Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Brno zaskočilo Plzeň na jejím ledě a v sérii vede

Plzeň - Západočeští obhájci titulu vstoupili do play-off poměrně laxně a prohráli v domácím prostředí s Brnem 1:4. Kometa celý zápas poměrně pohodlně kontrolovala, rozhodující náskok si vybudovala už v první dvacetiminutovce. Plzeň se zmohla pouze na jedinou korekci stavu, která však Brno nijak neohrozila.

Plzeň - Brno
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Obhájci titulu vstoupili do utkání aktivněji, ale v páté minutě tečoval nahození uzdraveného Jiřího Hanzlíka Indrák pouze těsně vedle. O čtyři minuty později putoval na trestnou lavici Tomáš Svoboda, ale při jeho vyloučení skórovali paradoxně hosté. Po zaváhání Dudy na útočné modré čáře totiž zužitkoval přečíslení dvou na jednoho po přesné přihrávce Čermáka Hruška. Vzápětí mohl v pokračující přesilovce vyrovnat Kratěna, gólman Čiliak však stačil zasáhnout.

Gól inkasovaný v oslabení Plzeň viditelně poznamenal a Kometa převzala iniciativu. Navíc v 15. minutě získala po dvou faulech Indiánů početní výhodu pět na tři, v níž po přesné bekhendové příhře Němce zvýšil Hruška opět ranou bez přípravy pod břevno na 2:0. Při další brněnské přesilové hře v závěru první části uchránil domácí od pohromy jen Machovský, který dokázal vytěsnit střelu nekrytého Káni z mezikruží. Do druhé části vstoupili Indiáni o poznání aktivněji, po vybídnutí Vlasáka ale Pletka v dobré pozici pálil nad.

Následovala plzeňská přesilovka, v níž Vlasák - vracející se do sestavy po zranění žebra - připravil střeleckou pozici znovu Pletkovi, Čiliak však stačil skvěle zasáhnout pravým betonem. Hosté už se dopředu příliš netlačili, přesto se díky Němcově teči ve 26. minutě dočkali třetího gólu. Plzeňský kouč Razým poté stáhl hru na tři útoky. Domácí obrana však riskovala a zapomněla za sebou Jakuba Svobodu, jenž svůj únik zakončil střelou do horní tyče. Ve 33. minutě ČEZ aréna poprvé slavila gól, když dobrou práci Dvořáka okolo brankoviště korunoval úspěšnou dorážkou Ján Sýkora.

Za chvíli před odkrytou brankou minul kotouč Kašpařík. Hosté přes plzeňský nápor hrozili z brejků, Němcova další teč ovšem ve 37. minutě do sítě neprošla. Na začátku závěrečné třetiny dokázal Čiliak zastavit Pletkovo rychlé zakončení po odrazu kotouče od zadního mantinelu a naděje domácích na obrat uťal ve 46. minutě dorážkou po vyhraném buly Němec. Plzeňští zareagovali nasazením náhradníků a Kometa už svůj povedený zápas v poklidu dovedla k vítězství.

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 33. J. Sýkora (M. Dvořák) - 11. J. Hruška (Čermák), 15. J. Hruška (V. Němec), 26. V. Němec (T. Svoboda), 46. V. Němec (Kuboš). Rozhodčí: Fraňo, Homola - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5 483. Stav série: 0:1.

Plzeň: Machovský - Slovák, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, Boháč, Mozík, Frolo, od 53. navíc Moravčík - Kratěna, Martin Straka, J. Sýkora - Duda, Vlasák, Pletka - Indrák, Kašpařík, Lev - M. Dvořák, T. Sýkora, Pitule - od 53. navíc Schleiss. Trenéři: Razým a Michal Straka.

Brno: Čiliak - Miller, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka - H. Zohorna, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - J. Svoboda, Koreis, Burian - Vondráček, P. Mrázek, Pivko. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Milan Razým (Plzeň): "Soupeř vyhrál zaslouženě, byl dnes lepším týmem. Soustředili jsme se na začátek a myslím, že jsme měli prvních 10 minut víc ze hry a hráli jsme to, co jsme si představovali. Vysloužili jsme si přesilovku, ve které jsme ale naopak dostali gól. To nás srazilo a druhý gól inkasovaný při brněnské přesilovce pět na tři nás dorazil. Soupeř měl dvoubrankový náskok a nám se to sesypalo. Ve druhé třetině jsme se nevzdávali a chtěli odevzdat maximum. Brno jsme zatlačili, ale z náporu jsme vytěžili jen jeden gól a navíc potřetí inkasovali. Brno všechny naše šance přestálo. Ve třetí třetině už to ubránili a k ničemu nás nepustili. Musíme se připravit na zítřek. Věřím, že to utkání zvládneme lépe."

Vladimír Kýhos (Brno): "Připravovali jsme se speciálně na první třetinu, kterou měla Plzeň v základní části vynikající. Povedlo se nám na ni soustředit a díky dobrému pohybu jsme byli aktivní. Tím jsme si vynutili přesilovky, v nichž jsme skórovali a šli do dvoubrankového vedení. Díky tomu jsme se jako mužstvo uklidnili. Ve druhé třetině se potvrdilo, že Plzeň do nás půjde a bude napadat hluboko. Chybami při vyhazování kotoučů jsme jim umožnili se dostat do tlaku. Několikrát jsme tam měli kliku. Uklidnil nás až třetí gól. Třetí třetinu jsme odehráli dobře dozadu, domácí jsme k ničemu nepustili a přidali čtvrtý gól. Vyhráli jsme zaslouženě, musím pochválit celý tým za obětavý výkon. Ale je to jen první výhra a nic to neznamená."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články