dobu ještě nikdo nevěděl, kdo bude nominovaný. Spíš jsme si povídali o mistrovství světa."

Jaškin právě v té době vypadl ze sestavy St. Louis, krátce působil i na farmě, ale v play-off se do prvního týmu vrátil. Stihl šest zápasů, v nichž si připsal gól a asistenci. "Měsíc jsem nehrál, pak jsem skočil do rozjetého vlaku ještě proti Dallasu, který výborně bruslí. Ale hned ten první zápas jsem dal gól a docela se naší lajně dařilo, takže to aspoň nějak napravilo tu sezonu," prohlásil Jaškin.

Jaškin: Na sezonu budu připravený dobře

S Blues došel až do finále Západní konference, kde St. Louis prohrálo se San Jose. Jaškin po sezoně podepsal novou dvouletou smlouvu s ročním příjmem jeden milion dolarů. "Na to, jaká ta sezona byla, jsem dostal slušný kontrakt. Teď budu mít dva roky klid a vím, na čem jsem. Musím odehrát super dvě sezony, abych pak dostal další," řekl Jaškin.

Světový pohár pro něj bude i odrazovým můstkem do další sezony v NHL. "Pro všechny hráče, kteří tam budou, to bude lepší příprava než jakákoliv jiná. Budou to zápasy úplně na krev. Budu dobře připravený na sezonu," dodal Jaškin.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci nezbylo místo na Hudlera, pojedou Jaškin s Faksou
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články