Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Bronz berou Američané, Finové jsou opět čtvrtí

Stockholm – Souboj o bronz na mistrovství světa mezi Finskem a USA přinesl po skóre 2:2 prodloužení i samostatné nájezdy. Ty na svoji stranu dokázali převážit Američané a ze Stockholmu si po výsledku 3:2 odváží stejné medaile jako na pražském a ostravském MS v roce 2004. Finové doháněli dvougólovou ztrátu z první třetiny, kterou smazal dvěma zásahy Lauri Korpikoski. Rozhodující nájezd proměnil Alex Galchenyuk, jenž tak obstaral americkou medaili po devíti letech.

Finsko - USA
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Američané do utkání o bronz vlétli, když vyhráli všechny osobní souboje během první minuty. Už v 58. sekundě se počtvrté na turnaji prosadil Craig Smith – 0:1 pro severoamerický tým. Finové, naposledy vedeni koučem Jukkou Jalonenem, začali aktivně napadat až po úvodní pětiminutovce. Američané měli problémy s rozehrávkou a brankář Gibson musel dokazovat své kvality. Vyrovnat mohl zanedlouho Aaltonen, který si sjel do mezikruží, kam mu puk adresoval nejproduktivnější hráč Suomi na šampionátu Kontiola. Juhamatti Aaltonen mířil pod břevno, ale Gibson výtečně zareagoval pravým ramenem.

V dalším průběhu prvního dějství šli Finové za vyrovnáním. Americký gólman nadále držel čisté konto. Pak trochu polevili a v soubojích působili laxnějším dojmem. Brzy přišel trest - dvougólový rozdíl ve skóre narostl po první americké přesilovce, které předcházel faul Korpikoskiho. Kapitán Paul Stastny překonal po přihrávce úvodního střelce Smithe svým sedmým gólem na mistrovství Anttiho Raantu – 0:2.

Klidný prostředek zápasu

Poklidným tempem začala druhá třetina. Finové sice několikrát kroužili útočným pásmem, ale na svou kořist v podobě nebezpečného zakončení si nepřišli. Na druhé straně zaujmula před Raantou nahazovaná přihrávka Mosse, po které došlo ke srážce finského brankáře s vlastním spoluhráčem. Stav se ale neměnil. Po dvouzápasové pauze se do sestavy USA vrátil Buttler a chuť na něm byla znát. Po šesti minutách dorážel na Raantu i on.

Finsko dostalo amerického protivníka v polovině zápasu lehce pod tlak, puk létal skrz brankoviště z jedné strany na druhou. Mezi tři tyče ho však nedopravil ani kanonýr Kontiola. Rychlou střelu poté vyprodukoval po akci Salminena bek Jalasvaara, jenže Gibson ztlumil jeho pokus do prsou. Ani s každým dalším osobním střetem se náboj utkání nezvyšoval. Centr třetí formace Koskiranta svými přejezdy před Gibsnem chtěl odvést gólmanovu pozornost. Když už se podařilo štiplavou střelou čtvrté formaci, překazil možné snížení Hytönena v poslední možný moment americký obránce Jacob Trouba.

V úvodu třetí třetiny se nastavený trend příliš neměnil. Vlažné utkání nemohlo poloprázdné tribuny a publikum rozhýbat. Zápletku přinesla až finská akce jedenáct minut před koncem. Lauri Korpikoski využil špatné pokrytí Finů americkou defenzivou a snížil bekhendovou tečí na 2:1. Srovnáno mohlo být vzápětí. Aaltonen se vřítil do útočného pásma středem a sám před Gibsonem zkoušel prostřelit jeho betony. Puk se mu však mírně svezl po čepeli a skončil mimo branku.

Prodloužení obstaral Korpikoski

Nerozhodný stav 2:2 nakonec nastal v 53. minutě po závaru před Gibsonem a druhém gólu Korpikoského. Na něm měl velký podíl Granlund, který se skvělou kličkou probil do brankoviště až od bočního mantinelu. Kontiola pak málem nepotěšil amerického kouče Joea Sacca. Jeho šanci Američané se štěstím přestáli a šlo se do desetiminutového prodloužení.

V něm se na náznak šance čekalo poměrně dlouho. Vzruch po přečíslení Finů ukončilo posunutí americké branky v 65. minutě. Obránce Laakso se pak snažil nachytat Gibsona. Ten zlikvidoval jeho příklep zkušeným způsobem. Šťastný okamžik si vybral i Raanta. Horní konec jeho hole zastavil pokus Američanů v předposlední minutě prodloužení. Žádná další výraznější příležitost nepřišla. O majiteli bronzu musely tedy rozhodnout nájezdy.

Oba brankáři v nich drželi neprůstřelnost v první sérii. Do vedení poslal Finy střelec Pesonen, ale Galchenyuk na počátku třetí třetiny i pod tlakem neúspěchu srovnal. Korpikoski měl tak mečbol, ale nevyužil ho a pokračovalo se dál v obráceném pořadí. Granlundovi následně nevyšel trik à la Forsberg. Podruhé se tak rozjel Alex Galchenyuk a kličkou do forhendu překonal Raantu. Zajistil tím Američanům cenný kov z mistrovství světa po devíti letech.

Finsko - USA 2:3 po samostatných nájezdech (0:2, 0:0, 2:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 49. Korpikoski (Väänänen, Mikael Granlund), 53. Korpikoski (Mikael Granlund, Kontiola) - 1. C. Smith (P. Stastny, Moss), 16. P. Stastny (C. Smith, Trouba), rozhodující sam. nájezd Galchenyuk. Nájezdy proměnili: Pesonen - Galchenyuk 2. Nájezdy neproměnili: Kontiola, Korpikoski, Mikael Granlund - C. Smith, Oshie. Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Reiber - Arm (oba Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 1:0. Využití: 0:1. Diváci: 6 836.

Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Pihlström, Mikael Granlund, Korpikoski - Savinainen, Koskiranta, Salminen - Haataja, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.

USA: Gibson - Faulk, Carle, Hunwick, Johnson, Petry, Ch. Butler, McBain, Trouba - C. Smith, P. Stastny, Moss - Oshie, Stapleton, Galchenyuk - S. Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, B. Butler. Trenér: Joe Sacco.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články