Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Budějovice zrušily hokejový Dvořákův memoriál

České Budějovice – Mezinárodní hokejový turnaj žáků, který měl proběhnout v Českých Budějovicích, organizátoři na poslední chvíli zrušili. K rozhodnutí je přivedly požadavky radnice, která podle organizátorů chtěla za pronájem zimního stadionu třikrát více než loni, sdělila to navíc na poslední chvíli. Na to však pořadatelé Memoriálu Miroslava Dvořáka nemají. Radnice však tvrdí, že kdyby organizátoři byli požádali o slevu, dostali by ji tak jako dříve. Podle primátora Juraje Thomy jsou pořadatelé neschopní. O stříbrný puk se mladí hokejisté sice utkají, ale pouze na lokální úrovni v Hluboké nad Vltavou.

Memoriál Miroslava Dvořáka
zdroj: ČT24

Pronájem stadionu pro Memoriál Miroslava Dvořáka stál loni 25 tisíc korun, letos už 70 tisíc. Rozdíl spočívá ve zpoplatnění pronájmu šaten, které měli mladí hokejisté dříve zdarma. Protože se o zvýšení ceny pronájmu dozvěděli pořadatelé krátce před začátkem turnaje a v rozpočtu už jim na šatny nezbylo, celou akci zrušili a vracejí příspěvky přihlášeným účastíkům. "Odvolali jsme všechna mužstva, která jsme měli potvrzená," uvedl spoluorganizátor memoriálu Karel Pražák.

Podle vedení města, kterému zimní stadion patří, si za zdražení mohou organizátoři sami. O šatny zdarma měli požádat, když tak neučinili, radnice předpokládala, že za ně zaplatí. Primátor Juraj Thoma zdůraznil, že i tak je cena obzvlášť nízká, organizátoři Memoriálu Miroslava Dvořáka mají led k dispozici za 500 korun za hodinu, zatímco obvykle se platí 3 000 korun za hodinu. "Hledal bych důvody neorganizace tohoto turnaje v neschopnosti pořadatelského týmu," zhodnotil primátor.

O nutnosti požádat o pronájem šaten však prý zástupci Českého svazu letního hokeje vůbec nevěděli. "Roky nazpět jsme tady pořádali různé akce a nikdy nám tato částka účtována nebyla," sdělil sekretář svazu Luděk Pavelka.

Memoriál Miroslava Dvořáka přitom je docela významná událost. Podporují ho například reprezentační hvězdy, které mají v mládežnických týmech možné nástupce. "Zrušení je škoda," poznamenal hokejista Aleš Kotalík.

Pověst turnaje se snaží zachránit v Hluboké, kde hokejista Miroslav Dvořák na konci kariéry působil. O Vánocích tady na jeho počest zorganizují několik zápasů, nepůjde však o plnohodnotnou náhradu budějovického memoriálu. "Bude to na nižší, zřejmě lokální úrovni," upřesnil Karel Vácha z hlubockého hokejového klubu.

Opomenutí organizátorů turnaje – nebo snad naschvál českobudějovické radnice – přineslo českému hokeji alespoň jeden malý zisk. Protože se o stříbrný puk neutkají zahraniční týmy, připadne letos trofej docela jistě některému domácímu mužstvu. Pořadatelé věří, že příští rok už bude vše v pořádku a další ročník memoriálu neohrozí žádné spory ani ostuda, kterou letos vše skončilo.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články